用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

遲咗上來報到添!

我仔買書大約$2,xxx, 校服$5xx, 訂飯$17一日.
學校話自己小學升上來的不用上適應班!

Hi! 我傻更更都唔知呢度開咗topic, 仲响嗰邊留言俾你添!
原帖由 LULU-MAK 於 10-7-14 09:45 發表
肥仔媽咪,

好耐無見呀!

我幫我仔買了兩套, 不過兩套真係要日日洗又燙, 但佢地又大得快, 如果唔太貴三套就會方便啲!

原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 09:26 發表

我未買校服, 諗緊買兩套定三套好, 夏天甘熱, 日日要換, 兩套係吾係吾夠呢?

原來全港都係呢日考分班試, 其實除了用呢個試來分班是否亦有其他用途呢? 我都係矇查查咋 , 我仔都話英/數都冇問題, 係中文深少少.
原帖由 asinai 於 10-7-14 09:48 發表
佢話ok la,  比做開d pre-s1 淺, 英文 easy, 由其是英作似tsa多d wor!

我都暫時唔會買住因為屋企有一本舊的看看是否啱用, 實在好貴呀!
原帖由 Charitymami 於 10-7-14 12:59 發表
我見很多家長留言唔會買字典, 我都 hold起唔買住, 因為屋企已經有本 Oxford 厚字典, 書單內本字典未折都要$366
而且家裏部電腦有金山詞霸2009軟件, 我打算得閒再重新整理部舊 PALM, 裝番字典等工具俾阿女 ...

分班我諗我地都要28/8開家長會先至知.

我同你都一樣遲下亞仔自己一間房, 但唔知應唔應該放電腦响廳定放入佢房, 怕佢用過不停!

原帖由 share.gain 於 10-7-14 13:05 發表
咁快知, 我地2/8先知. 唉! 我又好煩呀!想大家俾d意見:-

這個暑假會裝修亞女間房迎接新學年, 為了電腦擺位同亞女有意見. 佢想擺個位是背住門口(即是我開門是見唔到個畫面--大家明啦), 我當然想放係一個向住門口嘅位 ...

你個方法幾好, 但我嗰部係大機, 只可set password唔好以上鎖.
原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 13:18 發表

第一, 我覺得, 做母女應該亙相信任
尋日去家長會, 校長都千叮萬囑我們d 家長, 係呢個非常時期(反叛期), 吾好偷看她們的日記, sms, facebook 或者係msn, 否則可能物極必反

但我相信, 做人父母, 點會吾擔心先得架

...

Carol,

你終於識得入嚟了!

你囡是否派到第一志願呀? 八達通應該開學後响學校搞的.
原帖由 carollam310 於 10-7-18 21:13 發表
我阿女都有3本暑期作業...
今日去學校買書同校服...
交埋飯$$同乜費物費..
聽日開始返銜接班....

請問學生八達通係咪自己去申請??
定係開學後由學校代申請?? ...

Carol,

你女派位滿意那麼沒有枉費你之前的努力了!
原帖由 carollam310 於 10-7-19 17:58 發表

派位結果都滿意既...係阿女同爸爸鍾意既學校...
又有同學仔一齊..
今日第一日返銜接班已經識到朋友仔..
佢一放學就打比我話我知佢識到個同學仔同佢同名唔同姓..跟住係甘講講講講...講到唔收線...
好似好開心甘... ...

嘩! 睇怕呢度只得LULUMAK個囡同你囡有得fight了!

原帖由 carollam310 於 10-7-23 16:12 發表

係呀...阿女已經高過爸爸lu..
校服著40碼...鞋都係40號...
我而家都煩緊去邊度買全白色的運動鞋返學....mouth:" />

Evelyn,

由現在開始我們除了擔心她/他們能否適應中學生活更加要留意青春期的改變, 到時或許要交換心理輔導的心得了!
原帖由 evelyn317 於 10-7-20 11:25 發表
Hello 肥仔媽咪,我返兜去小學雜談,到妳嗰message。有心5怕遲,妳都好快揾到e個topic,我哋係小學雜談眨眼間傾左6年,我仲記得有亞切,LULU-MAK, AE_bb, Charitymami, Sindy, fp, asinai, Heidi媽, 仲有好多好多,不過我e兩年好 ...

見到咁多位媽咪嘅message,令我想返起當年升小一的情境,我哋都緊張小朋友能否適應,如何安排,真係養兒一百歲,長憂九十九。

阿切,

你囡派到理想中學, 真替你高興!

我大少今日返中學取書, 仍然有7/8本未有得攞, 要等書局有貨才打電話通知. :(
原帖由 阿切 於 10-7-20 21:15 發表
睇黎要慢都係我...........第十三頁先黎報到!!

大小姐間學校8月先開始 BRIDGING .... 為期兩個星期!!  書費有八五折....唔計字典同埋本ATLAS都要 ~$2700, 我都想問....你地會唔會買ATLAS 俾小朋友呢 ??

校服就大鑊 ...
‹ 上一主題|下一主題