用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

你自制果本活頁folder, 就好似我女學校本 hand book gum, 非常實用 + 印刷精美!

我女學校係一人一個 locker 的, 佢都係將 d 簿, atlas & 字典放 locker, 書...我叫佢最好帶返屋企...因為d h/w 5 係即日交, 廢事叫起手冇...
原帖由 Charitymami 於 10-9-8 16:17 發表
我囡學校有 locker 俾學生用 (二人共用), 佢正式返學嗰日, 將所有作業, 一些新的校簿帶晒返學校, 個書包成十幾斤重, Daddy 返工和她一起搭車, 佢唔肯俾 Daddy 孭, 阿女本身比較高, 有少少寒背, 我都有少少擔心佢條脊 ...

哦....我女好 / 差都會講....自己 + 人地.
原帖由 CrabPincers 於 10-9-8 12:14 發表

呵, 我女吾會講架............
除非佢入到最叻果一班就會講............

佢只係提話, 邊一個班房最叻.....1-6甘, 佢係3號房, 由頭數去, 或者由尾數上去, 都係中間wor ...

我地swimming cap 可以自由選擇 (掛), ah 女話老師冇要求.  我買了一頂防水的, 廢事佢 swimming 完 d 頭髮濕晒.
原帖由 Rattie 於 10-9-8 11:34 發表
我哋泳衣係包埋 cap 嘅,6個 house 6隻顏色,今年d F1 主力係做 cheering。

熄怒...熄怒!   小心車到佢地個鼻 / 耳仔....
原帖由 Heidi媽 於 10-9-9 09:43 發表
我時不時都一巴車落去兩個仔到, 實在隱不住!!
又嘈到個大女很難集中做功課!!

gum 又未必....我对個女 tough d (要求), 仔鬆 d....都係按個別情況, 能力而定.....
原帖由 Rattie 於 10-9-9 10:01 發表
d 亞媽硬係對d囝 tough d,就亞囡多d,Heidi媽,個心偏咗少少 wor。

um....差不多 la, 我地....不過我果細係5會練琴的!
原帖由 Heidi媽 於 10-9-9 09:49 發表
嘩, 有乜可能咁早就睡得! 又要看功課練吓琴睇吓書, 我嘅早極都要10:00!

推撞算5算呢....gum 我兩個最多成日吵咀.....時不時都要叫佢地收聲清静吓.
原帖由 CrabPincers 於 10-9-9 09:38 發表

呵, 我個女同個仔都時不時打交啦.............真係想一巴車落去

明 ga....由其是火爆時 ....不過, 我會選擇打手手腳腳........
原帖由 Heidi媽 於 10-9-9 10:37 發表
如果只得一或兩個小朋友, 好多時處理佢地的紛爭可以好好. 但三個, 其中兩個還要同齡的男仔真的不容易!!

Exactly!
原帖由 Heidi媽 於 10-9-9 10:39 發表
同意! 我也是對呀女要求嚴d, 對仔...想要求都要求不來, 真的要看ability來定!

原帖由 CrabPincers 於 10-9-10 07:32 發表

傾左甘耐, 你都吾知我們d 女讀邊一間咩?

哦....gum 都好趕吓 bor....你地lunch 有冇得留校訂飯?
原帖由 Heidi媽 於 10-9-10 11:29 發表
我問過佢係咪緊張, 佢話係唔夠時間, 得15min要出去食, 回來又要晒住咁做 cheering 覺得好熱! 食得急加埋做運動咪嘔囉.
亞囡也被揀入 choir, 今早仲神咁早7:30前要返到學校練歌!

...

果然專業!....but 希望我家5駛用呢個方法....cos, so far 還未潻置蕂條...
原帖由 AndyRain 於 10-9-10 10:04 發表
我俾個專業建議你呀, 下次打手板啦, 唔會有痕的. 呢個係我研究左好多年得出黎既結果.  仲有渣冬青膏應該唔得, 渣喜療妥會好d, 散得快d的.

ic...好彩 CWB 好容易揾食.  又 tuck shop 有麵 or hotdog 賣冇?
原帖由 Heidi媽 於 10-9-10 11:47 發表
我地冇得訂飯, 一係出去食, 一係帶野回校食~

~ deleted ~ (5考 ec....趕住出去, 遲左 tim! )

same!  我女同 piano 撞時間....睇吓點安排吧!
原帖由 CrabPincers 於 10-9-11 10:48 發表

一堂兩個鐘, 另一堂就兩個鐘+15分鐘

我初初都係甘諗, 諗住暑假之後, d 學生時間一定大兜亂, 但佢又話無wor

外語....我都覺得一星期兩堂比較好, 時間太長真係驚佢會sleep....cos, 我地有一堂係課后.....
原帖由 AndyRain 於 10-9-13 10:00 發表
你女學校咁正既, 有外語學咁好. 我都想我仔間學校有得學.

一星期兩堂d時間都好好呀, 每次學個零鐘最易吸收.

heidi 媽: 想請問你女有那幾種外語學呀? 因為心急想知, 所以問定先. thanks.

但我唔鐘意佢一次過上成3 ...

我女學校冇日文, 反而有比較冷門 ge Arabic.....而且佢地係分開兩個 programme, 一個係可1st & 2nd term 先后 take 兩種 language, 係俾你有個 insight 關於佢地 ge culture & basic structure, gum 你可以下年先 choose 定學迈個 language, 而且好平......另一個就係你可以choose 定一種 language, 慢慢學落去, then 遲d會 sit for public exam.
原帖由 CrabPincers 於 10-9-13 11:03 發表

我女學校, 還有德文.......
佢依家first preference 揀日文, second 揀法文...........

我女本 maths & science 係可以分 unit 帶, 而 english老師已定晒 day 幾上 mud 野堂, only 叫佢地買多一本 pocket size ge 字典放係 locker....可能 gum 會好dd.
原帖由 Rattie 於 10-9-13 11:08 發表
我嘅提議就係張本書一開四至五份,不過都俾亞囡 reject 咗。

不過, 佢今日都有另外帶個環保袋分擔書包ge 重量!。。。。& 我地係冇音樂 & pth 書。。。其實係5 g 佢有冇pth 堂, cos, 佢地中文係用普通話教的。。。
原帖由 CrabPincers 於 10-9-13 11:44 發表

真係太好.................

這個應該是德國牌子吧, 我地 last Sat 都見過,都幾好。。。不過ah女嚴佢果款太sporty。
原帖由 LULU-MAK 於 10-9-13 11:51 發表
噚日星期日, 終於帶咗個美少女出去揀書包, 亞囡左揀右揀, 最後揀咗個DEUTER 30L 綠色, 特價$489, 仲話好揹個OUTDOOR好多倍, 好正!
原本亞囡睇中個NORTH FACE粉紅色硬背, 都好靚, 但因為只有硬背而沒有透, 所以無買到 ...
‹ 上一主題|下一主題