用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

deleted.............

醒目開學勳章

wakaaaa 又忍吾住, 去左串人tim.....
有人話, 12網
考100名都有機會入到英中
軒小考9x 都入到英中

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-5-25 11:42 發表
咩係湯種製法呀?
呢排姐姐都係試ing 5 同種類 ge cake,我就諗住 this weekend 試吓跟機個 menu 整一次方包睇吓會5會好d,阿女啱啱箍緊咗棚牙,5係幾咬得住。
喂,阿綠點點俾人激親話5再玩,嗰位阿姐晌小學嗰邊繼續潤人,其實識 ...

湯種法, 係用1:5份量(麵粉+水), 煮成, 然之後放入雪櫃涼
用時再拿出黎用, 甘d 麵包就會軟熟好多
你知點點乜事呀, 我吾知呀, 你pm 我知得吾得呀

醒目開學勳章

rattie

你有無再試麵包機?
我今日用湯種製法, 試整方包, 都ok wor
我依家, sat, sun 做多d 做型麵包, 放係雪櫃, 可以食到今朝..........

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-5-19 14:06 發表
卒之攪清楚,原來 menu 係冇pandan cake 個 recipe,姐姐話佢見到部機上面有個 cake 字 so 自己去 d 印尼舖頭買咗 d pandan cake 粉、椰汁 + eggs,較啱個 timer 就焗咗個 pandan cake 出嚟。
...

呵, icic.........

醒目開學勳章

係咩, 等我look look先.

but我都係叫佢凍之後然浸一浸佢先洗, 因為我唔俾佢用任何野去洗, 除左布之外, 但係我又怕佢洗得唔乾淨, 所以咪叫佢浸一浸佢先囖.

不過佢通常都好快就洗, 所以應該都唔會浸左好耐的.

原帖由 CrabPincers 於 11-5-18 16:18 發表

我記得menu 好似話吾可以長期用水浸住架

醒目開學勳章

原帖由 AndyRain 於 11-5-18 15:54 發表
我叫佢個盤凍左先可以用水浸.  (你話唔浸得係咪指熱既時氤呀? 因我怕我搞錯想問清楚)

佢地就係福街, 我地就係福頭囖!! 真係大家都有福!!

我記得menu 好似話吾可以長期用水浸住架

醒目開學勳章

我叫佢個盤凍左先可以用水浸.  (你話唔浸得係咪指熱既時氤呀? 因我怕我搞錯想問清楚)

佢地就係福街, 我地就係福頭囖!! 真係大家都有福!!

原帖由 CrabPincers 於 11-5-18 15:49 發表

佢地正福街黎架, 吾駛佢地$ 呀麻
由day one 開始我已經叫左佢吾可以用水浸住個盤, 果條友, 比我裝過佢幾次用水浸住........................

醒目開學勳章

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3906524&extra=&page=2

太子有kinder既學生被人差d捉左去呀, 快d傳開去叫d朋友同工人小心d睇住d細路啦.

已報左警同捉到人呀.

醒目開學勳章

原帖由 AndyRain 於 11-5-18 15:25 發表
前晚我工人直頭成個麵包盤跌左落地下添呀??!! 真係似都赤埋, 我聽到廚房聲我已經估到係個麵包盤跳樓既聲黎, 我無出聲, 過左20分鐘後, 我工人拎埋條屍黎自首.......... 我同佢講, 之前都叫左你小心d架啦, 你已經整花 ...

佢地正福街黎架, 吾駛佢地$ 呀麻
由day one 開始我已經叫左佢吾可以用水浸住個盤, 果條友, 比我裝過佢幾次用水浸住........................

醒目開學勳章

前晚我工人直頭成個麵包盤跌左落地下添呀??!! 真係肉都赤埋, 我聽到廚房聲我已經估到係個麵包盤跳樓既聲黎, 我無出聲, 過左20分鐘後, 我工人拎埋條屍黎自首.......... 我同佢講, 之前都叫左你小心d架啦, 你已經整花晒個盤啦, 而家直情成個跌崩埋!! 你知唔知個盤好貴架? 佢話唔知. 我話, 要450蚊架. 下次你再係咁, 你買個新既俾我呀? 我只係俾一次機會你咋!

希望佢因為唔想賠錢而小心d啦!! 真係要叫聲佢做: 大佬, 保佢大!!

原帖由 CrabPincers 於 11-5-18 12:23 發表

甘夠竟係cake 定bread?
工人用麵包機整呀? 佢甘醒識得整既?
不過, 依家每晚的麵包製作都係我工人做架, 我真係做吾到甘多野, formula 一樣, 應該無乜錯, 但個盤就花晒

至於做型麵包, 我就會friday 晚整定d 湯種,  ...

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-5-18 13:49 發表
質感唔錯,不過就唔同星加坡買番嚟嗰 d,自己整,件cake 聚手好多。番熱時晌焗爐攞出嚟嗰陣都好香吓。對我嚟講甜咗d d,不過工人自己都話recipe 5 洗落糖,佢驚5好食所以落咗少少,幾好幾好。洗5洗 scan 個 receipe 你睇睇?
...

好呀, 我都吾知佢個receipe 有教整panda cake

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-5-18 13:02 發表
係 cake, 係用麵包機整, 不過外型就係四四方方好似 d butter cake 咁 ge 樣。
其實佢一早已經同我講 menu 有 pandan cake ge recipe,冇諗到佢咁想整啫。  

甘味道如何?

deleted............. ]

‹ 上一主題|下一主題