用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

Hi 我又黎報到 ...

fp & lulumak, 你地仲記唔記得我呀 ?

我仔又係要做中, 英, 數暑期作業各一本, 要睇 2 本中文書 & 3 本英文書, 要做閱讀報告, 全部開學時交比老師, 亞仔話, 媽咪, 你今年唔駛同我報暑期班

聽日亞仔返學校考分班試, 我就去開家長會, 聽日先做校服 & 仲未去買書, 約 $2,5xx (冇計 2 本字典)

原帖由 fp 於 10-7-12 10:55 發表
Hi, 我又黎報道,
我在school已買下校服,but I am so stupid, it should buy 2 sets instead of 1 set, so that can change everyday, now need to go 金輪買過.
school can order book by 三聯,only 10% discount.
t ...

而家做左 full time mom 仲忙過以前返工呀    
原帖由 fp 於 10-7-13 10:19 發表
當然記得你呀!有時間的話,多上來留言傾計呀!

肥媽

我今次快過你
原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-13 17:51 發表
遲咗上來報到添!

我仔買書大約$2,xxx, 校服$5xx, 訂飯$17一日.
學校話自己小學升上來的不用上適應班!

我地都係要買呢本, 好貴呀

亞仔都係有時用下字典, 有時都用 palm 內的字典查 ..

原帖由 Charitymami 於 10-7-14 12:59 發表
我見很多家長留言唔會買字典, 我都 hold起唔買住, 因為屋企已經有本 Oxford 厚字典, 書單內本字典未折都要$366
而且家裏部電腦有金山詞霸2009軟件, 我打算得閒再重新整理部舊 PALM, 裝番字典等工具俾阿女 ...

所以亞仔話係唔係呢個暑假唔駛幫佢報暑期班
原帖由 Charitymami 於 10-7-15 12:01 發表
我女要做中/英/數/Sci. 暑期作業各一

另外要看5本英文書 &5本中文書, 看來這個暑假都十分充實

亞仔同你仔一樣 ...
都係話英/數容易, 中文深左少少 ...

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-14 13:30 發表
原來全港都係呢日考分班試, 其實除了用呢個試來分班是否亦有其他用途呢? 我都係矇查查咋 , 我仔都話英/數都冇問題, 係中文深少少.

我都係買左 2 套

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-14 13:26 發表
我幫我仔買了兩套, 不過兩套真係要日日洗又燙, 但佢地又大得快, 如果唔太貴三套就會方便啲!

charitymami

你係唔係記得我呀 ? 其實我都想同你相應, 不過我怕你唔記得我呀

我仔入左中西區 Kxxx's 呀 ...

原帖由 Charitymami 於 10-7-15 12:09 發表
Hi, Hi,

你仔仔係咪直升呀!

亞仔一直都冇補習, 睇下佢讀成點先算喇 ...

原帖由 LULU-MAK 於 10-7-14 09:09 發表
AE_bb,

梗係記得啦!

亞囡都係中, 英, 數各一本暑假作業, 但好似要睇8本英文書兼且做埋閱讀報告.
8月9日開始, 就要返英文銜接課程, 斷斷續續到9月1日. 我都有問亞囡, 駛唔駛補習, 佢又話唔駛, 最後我地協議佐, 如 ...

我即時問左亞仔  佢話同 mock 果 d 問題唔一樣

原帖由 Charitymami 於 10-7-15 12:16 發表
我女Maths 咁屎都話容易, 反而中文差D唔夠時間做, 不過佢話作文有條題目, 在小學做 training時, 出題一模一樣

唔勁唔勁 ... 一山還有一山高, 我深信呢句說話架

hehe, 好彩你真係記得我

原帖由 Charitymami 於 10-7-15 12:18 發表
嘩! 好勁 wor!

我點會唔記得你丫

HI evelyn

我都好耐冇同你傾計喇, 自從做左 full time mom, 真係忙過返工呀 , 有時間大家都多 d 時間上黎傾下啦   

我地喺小學果邊眨下眼就 6 年, 而家又要忙住佢地升中一嘅事, 希望大家的小朋友都順順利利啦 ...

你囡囡呢個暑假都好忙 wor, 我地呢個暑假應該唔會去旅行喇, 除左大仔升中一外, 細囡又升小一, 預左 d 時間未必就到, 所以 easter 時已經去旅行玩左轉

我地第一日已經去左書展, 唔多人, 好好行 ...

原帖由 evelyn317 於 10-7-20 11:25 發表
Hello 肥仔媽咪,我返兜去小學雜談,到妳嗰message。有心5怕遲,妳都好快揾到e個topic,我哋係小學雜談眨眼間傾左6年,我仲記得有亞切,LULU-MAK, AE_bb, Charitymami, Sindy, fp, asinai, Heidi媽, 仲有好多好多,不過我e兩年好 ...

888 & chuchu

原帖由 mcyw888 於 10-7-21 09:30 發表
Hi, 我都入黎打聲招呼先

hi, evelyn317咁你囡囡d書簿費真係幾貴wor, 折左未架? 我仔仔折左二千七百幾

我仔學校冇得訂飯, 要出去食, 我諗住搵日帶佢去學校附近睇下有咩野食 ....

我都諗緊比幾 $$ 做零用錢 ...
原帖由 阿切 於 10-7-20 21:15 發表
睇黎要慢都係我...........第十三頁先黎報到!!

大小姐間學校8月先開始 BRIDGING .... 為期兩個星期!!  書費有八五折....唔計字典同埋本ATLAS都要 ~$2700, 我都想問....你地會唔會買ATLAS 俾小朋友呢 ??

校服就大鑊 ...

fp ...

玩得開心 d 呀
原帖由 fp 於 10-7-20 13:20 發表
Hi evelyn317,

your daughter so many activities in this summer holiday and so busy!!
I will go to 書展 this Friday, hope will not so many people but now have typhoon signal no. 1, it may have heavy ra ...

carol

我記得你囡囡比較高 ...
原帖由 carollam310 於 10-7-20 09:44 發表

阿女學校就未講..阿女就話12歲唔可以再用小童八達通..
佢怕比人捉....要罰$$..因為搭巴士要比全價...就算係學生都無優惠的....所以阿女叫我快D同佢申請....

而家都係袋D銀仔入$$咋..... ...
‹ 上一主題|下一主題