用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇和張祝珊那一間比較好
go

英皇和張祝珊那一間比較好 [複製鏈接]

男孩,正常應該英皇比較好,但聽講張祝珊也不錯,請大家俾意見。

Thanks
   0    0    0    0

張祝珊會讀得較辛苦, 英皇輕鬆些。

謝謝!

原帖由 Fat-C-9 於 10-7-8 16:12 發表
張祝珊會讀得較辛苦, 英皇輕鬆些。

英皇10年前會考成績必入HK Top 20
現在有些顯著倒退
但學術表現依然不錯

而且係傳統名校
發展較全面
一些聯校活動亦會結識到一些名校圈子的朋友

張祝珊成績表現優良無容置疑
但學生較死板
因為學校政策是死谷讀書
聽聞校長有意改變書蟲政策
未知是否只聞樓梯響

醒目開學勳章

2間學校都幾極端喎, 英皇好free, 識得有人係英皇讀, 因為太free既關係, 個細路又唔識自律(好正常的, 有幾多個細路有得玩唔去玩呀), 所以成績差左.  呢間學校既行政我領教過, 真係怕怕. 面試安排非常差........... 入左去你亦預左要硬食呢d咁既野.

張祝珊就好谷的, 要睇個細路受唔受得到.

2間學校都好, 我諗你都係睇番你仔性格而決定啦, 2間太唔同, 你要小心d揀呀. 若真係入英皇, 睇下點樣要佢自律d啦.

謝謝!
我就是怕張祝珊會讀得好辛苦。

原帖由 JoeyyeoJ 於 10-7-8 17:01 發表
英皇10年前會考成績必入HK Top 20
現在有些顯著倒退
但學術表現依然不錯

而且係傳統名校
發展較全面
一些聯校活動亦會結識到一些名校圈子的朋友

張祝珊成績表現優良無容置疑
但學生較死板
因為學校政策是死谷讀書
...

我仔面試由9:00AM - 1:45PM 先放人,
安排太亂。

原帖由 happypiano 於 10-7-8 17:15 發表
2間學校都幾極端喎, 英皇好free, 識得有人係英皇讀, 因為太free既關係, 個細路又唔識自律(好正常的, 有幾多個細路有得玩唔去玩呀), 所以成績差左.  呢間學校既行政我領教過, 真係怕怕. 面試安排非常差........... 入 ...

原帖由 kenfu 於 10-7-8 22:40 發表
死讀書果d未必能入到張祝珊.

因為近3年CCSC的收生要求是50%成績+40%獎項及活動(無面試). 自行收生果班小朋友我估是又玩得, 又讀得.

而今年S1簡介會校長都有提及學校有多個課外活動及興趣小組給同學參予(自己看C ...

I echo your comments and so many people have wrong impression about CCSC.

I attended the CCSC seminar 3 years ago, the Principal explained to us the development stages of CCSC, 1st stage focus on discipline, 2nd stage focus on academic excellence, 3rd stage focus on all-round.

Just look at their procedure of DP stage, no interview, only consider the academic achievements and ECA. They add all no. of ECA achievements together and get a score. They do that to encourage OLE which highly affect the chance of getting into university. They have foresight to play the NSS game.

近年張祝珊的確想擺脫書蟲形象
迎年學校簡介會校長都有講
屬起步階段吧

醒目開學勳章

我同你差唔多, 我8點1去到, 1點先走得!! 若你8點幾去到既話, 你會好清楚登記時的混亂係點. 我係一個課a室排緊, 就黎到我, 又叫我去另一b課室, 但係另一課室係被d 遲過我地黎既人排的(因為full 左a課室先叫人去b課室), 即係無啦啦我又排得後左2, 30人...........

係度等既家長大部份(心裏暗罵的唔計數)都覺得佢安排超差......

原帖由 從容觀海 於 10-7-8 17:33 發表
我仔面試由9:00AM - 1:45PM 先放人,
安排太亂。

我記得當時有個家長好大聲同個老師講,下午她仔學校要考報分試,點算?當時已12點幾,個老師先問她幾多number,la la 霖去通知校長。

如此規模學校,安排咁失策,真不明白。

原帖由 happypiano 於 10-7-9 09:33 發表
我同你差唔多, 我8點1去到, 1點先走得!! 若你8點幾去到既話, 你會好清楚登記時的混亂係點. 我係一個課a室排緊, 就黎到我, 又叫我去另一b課室, 但係另一課室係被d 遲過我地黎既人排的(因為full 左a課室先叫人去b課室) ...

醒目開學勳章

係呀, 那個家長真係急到想喊咁滯, 因為當時係要考呈分試.

