用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試班有用嗎?有冇好介紹?
go

面試班有用嗎?有冇好介紹? [複製鏈接]

如題,可否給些意見呢?
   0    0    0    0

Push push push

我最近都比囡囡參加了面試班,希望d老師可以幫我train佢,又可以等佢適應下面試既情況.上了幾堂,原來有好多野要注意...希望明年可以入到d好既幼稚園啦...

醒目開學勳章 貢獻勳章

好難講有無用
無讀過嘅人, 憑in必收~ 大有人在!
讀過嘅~ 有好幾個offer, 但係就等於係呢d班嘅功勞? 又未必~
讀過嘅, 但依然慘淡收場, 最後無乜選擇, 可能係無用, 又可能係已經發輝咗神奇功效 (who knows~)

我覺得.. 如果你時間有閒錢嘅, 咪去當見識吓囉, 應該總有d得着嘅~
就好似~ 有99%人話portfolio無用, 唔駛做, 都依然有人做, 有部份學校會收.. 然後有人會話你知.. 佢有(or 無)send portfolio.. 之後有offer
恐龍家

如果你咩都唔知咩都唔識又唔想諗咁多或理咁多的話, 我可以話比你知係有用o既~ 但係咪可以擔保考要名校主要視乎小朋友o既面試表現啦!
*仲有冇其他你有而人地冇o既條件就只有你自己知道...

用就一定有, 不過唔好有咩寄望.

我兩個仔女都無讀面試班.  大仔係細b, 先兩年考kln tong 某hot school 無問題收左; 上年考pc k1 & st joseph k2 又收左.  到我細女, 今年只報兩間n1, 2間都收(其中一間係spn)

朋友比左$2xxx 讀面試班, 勁羅!! spn, spk, hy, sc, kv....連比較睇$的 victoria 都..................唔收, 咁你話2千幾的面試班(8堂)有咩用?!?

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-7-13 12:40 發表
用就一定有, 不過唔好有咩寄望.

我兩個仔女都無讀面試班.  大仔係細b, 先兩年考kln tong 某hot school 無問題收左; 上年考pc k1 & st joseph k2 又收左.  到我細女, 今年只報兩間n1, 2間都收(其中一間係spn)

朋友 ...

咁請問有冇D你有而其他人又未必有o既條件呢?

原帖由 spmok1999 於 10-7-13 16:34 發表

咁請問有冇D你有而其他人又未必有o既條件呢?

有, 其他人有但應該唔同o既條件就係"老公", 我地想入的kg 都係我老公單拖帶小朋友去in, 佢比較轉數快, 懂得答interviewer 喜歡的答案, 有時串得來講野有d point

eg. 校長問我老公prefer am or full day class, 老公答我地唔係當幼稚園係托兒所, 所以只想返am.  回家佢張個過程講我知, 我聽到都   , 但係校長又buy 喎

我諗最主要都係取決於小朋友面試時o既表現...
咁我諗你地最後應該係揀灣仔st joseph k2 啦?
st joseph 小學係津校, 小一首輪自行分配學位係計分的, 如果只得15分跟本就唔會有機會收, 除o左係派位/叩門就另計...

我之前幫阿女報聖士提反女子幼稚園都係咁o既情況, 幼稚園雖然話少分未必唔收, 但是現實始終係現實, 到小一自行分配學位o係計分時如果唔信教始終都係得15分, 若依計分制度的話在首輪要取得小一學位機會似乎很微, 假設真係收我阿女我地都要諗清楚, 但最終都係冇收我阿女, 雖然係失望但起碼唔需要再考慮d乜...

題外話,請問你囡囡申請SPN時用了一幅什麼的相片? Thx!

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-7-13 23:29 發表

有, 其他人有但應該唔同o既條件就係"老公", 我地想入的kg 都係我老公單拖帶小朋友去in, 佢比較轉數快, 懂得答interviewer 喜歡的答案, 有時串得來講野有d point

eg. 校長問我老公prefer am or full day class,  ...

原帖由 LittlePanda101 於 10-7-14 12:09 發表
題外話,請問你囡囡申請SPN時用了一幅什麼的相片? Thx!

只是普通的生活照.
‹ 上一主題|下一主題