用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

收風>>>>由返bridging 開始, 日日都be li ba la.....
原帖由 Rattie 於 10-9-2 13:07 發表
我都用咗兩粒鐘。。。去收風,囡囡不停咁同我講返學校d嘢,同埋佢小學間直屬中學d嘢,bla bla bla。。。

b/fast at home since primary.
原帖由 ##21# 於 10-9-2 12:47 發表
你哋既中一仔女會係屋企食早餐定出街食呢?

same, 1st day 已收到....資料豐富....冇言念過學校會將 gum 多有用 ge 資料 upload  俾家長&學生參考!  ....而且好多 ECA 都係經 e-class 通知學生的, 非常 updated.
原帖由 AndyRain 於 10-9-6 08:57 發表
咁我地好彩d, 係開學第1日已經派左, 我入左去睇過, 仲print埋舊年中一每科最高分的頭1x名既分數出黎tim.

小心, take care 啊!....條腰骨好重要呢!
原帖由 孖仔媽咪 於 10-9-3 17:34 發表

係呀,我間唔中都會蹺吓腳,點知有日去完街,喺屋企食完晚飯坐喺張疏化到蹺住腳(左腳喺右腳上面),細孖如常將上身par喺我對腳上,過咗幾個字,佢起身,我放番隻左腳落嚟,點知突然間條腰痛得好緊要,成個人企唔番起身,要由我阿媽同個細 ...

wa, 你對孖仔都好有份量ah!
原帖由 孖仔媽咪 於 10-9-6 19:47 發表

係吖,以佢嘅高度(雖然學校未幫佢度高,我諗佢都有166cm,因為佢高過我成2-3吋,我大概係160cm),110-120磅看上去都係差唔多,唔肥又唔廋。大孖就重啲,成130磅(佢看醫生嗰陣喺診所磅過),佢高過細孖啲啲(我估有1-2cm掛),可能因為佢嘅骨架 ...

5緊要 wor, 大家都係得閒先入黎傾的。。。

upload 英文書>>>>very good bor!

講開 reading.....我見 ah 女尋日帶左本 reader 返黎....先 g 原來所有 reader 都係學校提供的.....怪g得 g 前 booklist 度冇....  
原帖由 孖仔媽咪 於 10-9-6 20:32 發表

唔好意思,今日喺公司好忙,所以無時間入嚟同妳地傾,唯有返到屋企食完飯而家先一次過覆哂妳地。

啲仔學校嘅e-class 真係唔錯,除咗有好多有用嘅資料之外,重upload咗好多英文書比我哋任看,連我都看到津津有味。 ...

哦。。。我生左大女時都係同你差不多size wor。。。
原帖由 AndyRain 於 10-9-6 10:21 發表
唉, 之前我同佢去驗有無生蟲, 結果係無. 聽到真係失望架, 因為連個原因都無埋, 即係佢似我那邊, 係好瘦既. 我未生個女(已經生左一個)時都係得99磅. 我那邊係瘦種的. 唯有係咁諗黎安慰自己, 我以前都係食好多野都唔肥 ...

你果對都5弱ah!
原帖由 Heidi媽 於 10-9-7 09:29 發表
如果我對孖有你對孖咁高就好lu, 佢地P.4, 大概7x磅.

同意Andyrain 所講, may be 你女學校覺得d學生質数高, so 講兩講就明!....我女 summer 都係自學做晒成本 maths, 跟住返學第2日已經 quiz....好彩尋日派返佢話都OK!

今日係unseen dic + swimming....真係天天新款
原帖由 CrabPincers 於 10-9-7 10:30 發表

甘好......

btw, 我開始懷疑呀女學校的老師質素
上左兩堂maths, 尋晚呀女返黎話我知, 老師話已經教完chapter 1.................

same, 我都係比以前肥左10 lbs 度....我覺得e+ ok, 不過可以fit d 更好!
原帖由 AndyRain 於 10-9-7 11:28 發表
往事只能回味啦, 而家肥左1x磅, 我反而覺得以前太瘦, 太單簿, 而家有d福氣好d.

