用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢? ...
go

點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢? [複製鏈接]

以我見到培小教的英文一點也不淺,英文包括vocab、grammar、tenses、verb form、comprehension、writing、listening & oral...等....我認為培小教頭5樣都好有方法、好有系統,只是writing practice 比較少,trian listening & spoken 也少。只要高小時外加這2方面便好OK。真實去到高小無論你讀那一所小學,家長都會在外加補英文(我認識一些英小家長也如此...當然focus不同,e.g. for grammar...)

原帖由 mandy2003 於 10-7-13 06:30 發表
好難明白這一點.  百思不得其解.

中文教學 + 但是又英文又唔差,

這是學校的功力, 還是家長的功力呢?

而家d小學生已經好忙, 放學後已經要花時間做功課, 另外又要温默書, 又要一人一體藝, 又要有其他課外活動。

...

tangko,

好想問一問,如時光倒流,你在女兒K3時會否也選培小為首選?原因?
另想請教...在British Council 你女兒小學時進修了哪些英文課程?有否考Cambridge/KET...

fatkk (a P6 parent)
原帖由 tangko 於 10-7-14 12:02 發表
回覆 Mandy2003:
"每次出外讀英語班都會踫到培小學生, 又不知何故, 每次她碰到的培小學生都是在她班中的英文是最差的。"

我女兒今年升中二,去年她以培小全班第一名的成績升讀港島band top 英中。查實她和弟弟(今年升 ...

PCPS comments from the link provided by another BK mom:

http://www.myfriendlyschool.com/component/content/article/16-kowloon-city/422-2010-03-01-20-23-09.html

原帖由 mandy2003 於 10-7-13 06:30 發表
好難明白這一點.  百思不得其解.

中文教學 + 但是又英文又唔差,

這是學校的功力, 還是家長的功力呢?

而家d小學生已經好忙, 放學後已經要花時間做功課, 另外又要温默書, 又要一人一體藝, 又要有其他課外活動。

...
‹ 上一主題|下一主題