用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 2010聖心私小小一新生
樓主: tungmom
go

2010聖心私小小一新生 [複製鏈接]

請問私小一面試形式及內容是怎樣的, 請成功已入讀小朋友的媽媽分享一下

醒目開學勳章

sorry,  can't help u, my daughter go straightly fr kinder to primary

有英文圖片題
普通話題
同一d 簡單對答
成個過程大約5 分鐘

原帖由 little_chloe 於 10-9-21 14:55 發表
請問私小一面試形式及內容是怎樣的, 請成功已入讀小朋友的媽媽分享一下

中文默課文, 第一次只默一課
英文默worksheet 4張紙
都係教過嘅嘢, 冇unseen

原帖由 momi2008 於 10-9-20 13:00 發表
甘快默書, 內容係點呀, 可否告知

原帖由 candietweety 於 10-7-14 23:05 發表
我地有一班響幼稚園直入嘅就真係好like間學校,我特別多謝我班戰友(其他家長)過去3年提點同支撐!我地繼續走多6年,12年...

Hi candietweety,

I have PM you.  Please read, thanks

BBBernie

醒目開學勳章

replied, pls chk
原帖由 BBBernie 於 10-9-24 10:59 發表

Hi candietweety,

I have PM you.  Please read, thanks

BBBernie

原帖由 candietweety 於 10-9-25 00:26 發表
replied, pls chk

Thank you!

今日中文默書, 下個星期開始assessment 喇
你地有冇咩idea, 常識要點溫?
好似有d 無從入手

原帖由 ymc2727 於 10-10-7 12:17 發表
今日中文默書, 下個星期開始assessment 喇
你地有冇咩idea, 常識要點溫?
好似有d 無從入手

小一常識會考D供詞嘅填充,小小唔供詞嘅問題,配對(文字或圖),是非題(文字或圖)及時事選擇題。

重點温習作業,課本的總結及最近嘅時事。

時事e.g. 十月一日是甚麽日子,學校屬於那一區等

The scope of English assessment is quite large. Will they need to spell words for some questions?

LingChiBaBa,

THX THX.
咁時事呢part 都幾令人頭痛噃

原帖由 LingChiBaBa 於 10-10-7 18:34 發表

小一常識會考D供詞嘅填充,小小唔供詞嘅問題,配對(文字或圖),是非題(文字或圖)及時事選擇題。

重點温習作業,課本的總結及最近嘅時事。

時事e.g. 十月一日是甚麽日子,學校屬於那一區等 ...

我諗都係串定穩陣, 不過都唔多, 串埋佢啦
數學最驚係佢會出埋作業入面d 挑戰題
幾難呀, 我都要睇幾次, 諗一諗至知佢問乜

原帖由 tungmom 於 10-10-7 19:02 發表
The scope of English assessment is quite large. Will they need to spell words for some questions?

原帖由 ymc2727 於 10-10-7 22:23 發表
我諗都係串定穩陣, 不過都唔多, 串埋佢啦
數學最驚係佢會出埋作業入面d 挑戰題
幾難呀, 我都要睇幾次, 諗一諗至知佢問乜

如果無變的話,英文會有篇Essay做comprehension,用True or Flase答題。另外D題目多數係Fill in the blank,囡囡要温習D Quiz 及 Worksheet。Reading comprehension就靠平時睇readers喇。

數學無挑戰題咁深,小朋友錯嘅多數係careless mistakes。

講埋中文,會測供詞填充、供詞配詞、重组句子、標點符號、量詞(供詞)、造句、圖解(是非題)及閱讀理解等。

希望各位小朋友第一次FA順順利利啦。

LingChiBaBa

醒目開學勳章

睇完仲頭痛...
原帖由 LingChiBaBa 於 10-10-8 00:49 發表

如果無變的話,英文會有篇Essay做comprehension,用True or Flase答題。另外D題目多數係Fill in the blank,囡囡要温習D Quiz 及 Worksheet。Reading comprehension就靠平時睇readers喇。

數學無挑戰題咁深,小朋友錯嘅 ...

各位媽媽, 請問有無保母車到九龍, 可否給我電話
或者有無校車經金鐘或香港地鐵站,什麼時間

有同感

原帖由 candietweety 於 10-10-9 09:18 發表
睇完仲頭痛...

九龍車搵黃生, mobile: 90802514
返學放學2程: $1600
only 放學: $1000

原帖由 alancwko 於 10-10-11 17:36 發表
各位媽媽, 請問有無保母車到九龍, 可否給我電話
或者有無校車經金鐘或香港地鐵站,什麼時間

見到今日張通告, 萬紅d 校服減番價喇
不過我買夏季時
d 運動衫領入面有積
洗完至知
唔知佢隔離嗰間質素好唔好呢?
有冇人買過呀?

原帖由 ymc2727 於 10-9-23 22:17 發表
有英文圖片題
普通話題
同一d 簡單對答
成個過程大約5 分鐘

請問普通話題問D乜
‹ 上一主題|下一主題