用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區, 男仔有何選擇??
樓主: yvonne
go

油尖旺區, 男仔有何選擇?? [複製鏈接]

九華我有所聞, 但QE 真的不知, 如果不想引起論戰, 可不可 PM 話我知? 我是真心的想知道.  

唉, 油尖旺的校網對女仔來說真是好看不好食, 說就說有兩間油天, 一間 ST.MARY, 但ST.Mary 是高風險, 高回報, 不中便死得很慘.  結龍之後的水準又不知怎樣, 女真光雖說是名校, 但亦不是最出名的一級女校.

原帖由 greendotdot 於 10-7-10 23:55 發表

在我的年代,九龍區最top我會選九華、QE、女拔,三間不分先後,所以唔好像啲阿伯阿婆成日話以前點樣叻,我覺得最重要是睇吓是否合適,YVONNE話佢囝囝頭15名但內外,這區男仔可以揀的中學,我認為成績最好SFXC,而且校風樸實,會適合 ...

我都想知qe係咪真係差左

原帖由 greendotdot 於 10-7-10 22:23 發表

你囝囝今年2010年9月升小五,巳經有着數,就算現在班主任話你聽全級考1-xx名內係Band One,你都不要信,你耐心等一年,俾心機考5年級下學期呈分試,等到你囝囝的上一屆小六畢業的一班師兄師姐,出晒派位成績,如果佢地3次呈分試全 ...

非常感謝你!

無錯,其實內疚更多,因為我可以support佢學多的,以佢嘅資質,唔會同人差咁遠(我說是課外課程),不過見到你解譯,我'定'好多,如果有前輩幫忙當然更好,我會一路在這裡留意的,希望明年得到你的幫忙.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

I agreed with you, Greendotdot that SFXC is better as I have been a parent of Wah Yan for my two sons for 8 years and myself as an alumnus of SFXC.

原帖由 greendotdot 於 10-7-10 22:23 發表

你囝囝今年2010年9月升小五,巳經有着數,就算現在班主任話你聽全級考1-xx名內係Band One,你都不要信,你耐心等一年,俾心機考5年級下學期呈分試,等到你囝囝的上一屆小六畢業的一班師兄師姐,出晒派位成績,如果佢地3次呈分試全 ...

成績計應該係 qe>wyk>sfxc

If you count the average:

SFXC> WYK

If you count the top boys:

WYK > SFXC

計ce總A數:qe>wyk>sfxc~mkc
14分ge % qe>mkc>wyk
alevel就08,09 sfxc>qe>wyk
之前幾年同今年就qe同wyk稍佳於sfxc
‹ 上一主題|下一主題