用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦密愛禮信小學 2010 小一同學會
go

2010 小一同學會 [複製鏈接]

貢獻勳章

報到呀~~

好心急等分班~~

貢獻勳章

買了書包未...?我俾個女用了一次(在NURSERY的小一適應),我幫佢拎回家都叫救命,想想個書包是無書的

:;pppp: :;pppp:

貢獻勳章

原帖由 babycherry22 於 10-7-10 08:39 發表
買了書包未...?我俾個女用了一次(在NURSERY的小一適應),我幫佢拎回家都叫救命,想想個書包是無書的

:;pppp: :;pppp:

我個女是107CM.......買咩書包都超大

貢獻勳章

原帖由 takumi媽 於 10-7-10 11:06 發表

我書包喺Trendy Land 已經買咗, 係公主書包.

你買咗運動鞋及黑鞋未?

可能同琳琳一樣,她買了上面有個細筆袋O個個~~

黑鞋有了,在影畢業相時買了,因我個女坐前面

不過,大定要早D買,在一田樓下買,

看岩款又無碼,有碼又有款又貴,我行到腳軟先買到鞋款OK..價錢又OK

我個女著鞋好粗,真是好快殘,我想平買多換,佢又易腳痛,好難買,妳地知啦~又平又靚WOW... 邊有咁易搵
(可能是我無經驗買,不要見笑,我個女的NURESY是不用穿裙同黑鞋)

白鞋無心水就買DR KONG,全白波鞋定可不可有一個COLOUR的LOGO?我平日行街一有就買定,琳琳平日都有at least 2對白鞋在家

貢獻勳章

tammymhk~

妳家的姓氏好特別,我上次考分班留意到

因仲有一個小朋友是我識的,同你小朋友同姓,一定不是你的小朋友啦~~

(我check入你的網頁看到,突然想起.... )

貢獻勳章

原帖由 tammymhk 於 10-7-11 17:20 發表
係唔係又係入左迦密嗰個呀?!咁啱同我個女個名差一個字(雖然個"怡"字唔同寫法)

是太特別的姓氏,

是XX儀

她MAMA在K2同佢轉了孫方中,都不太熟

貢獻勳章

takumi媽

我個女對公主著了火咁LIKE~!我是勸不掂她不買~

我個女讀愛鄰幼兒學園,是全日nursery,無得著裙都合理

我細個mama無買我的喜歡的書包,我記到今時今日wow

我無報幼聯,撞了上中國舞的時間>.<

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 10-7-11 21:19 發表
唔係迦密...可唔可以入黎"搭爹"呀
見係地傾得咁開心...我家循理無topic

好呀~~!

不過會不會試下開循理topic ar?

無理由無人~~

貢獻勳章

nataile04831

在k3時,我個女參加了一期,不知算不算不是校外
有可能真是會俾街外小朋友參加

不過,k3同p.1會不會不同就不知

貢獻勳章

我等緊大減價先周圍看邊度有正白波鞋

我見TST SOGO的牌子鞋都OK平,不過,我會再等一下

貢獻勳章

原帖由 takumi媽 於 10-7-13 17:27 發表
我想問吓你地唸住喺邊到影學生相呀?

我叫我老公在家影完,即自已加張colour紙(我見套校服是藍色,我會影粉紅色背景),再拎出去哂相

我個女在荃灣學中國舞,學緊2級,10月考埋升3級,中國舞是按年齡考級,所以舊年學,都可由1級跳級至2級,當然要有能力先升到級啦~好似要做某d動作

貢獻勳章

原帖由 natalie04831 於 10-7-14 13:12 發表
takumi媽 ﹕
學生相我都係諗住喺附近(新翠)影咋.......

babycherry﹕
你女好叻呀!你女跳中國舞嗰度咁好ge,可以有得跳級, 咁快仲可以考第3級添!