其實 e + 還算輕鬆....dictation 是 unseen 的 5 駛 prepare.   
原帖由 Heidi媽 於 10-9-8 09:00 發表
咁快就有 dictation, 我地暫時算輕鬆.
不過, 囡話每上完一堂都要寫番幾句 reflection, 你的感受之類的東西.

係ah....g前重驚佢5夠 time 換衫....好彩 swimming lesson g 后係 lunch time.   而且佢地安排得好好, 係分開男, 女上, 5 駛怕尷尬.

又 gum arm....我 n 年前學校都係去維園游!
原帖由 AndyRain 於 10-9-8 09:44 發表
咁快開始游水啦? 咁鬼熱去游水真係爽, 仲要車都唔駛搭. 諗番我地以前去游水要係學校搭旅游巴去維園游架, 一來一回都無左好多時間啦(雖然車程約10分鐘, 但係得2堂pe堂, 又要換衫, 真係所剩無幾).

...

我5係想瘦.....係想收緊d....but 又懶做exercise.   & 對住兩個 + "藤 lai 藤 去" 又點會肥!
原帖由 孖仔媽咪 於 10-9-7 20:50 發表

妳嘅要求真係高,不過亦都係因為妳對自己咁有要求,先至可以一路keep得咁好。我就唔同喇,明知自己減嚟減去都係咁,咪由佢囉。

所以e+gum 多人出去補習。

gum 其實你地英文有冇分精英班(group)呢? 我地有ge。。。重有5同 level 的, school intranet exactly 講到明, 5駛估估吓。  又 if F。1 入5 到 最0力果group 5緊要, 廢事聽5明。。。g 后慢慢追。   
原帖由 CrabPincers 於 10-9-8 10:42 發表

佢學校好多都係抽入去, 質素點都無你女同其他私校/直資果d 甘有保証

我女話, 英文分6班教(中一得5班), 吾知邊班叻d, 邊班差d 啦, 但呀女學校以前考全級第二果個就吾係同呀女一班啦(英文), 呵....即係點, 我估呀女 ...

yes, 上次係 english la (好大篇)。。。g 后 5 g。  有中默, but 未 g 會點。   
原帖由 Rattie 於 10-9-8 10:46 發表
Unseen 嘅係 English dictation? 會唔會有中默 --->背默呢?

我女都就0黎 swimming gala, 佢地F。1 可以參賽。。。佢話都好多 classmates 游水幾叻吓。
原帖由 Heidi媽 於 10-9-8 11:09 發表
真係好忙啊, 我都唔知F.1有無得玩比賽, 因我囡一定唔玩, 有無叫囡囡問吓老師?

你地俾5俾帶 swimming cap? 
原帖由 CrabPincers 於 10-9-8 10:48 發表

我女都要去維園
今日第一堂pe.................要帶衫返去換
尋晚只係諗帶乜野袋, 袋住d pe 衫都攪一大餐(佢)

mic 係!

ah。。。藤lai藤去係帶一個先arm, but 勞氣就一定!
原帖由 AndyRain 於 10-9-8 10:43 發表
我都係有相同既願望, 想d肉緊番d, 尤其是個肚. 可能真係因為生左2個, 所以個肚d肉鬆晒. 最攞命係呢度.

我就唔駛帶2個行黎行去, 但係我就成日都好勞氣law, 所以呢個係我keep到無一路肥既方法, 係我2個私人醒我的.

...

ic。。。

我重以為F。1 一定學 swimming 先tim。
原帖由 CrabPincers 於 10-9-8 11:22 發表

未開始學swimming 住wor

佢地既swimming gala 係10月尾

迈班叻 d 應該都好快會 g。。。or 問吓 d 師姐。

又 may be間間小學 d 水準有別, and 有人 d listening (少聽 NET 講) 比較弱。。。 
原帖由 CrabPincers 於 10-9-8 11:21 發表

就係英文分左精英group law, 5班學生, 分6個group 黎教, 都吾知邊一班叻d, 邊一班吾叻..............

但, band 1生, Alphabet 同 nationality 都吾識, 就有d 奇........
‹ 上一主題|下一主題