用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 2010聖心私小小一新生
go

2010聖心私小小一新生 [複製鏈接]

hi 大家好, 我囡都係今年小一, 我哋住九龍架, 唔係kg 上小學

你地買哂書同校服未呀?
我打算今日去買喇, 因為上個星期至下定決心, 放棄另一間小學個位, 終於可以買嘢開學喇

希望阿囡開學快快識多d 新朋友仔, 投入聖心小學生活啦

回復 2# tungmom 的帖子

係呀, 會坐黃生車, 佢話我屋企樓下有得停喎
住沙田咪要好早起身囉?

個圖書館閱讀計劃我幫個囡join 咗3年喇
今日都係用同一個no. , 要under 學校名咩?
聽日去圖書館問吓先

你哋買咗d 咩比小朋友開學呀?
我只係買咗:
must buy 係

書, 校服, 白外套, 底裙, 書包, 白運動鞋, 黑鞋

其他要準備物品:
筆袋, 食物盒, 食物袋, a4 size 功課袋, folder (要嚟入工作紙, 通告), 姓名貼

仲有冇其他, 大家互相提點吓啦

我囡係1C 班, 有冇同班同學呀

我囡係Andrean Cheng, 好易認, 全班得一個姓鄭

My sweetie is not from Sacred Heart kinder.  Her kinder is in Kln.

原帖由 yanyan04 於 10-8-27 23:24 發表
are u from the same kindergarten? am or pm?

好在你提一提, B 班寫得好詳細噃

救命! 咩叫欠書單? 咩叫早讀書呀?
你地會報乜課外活動?
我d 時間好似唔係好就到
只係報到中國舞, 不過我囡唔多鍾意跳舞

聽朝一早問吓佢係咪要帶書先
課外活動呢d, 都係自己出去學吧
我重要住九龍, 都係唔報喇
家長義工呢? 會報邊d 呀?
我會幫囡報埋朗誦, 玩咗幾年, 想keep 住玩

原帖由 tungmom 於 10-9-2 20:46 發表
係啦,咩叫欠書單?囡囡同我講要帶圖書番學睇,我估就係早讀書。我囡囡都唔鍾意跳舞,但想報羽毛球,我住東區覺得番上環體育館有D遠,又要工人姐姐送飯又要接佢,唔知報唔報好。]原帖由 ymc2727 於 10-9-2 18:43 發表 http://forum ...

我囡終於知你個囡係邊個, 佢話坐喺佢隔離再隔離, 都係第一行

原帖由 yanyan04 於 10-8-26 21:29 發表
my girl is also in 1C, her name is Lucia Cheung.

candietweety,
我囡未認到你個囡, 佢坐邊行架?

原帖由 candietweety 於 10-8-26 19:40 發表
my girl in 1C too, her name is jedi tam, what's yours' name?

我囡就估早讀書係day 2 library 堂就可以帶一本書, 不過我話今日要帶噃, 佢無言, hahaha
so, 重係一個迷
多年後我哋識睇哂手冊d 摩斯密碼, 我哋有本錢可以去做特務

原帖由 kibb 於 10-9-3 10:16 發表
欠書單應該係係中國書局買唔齊d書, 中國書局幫學生訂書, 到開學時憑欠書單係學校攞番d未齊的書.....至於早讀書....我都唔知, 問個囡佢又話唔知...如果大家知道, 請分享下?

...

迷底終於解開喇

原帖由 kibb 於 10-9-3 13:36 發表
我終於知道乜野係早讀書...據我打探親朋戚友所講....上課前老師未到, 會有一風紀姐姐入課室睇住佢地, 呢段時間佢地要攞自己帶的圖書出來睇(不能睇學校的課本), 或者堂與堂之間又要攞出來睇, 我諗係想養成佢地閱讀的 ...

HAHAH, 噚日我問個囡, 佢話知jedi 係邊個喇

早幾日至好認真咁睇個time-table
原來day 3 默英文, day 4 默中文, 好唔得閒oh
有冇得改隔一日架?
個Life education 喺hall or room 上堂, 係咪冇書要帶架?
個個cycle 聽一堂, 講d 咩呢?
英文科又分好多本書, 唔似中文同數咁單一, 咁 d grammer 書, listening 書, 同平時d 英文書又點分架?
我地做阿媽好似重係十下十下咁

原帖由 yanyan04 於 10-9-3 23:00 發表
亞女話佢只係認得d舊同學,因為老師話唔準傾計,所以連隔離位叫咩名都唔敢問!激死!

個囡係第1-2日小息d 茶點食得哂咋
之後日日都話冇時間食
問佢係咪toilet 多人, 要排好耐, 佢話係
問佢係咪唔肚餓, 佢又話係
問佢係咪太多, 食唔哂, 佢又話係
總知就係唔夠時間, 唉, 真係擔心佢越嚟越瘦
今日叫如果人多喺toilet 排隊
就用佢用消毒紙巾抺完手食咗嘢先
食完等冇咁多人再去toilet 囉
唔知行唔行得通呢

真係唔同哂幼稚園, 以前我日日都可以入課室
問吓老師個囡表現點
又問吓嬸嬸點, 學校又點點點
宜家咩都唔知, 連我都要適應呀
大家加油

今日個"我的目標"好惡攪
好似以前返工做d appraisal
諗到頭都爆

1c 班家長, 聽日visual art 係咪唔洗帶嘢架?
我見1a 班就係嘞

噚日終於上intranet reply 咗第一張通告
你哋上咗未?

tungmom,
我個囡都係, 佢以前手字係全班數一數二叫見得人, 第一次收英文功課, 又係冇寫個姓, 因為以前kg 唔洗寫架嘛, 中文又係, 我見佢寫啱同整齊, 就收貨啦, 手冊話要改正, 我重大安諗住可以做少樣功課, 點知一打開, 又係比老師圈得七彩, 都有少少, 句句都錯一個字, 又係差d 分筆, 凸出少少嗰d, 眼都凸埋, 交咗2次功課, 已經知大致要點做, 我估大家d 小朋友好快會習慣, 家長都會知老師要求, 越做越好

我住九龍區, 我見個囡d 舊同學有兩間係唔care 呢d 架, 不過大部份都會捉呢d 小錯, 我就覺得宜家比佢地知咁係叫寫錯重好, 唔係遲d 重難改

有英文圖片題
普通話題
同一d 簡單對答
成個過程大約5 分鐘

原帖由 little_chloe 於 10-9-21 14:55 發表
請問私小一面試形式及內容是怎樣的, 請成功已入讀小朋友的媽媽分享一下
‹ 上一主題|下一主題