用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-5-18 12:16 發表
我噚晚返到屋企,見到舊好四正嘅 pandan cake ~ 阿工人姐姐自己買料整嘅,cut 咗一半俾我今朝做早餐,我晌公司用焗爐番熱,hmmmm 幾好味,我諗我都係冇咩 cooking 細胞,叫佢買料鐘意整咩就咩,我負責食把喇。
...

甘夠竟係cake 定bread?
工人用麵包機整呀? 佢甘醒識得整既?
不過, 依家每晚的麵包製作都係我工人做架, 我真係做吾到甘多野, formula 一樣, 應該無乜錯, 但個盤就花晒

至於做型麵包, 我就會friday 晚整定d 湯種, 甘sat 就做做型麵包, sunday 都會做多一次, 之後放係雪櫃, 甘monday 同tuesday 都食到

今朝我個女問我, 點解無晒做型麵包食.............因為食晒law, 呵

我sunday 還整左波羅包..........

deleted.............

醒目開學勳章

其實個個整都係一樣將d材料全部掉晒入部機之嘛, 關咩事呢!!

原帖由 Rattie 於 11-5-17 15:37 發表
Crabpincers,啱啱同阿囡啱講完電話,佢話工人姐姐整咗個 "好好味" 嘅麵包 wor,y 我整得咁渣 wor,嗚嗚嗚。。。

醒目開學勳章

咪咁啦, 你個女特登打黎整古你啫. 你真係中佢計啦.

原帖由 Rattie 於 11-5-17 15:37 發表
Crabpincers,啱啱同阿囡啱講完電話,佢話工人姐姐整咗個 "好好味" 嘅麵包 wor,y 我整得咁渣 wor,嗚嗚嗚。。。

醒目開學勳章

原帖由 LULU-MAK 於 11-5-17 13:16 發表
又好耐無入嚟, 近排公司忙到想C, 我好耐好耐都無試過咁忙, 當我一忙既時間, 我就想退休....HAHA可以發下夢.
亞囡派佐中期測驗成績, 比起上次第一次的成績, 有少少進步, 而老師都比佐好多鼓勵既說話, 同亞囡講...你可 ...

真係好叻女呀
我個女有甘叻就好lu...........

又好耐無入嚟, 近排公司忙到想C, 我好耐好耐都無試過咁忙, 當我一忙既時間, 我就想退休....HAHA可以發下夢.
亞囡派佐中期測驗成績, 比起上次第一次的成績, 有少少進步, 而老師都比佐好多鼓勵既說話, 同亞囡講...你可以考得再好的D, 你差唔夠一分就可以入頭10名, 考頭幾名既同學其餘每晚都會分配好溫習, 好何入手等方法講比亞囡聽, 而我同老公為佐加強亞囡既學習心, 我地都開佐個條件, 希望佢可以KEEP每日溫習的習慣, 暫時都KEEP都兩個星期了.

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-5-16 11:28 發表
ic,過兩 day 再 try 過。舊包都應該係高咗少少 ge。

我就係覺得, 佢發得無以前甘高law

醒目開學勳章

又得啫, 唔該晒.

原帖由 CrabPincers 於 11-5-16 09:48 發表

file size 太大, e 吾到, 我pm 條link 比你自己dl

醒目開學勳章

原帖由 AndyRain 於 11-5-16 09:28 發表
好呀, 唔該e 俾我好嗎, thanks.

file size 太大, e 吾到, 我pm 條link 比你自己dl

醒目開學勳章

rattie

同埋我覺得呢, kenwood d 機, 如果我用湯種/老麵方法去做, 就會過濕law, 而湯種/老麵方法做包係會比普通麵包軟熟.....

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-5-15 21:35 發表
我跟你個 receipe,先落水,高根粉,碎牛油,奶粉,糖,鹽,最後酵母放晌高根粉度 (so 5 洗掂到水/糖同鹽)。係咪咁?個包出嚟大約 1/3 部機高。 o 5 ok?
個 stirrer stuck 喺個包度又 o 5 ok?
...

果舊野係入左麵包入邊
甘你覺得果舊包有無高? 即係會吾會凹左入去?
或者你下次再試下跟足佢份menu 入邊既譜去做
維修部話一定要跟足佢menu 既食譜去做先得wor.........

醒目開學勳章

好呀, 唔該e 俾我好嗎, thanks.

原帖由 CrabPincers 於 11-5-13 10:51 發表
喂喂, 我上網搵到d 麵包書..............你們要吾要?

醒目開學勳章

[url=http://forum.edu-kingdom.com/][/url]

醒目開學勳章

[url=http://i1117.photobucket.com/albums/k590/crabpincers/RIMG0703.jpg[/IMG]][/url]

醒目開學勳章

[url=http://i1117.photobucket.com/albums/k590/crabpincers/RIMG0701.jpg[/IMG]][/url]

[url=http://forum.edu-kingdom.com/]
[/url]

腸仔包..........
排包制作中

‹ 上一主題|下一主題