用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關中一選校問題
go

有關中一選校問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

或者試下德蘭.

點都好,都要迫下佢讀書,又要多D同佢講道理,吾好放棄.

醒目開學勳章

樓主吾好灰心,band3既吾一定要讀band3既學校,都係睇彩數,如果你個女真係band3既,就最好讀女校啦,因為如果讀男女校,驚佢冇心機讀書時就掛住拍拖啫.自行或者試下德貞同德蘭啦,德貞係深水埗,德蘭係何民田.

醒目開學勳章

甘佢英文得吾得呀?英文得既會比較好d,依家d學校都會睇左英文呢科先.

呢兩間女校d女仔大部份都幾好,我去睇過佢地放學,冇出面d人講得甘差,講真壞既學生間間都有,就算係band1都會有,最緊要做家長睇緊d囉.

你有冇用同佢傾心事,同佢打下感情牌既方法來感動下佢呀?小朋友有時都要用感化既方法的,鬧係需要,但鬧得犀利會弄巧反拙,破壞感情,甘佢以後都吾會聽你講的.

原帖由 wing 於 10-7-14 00:36 發表
唔該晒你...呢兩間既校風如何?

其實我有迫佢讀書...但每次都係鬧交收場...考試前後都不停咁同佢痛陳利害...可惜佢都係無感覺...無反應...唉...佢中文科唔差既...係數學真係比較差

...

醒目開學勳章

甘你個女既成績都吾算太差,未必要讀band3,你依家要keep住佢d英文成績,考自行時吾好揀太叻既學校.到放榜時萬一派得吾好,你就去叩d女校,仲有一間你都可以一試,呢間係係油塘既聖安當,呢間比德貞同德蘭好少少,仲有兩間介紹,就係德雅同梁式芝,我個女有個同學(不過佢係讀名牌小學)數學吾及格,中文又吾係好好,都可以叩入呢兩間女校,所以到時叩門時可以進取d叩埋呢兩間.

你依家最緊要係同你個女打好關係,比多d鼓勵佢,多d讚賞佢,要比佢知道你永遠都係企係佢果邊,關係好自然佢就會聽你講的.

原帖由 wing 於 10-7-14 02:20 發表
佢D英文都係得七十零分...點見得人丫...

以前佢都會同我講下學校D野..但呢一兩年..佢完全唔講...我問佢..佢都係答一句起..兩句止...好多野都收收埋埋...同我傾計多數係D鎖碎事..但一定唔會同我傾學業/前途...我一講 ...
‹ 上一主題|下一主題