我女跳芭蕾舞嗰度都你按年齡考,
每年只係可以考一次升級試 ...

nat ma

re : 中國舞

我個女無跳級,是因入去時試一級,導師跳佢至2級,10月考完先3級

2級是琳琳的年齡考,即我都可學教師級,因年齡ok~
(如果我是有power做到就勁爆)

re : 相片

新翠好差...d相色偏暗,好似隆亨開了一間,我未去過\
今次會試下

貢獻勳章

溫馨提示

小一新生適應課程由1/9 – 14/9,小一學生提早於下午12:45放學。15/9開始全日上課(請家長於3/9(五)前替學生預訂13/9日後之午膳或作其他安排)。

供應商:開心集團有限公司

我在迦密通告copy出來

書簿津貼/車船津貼

http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/fts.htm#1

仲有舊年學校有相影...--->click

http://www.calps.edu.hk/schoolnotice/0910/001.pdf

貢獻勳章

原帖由 natalie04831 於 10-7-14 19:13 發表
babycherry22 ﹕

Oic~咁琳琳真係好叻喎!

其實我都覺新翠而家d相唔靚,但又醒唔起邊度有得影......
咁等我都去隆亨嗰間試吓先~

等妳的好消息,看看d相好不好

不要讚我的女女,你來跳都是同一級咋owwo

貢獻勳章

takumi mama

妳是不是O個位叩到迦密同陳元喜的MAMA?
我突然記得你
因我叫妳選志願高O個間
妳是迦密排前D嗎?

貢獻勳章

原帖由 etam724 於 10-7-15 14:13 發表

穿便服的學生相唔知得唔得呢?

我見舊年的通告,學校是有相暘,家長可買的,

我估到時問下,因我估迦密幫小朋友影相,是1set過全校一樣,

我見成績好的同學(每科頭5名)是有相貼在門口

貢獻勳章

原帖由 takumi媽 於 10-7-15 02:27 發表

係啊係啊! 係我啊! 咁都比你記起我
我排位是一.沙官 二.陳元喜 三.迦密
最後沙官也叩門成功, 我也爭扎咗好耐, 最終我都係選咗迦密, 因為當我去過呢三間學校,接觸過校長,老師同書記, 迦密 ...

呢3間,我想了好耐先選迦密,不是在選校後想,
咁我不想咁大壓力要去叩門,

聯繫學校不是我心選校的條件,可能到我們小朋友升中時,可能人人平等,沒有了聯繫學校,我等緊2015的檢討,,,教育政策真是變到七彩

最後,我選了我女女最喜歡的學校

呵呵~你的小朋友都好叻叻,間間都叩到

我個女同學跨區入胡上,她家姐在迦密讀,她mama說要考40左右名先一定可考band1中學,佢大女考好似50名(她無說實...大概啦),派了胡忠中學,我又唔識d中學,佢話胡忠也是band 1,我就唔識,所以佢話2女跨到胡上,是希望band1額多d,我對升中遊戲真是好爆頭

我估,大家都不會知小朋友在校第幾名等於band幾學生?
定有方法知....(咁問好似好早,不過好想知)

定係都是玩大膽填,博lucky抽中

貢獻勳章

原帖由 takumi媽 於 10-7-18 10:03 發表

Hello babycherry,

我想問吓你, 你朋友係咪覺得迦密升中派位唔好?

我係不會理,讀邊間,我都會谷佢上,希望考前D,就不用理佢派得好不好,6年後,個升中GAME都唔知點玩

我地都是盡力而為,讀得好好成績的學校,不是也有band 3學生嗎

貢獻勳章

o個個同學仔的mama是咁岩撞到話我知,佢平日好少接女,下次拎埋電話先得

貢獻勳章

我近日不太舒服,都無上來,我個女同我一齊放假,4/8再返nursery,她都想放假,不過我要返工,升小前都是回幼兒園度過,好在有8個SUMMER活動俾佢玩,可以在幼兒園游埋LAST一次水

年無99幫我,咩都靠自己了
‹ 上一主題|下一主題