用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

尋晚放工返屋企, 呀女同我講做晒所有暑期功課, 包括閱讀報告..........

返左差吾多兩星期既bridging course, 問佢識吾識到d 新朋友, 佢話有, 再問, 甘你開始有小小忘記你小學未? 無初初甘卦住? 佢話係..................

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 10-8-12 14:01 發表
我囡仲未做哂 book report 呀,佢都係同佢小學同學玩緊,佢哋大部分升去直屬中學,我諗我囡好快被遺忘,希望囡囡盡快投入新環境喇。

我個女尋日正式返學校既bridging course, 知道分邊一班
無一個舊同學同佢一班, 佢有dd 失望, 但我同佢講, 還好啦, 可以認識多d 新朋友

佢話好彩, 有兩個新朋友, 係早兩個星期的英文班時認既, 同佢一班

醒目開學勳章

原帖由 AndyRain 於 10-8-18 15:19 發表
你地咁快知道讀邊班啦?? 我地要24號先知. 亞仔尋日開始上bridging course了, 仲未問到人攞電話, 我係咁push 佢問d 同一小學既人law.

佢學校的正式BRIDGING COURSE 係16號, SO 星期一已經知分班結果, 但佢有無拿到同學的電話號碼我就吾知啦

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 10-8-20 12:29 發表
but +開學, so 荷包"乾" 硬化呢!      

呵, 我個個月都荷包"乾" 硬化!

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 10-8-20 14:12 發表
我地要買一本 story book, 書名是 little women.

呀女有4本
The New Windmill Book of Greek Myths
Frankenstein
Gulliver's Travels
Three Adventures of Sherlock Holmes

我吾記得邊本係eng 要, 邊本係eng lit 要............

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 10-8-20 15:17 發表
我諗我囡都會係入到 e d 班。Heidi媽,應該同你囡唔同班喇。

呀女學校無精英班, 混合式........

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 10-8-20 17:52 發表
哦。。。hk 係迈樹學?    summer 韓國係又hot又dry的, 不過d樂園都幾 arm 小朋友玩 & arm 我地 shopping lor。
...

自由行定跟團? 我吾多鍾意跟團去旅行, 但如果自由行, 難吾難呢?

我們今年去左台灣, 但我覺得, 去一次就夠law

醒目開學勳章

回復 3# AndyRain 的帖子

我女個英文補習老師話, 呀女學校的reader 的程度係4年級wor.............

醒目開學勳章

回復 1# AndyRain 的帖子

我吾知佢讀邊樹出黎
但佢就真係有學生係讀女拔, so 成日拿呀女間學校的課程黎同人比........話呀女間學校淺law

醒目開學勳章

甘我女間小學既英文程度, 又真係比其他學校淺既..............佢初初黎幫呀女補時, 都係甘話過, 我心諗, 如果吾係學校程度淺, 我都吾駛搵你幫手啦

我last week 買晒校服架啦, 依家係只一本書未有貨, 等緊商務call

同埋波鞋, 呀女就想買對可以出埋街既波鞋(要拿返學校換, 吾可以著返學), 尋日同佢看過, 佢又想買三條間果隻, 但我想佢買tick

因為3間吾係跑步鞋, 點做到運動, 之後再看純白色(可以著住返學), 又無晒佢size.......

依家唯有著住舊既先啦, 等開左學再慢慢搵啦

醒目開學勳章

回復 6# AndyRain 的帖子

我就係後尾叫佢買對reebok law, 但無佢size 呀麻, 得3間有佢size (純白色), 但呀女話個鞋底硬, 吾舒服

校服, 我老公都係堅持買兩套
最後, 恤衫要3件, 裙要兩條
因為初初以為bridging course 要著校服, 諗住過埋summer 看佢會吾會再高dd (期望緊)先再買多一條

老公係附近返工, 佢話搵日lunch time 行過去買

醒目開學勳章

回復 7# Heidi媽 的帖子

書包, 呀女買左outdoor, 用緊tim 啦

上星期五, 同佢放學(參加完bridging course 既closing ceremony), 沿路行落黎, 好多同學都係用outdoor...........

依家佢大個女, 吾到我話事..........

醒目開學勳章

回復 6# asinai 的帖子

我就係覺得自由行會'自由'd, 我隻仔又麻煩, 吾係好肯去shopping, 跟團, 好多都要去shopping..............但韓國, 我真係無乜信心去攪........

醒目開學勳章

回復 6# asinai 的帖子

我講果4本, 係中一既reader, 當中包埋eng lit 既, 我們比佢補習老師看過, 佢就係話點解呀女間學校(中學)會用人地4年級程度的reader law..........

甘我吾知, '教' 同 '看' 係吾係有分別, 即係你看書, 純為興趣, 看個story, 看完就算, 有d 吾識的生字, 可能會跳過

而學校'教'既reader, 係吾同教法呢? 呢個我都吾大清楚............

醒目開學勳章

回復 3# asinai 的帖子

我諗住, 叫呀女吾駛做功課既書, 好似music 呀, 字典, 就長期放係學校的locker, 減輕佢書包的重量

如果, 第時都還覺得書包重, 就叫工人, lunch time 拿下午既書去學校同呀女交換上午用完的書返屋企.........

醒目開學勳章

回復 1# Heidi媽 的帖子

YES, so 呀女依家都還有看D 比較簡單的書, 深既佢會看, 淺的佢都會看, 總之佢覺得有興趣既, 未有佢去看, 只要吾係意式不良既就得

醒目開學勳章

我個女依家還好努力甘, 看緊我們之前去台灣買返黎果堆書

佢話看完呢堆書之後, 想看TWILIGHT........但我都驚本書太多love scene

我早兩年, 看完成套harry potter, 我都覺得好緊張, 好想看個結局, 尤其係大結局, 中間有'冷靜期', 就係果本 half blood prince.....悶到七彩, 我足足看左半年先看完.........

醒目開學勳章

回復 1# LULU-MAK 的帖子

唉, 我已經吾看價$幫呀女揀波鞋架啦
佢都吾鍾意nike
佢又想買對可以出街著
我叫佢買對純白, 佢又吾想著純白既出街
總之就係麻鬼煩

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 10-8-23 16:21 發表
我啱啱call咗笛子個亞sir,我哋小學都係佢教,confirm咗笛子唔會撞其它課外。佢話星期六可以報名。

你女係長笛定係笛子?
我女學左幾年長笛, 最近換左個老師, 依家先見佢好似有d 興趣拿支笛出黎吹............

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 10-8-23 17:47 發表
係笛子(中樂),我囡喺學校學咗兩年,最初係佢好友學佢又話學,我見平平哋咪俾佢玩吓,我想佢keep住一樣樂器,琴學兩學又唔肯繼續。

IC
flute, 我初初都係比個女係學校學, 但學左幾年......都係得個吉
‹ 上一主題|下一主題