講真, 唔係佢地安排得咁差, 都唔駛in 咁耐啦. 個個都帶晒書包諗住in完番學的, 點知個個都坐左幾粒鐘先走得. 好彩既坐3粒幾鐘, 唔好彩既坐成5粒鐘(講緊既係最早既appointment時間啦, 都要等5粒鐘).

same same here, 真係點諗都諗唔明又唔係第一年搞面試, 何以可以安排到咁差law.

原帖由 從容觀海 於 10-7-9 10:07 發表
我記得當時有個家長好大聲同個老師講,下午她仔學校要考報分試,點算?當時已12點幾,個老師先問她幾多number,la la 霖去通知校長。

如此規模學校,安排咁失策,真不明白。

...

請問happypiano, 你個仔派到邊間?
我個仔就系自行面試俾英皇收左,但我仔運動唔系太標青,屬于比較文爭,唔知是否適合我仔讀,有點worry.
怕運動唔標青會俾同學孤立。想想可能張祝珊仲會適合我仔多點。

原帖由 happypiano 於 10-7-9 10:24 發表

講真, 唔係佢地安排得咁差, 都唔駛in 咁耐啦. 個個都帶晒書包諗住in完番學的, 點知個個都坐左幾粒鐘先走得. 好彩既坐3粒幾鐘, 唔好彩既坐成5粒鐘(講緊既係 ...

醒目開學勳章

我仔英皇唔收佢呀.  but 我唔係刻意中傷佢等你release個位出黎, 我真係無再去英皇叩門, so 我講既野係無利益沖突的. 信唔信由你啦.

其實你單單講文靜好難話佢適合邊間唔適合邊間的. 佢文靜得黎識自律既, 我覺得可以考慮英皇. 其實free讀書氣氛真係最緊要自律, 唔駛人迫都識去讀書既, 真係好好既學生呀. 若佢真係文靜得黎自律既話, why 唔try 英皇呢? 男仔梗係想佢外向d架啦, 等佢同d同學玩下, 咁可能可以令佢無咁內向呢. (但要識收law, 呢下最難.)

若佢唔識自律既那真係去張祝珊啦. 起碼有人迫下佢讀書. 否則係英皇咁free(我唔知實際有幾free, but真係識人話佢仔讀左心散晒)而你又cool唔到你仔既話, 到時你一樣頭痕. 當然一定有人個仔讀英皇讀得好好的.

講真, 若我係你, 我都一樣唔知點揀. 所以我唔會話邊間好過邊間, 我只說你諗下邊間適合你仔多d. or 你問你仔想讀邊間law, 若佢好想讀英皇, 那就俾佢去英皇啦, 始終讀既係佢嘛, 佢唔鐘意張祝珊既話, 你迫佢入可能都會差dd呢. 既然你決定唔到就將個波交俾你個仔啦, 始終都係佢既將來, 佢係適當時候都可以........為自己決定下既.

原帖由 從容觀海 於 10-7-9 11:04 發表
請問happypiano, 你個仔派到邊間?
我個仔就系自行面試俾英皇收左,但我仔運動唔系太標青,屬于比較文爭,唔知是否適合我仔讀,有點worry.
怕運動唔標青會俾同學孤立。想想可能張祝珊仲會適合我仔多點。

...

謝謝!

原帖由 happypiano 於 10-7-9 12:08 發表
我仔英皇唔收佢呀.  but 我唔係刻意中傷佢等你release個位出黎, 我真係無再去英皇叩門, so 我講既野係無利益沖突的. 信唔信由你啦.

其實你單單講文靜好難話佢適合邊間唔適合邊間的. 佢文靜得黎識自律既, 我覺得可以 ...

deleted......

deleted.....

覺得兩間banding差不多, 或者SSCS比king's好, 皆因king's近年退步了, 以地點計SSCS 可能交通不太方便. 以校舍來講, SSCS好些吧.

有無現讀此二校小朋友mami 可以分享下.

我地上年interview, 完全無問題wor
仲好smooth tim
8點幾去到,1小時左右走得啦

原帖由 happypiano 於 10-7-9 10:24 發表

講真, 唔係佢地安排得咁差, 都唔駛in 咁耐啦. 個個都帶晒書包諗住in完番學的, 點知個個都坐左幾粒鐘先走得. 好彩既坐3粒幾鐘, 唔好彩既坐成5粒鐘(講緊既係 ...

醒目開學勳章

我識那個mummy都話去年佢地無咁既情況. but 事實上我地今年真係咁樣law. 係人都r 頭點解會咁??

原帖由 hhma 於 10-7-9 15:17 發表
我地上年interview, 完全無問題wor
仲好smooth tim
8點幾去到,1小時左右走得啦
‹ 上一主題|下一主題