用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道手續費.........
go

真道手續費......... [複製鏈接]

我剛IN完,係朋友推介,感覺唔係好鍾意,不過既然交左$200,都去IN下,果日卅幾度,個個小朋友好似濕水鴨加小乳豬(塊面紅卜卜),但竟然安排有蓋操場加風扇算數,報到條龍又混亂,D小朋友個個唔係嗌住走就係無呢神氣,D老師偏向大年紀,個人覺得小學應該多D後生D,有生氣D囉,而且間學校都幾細間。IN成50分鐘,家長要另一有蓋操場等,等左45分鐘後,先有人話可以入一個冷氣房睇介紹短片,好嬲。

我好似好小氣,但真係印象麻麻。

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-13 00:06 發表
想問問真道係好早收form, 晤知in左未呢, 今日打去問佢話重可以交form, 記得交$200手續費一齊交, 究竟幾時先無位呢? $200手續費真係幾貴!!!

我抱怨並非我唔挨得,只係從中指出某D觀點,
1。無開禮堂無開冷氣--唔係純粹怕熱,係顯示佢腦筋唔識轉灣,見熱成咁應該立即改動安排。
上。
2。老師年紀大對於低年級的確欠了點生氣。
3。由進入學校到二樓坐低,個老師都一直叫我坐響有蓋操場等,無提過有冷氣房,對於初次到校,當然對老師所說言聽計從,不敢四處遊蕩,而現場所見,當該老師首次表示有冷氣房時,大部分家長也坐在有蓋操場,只有約10位懂入冷氣房,而且即時便有大批家長衝入去了。
4。地下操場條人龍,只計報到臺前有約80-100名小朋友+家長,係,報名有分姓名,但只有一條龍,去到差唔多臺前10零個先分到兩條龍,我一去到只見一大條龍,排左十幾分鐘突然後面家長問我係咪排緊P-Z,我先知有分,但又拖住呀女,咪唯有照排住先,差唔多到先見到原來兩條龍撈亂左,大家自動分番開。三四個老師樓梯口將小朋友分組上樓而無一人幫手搞好隔離條隊的秩序,唔係抱怨無人服侍,係覺得安排有問題,D老師亦唔夠醒目。

我從來唔准我的小朋友做大少,大小姐,在家亦不准他們事事依賴家傭,學習自理,但當天實在太熱,睇見個個濕水鴨+小乳豬,真係好赤,亦零舍覺得學校的安排欠妥善。

可能有D家長會陰謀論地話我猛叫其他人唔好揀而增加自己機會,但我真的是我發自內心的感覺,$200是偏貴,但請睇番我上一段說話,我從未提及嫌貴或不值,只係話既然俾左錢都去睇下點(我太遲CHECK,MISS左簡介會),留一個機會。

原帖由 fongyuen 於 10-7-13 20:36 發表

我諗呢間學校真係唔適合你小朋友。
上年我哋都有in,都預咗要坐50分鐘,天氣都好熱,條龍都有少少亂,不過我哋冇因為呢樣嘢怨三怨四。容易抱怨嘅家長,自然會產生容易抱怨嘅下一代。我諗一間五星級服務周到嘅小學啱你哋一啲 ...
‹ 上一主題|下一主題