用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音樂啟蒙課程/基礎課程for 3 yrs kid, 邊間好? ...
go

音樂啟蒙課程/基礎課程for 3 yrs kid, 邊間好? [複製鏈接]

小兒快3嵗, 想開始比佢學基礎課程, 為第日學琴做準備。想問下系琴行學or其它地方學好? 如果琴行, 柏斯/青苗/加拿大/巴黎(北角) 邊間好?! 有冇好的老師介紹? 或者有冇其它好的課程啱呢?!

希望可以pm我,想找一個有心機,有方法的好老師!
   0    0    0    0

你可以試下PPEA的Kinder Beat

原帖由 sthnothing 於 10-7-13 15:40 發表
小兒快3嵗, 想開始比佢學基礎課程, 為第日學琴做準備。想問下系琴行學or其它地方學好? 如果琴行, 柏斯/青苗/加拿大/巴黎(北角) 邊間好?! 有冇好的老師介紹? 或者有冇其它好的課程啱呢?!

希望可以pm我,想找一個有 ...

醒目開學勳章

請問學費如何? 教得好嗎?

或有冇九龍區介紹

原帖由 ausiu1230 於 10-7-14 16:00 發表

kinderbeat的課程真的很好, 但建議不要上ms. ellen (荃灣centre)的班. 純粹個人意見 - 我覺得她好cool, 只是按本子教音樂但不大喜歡小孩的樣子.

醒目開學勳章

因我住油塘,其實天后同另一個CENTER都OK, 不過如果有九龍灣 -> TKO附近好D LAW

原帖由 littleoscar 於 10-7-14 16:48 發表
kinderbeat的課程真的很好, 但建議不要上ms. ellen (荃灣centre)的班. 純粹個人意見 - 我覺得她好cool, 只是按本子教音樂但不大喜歡小孩的樣子.

我小朋友個老師都有攪音樂班, 喺旺角, 不過暑假course好似已經full咗, 如你有興趣, 都可以俾個電話你問下~

kinder beat 大槪$200/堂, 你去太古都ok吖, 唔太遠呀~

原帖由 seavl 於 10-7-14 17:24 發表
因我住油塘,其實天后同另一個CENTER都OK, 不過如果有九龍灣 -> TKO附近好D LAW

醒目開學勳章

請pm資料website 同 學費比我呀.  我都係打算9月先開始比佢返

太古都ok, 不過$200/堂,好似好貴呀.
原帖由 ausiu1230 於 10-7-14 20:08 發表
我小朋友個老師都有攪音樂班, 喺旺角, 不過暑假course好似已經full咗, 如你有興趣, 都可以俾個電話你問下~

kinder beat 大槪$200/堂, 你去太古都ok吖, 唔太遠呀~

...

醒目開學勳章

原帖由 ausiu1230 於 10-7-14 16:00 發表

can you tell us more about this course?
my son is 3 yrs old also, now taking TL's MW
but he doesn't seem too interested in it. i was guessing it is because he "has to" sit in front of a keyboard for 45 minutes and he didn't have patience.

how does kinder beat's class go? is it a "play base" kind of class?
i have no idea if my son likes or will go further into music later on, so is this the right class for him?

thanks!!!

http://www.hkppea.com/

你可以去呢個網址睇下,
其實Kinder Beat係一個幾全面嘅音樂班, 以唱歌為主, 唱歌時會加好多動作, 老師話每個動作背後都有意思, e.g. 教佢地點樣放鬆手, 教佢地手仔要屈曲等等...

原帖由 zillyzizi 於 10-7-16 22:02 發表

can you tell us more about this course?
my son is 3 yrs old also, now taking TL's MW
but he doesn't seem too interested in it. i was guessing it is because he "has to" sit in front of a keyboard for ...

原帖由 ha! 於 10-8-1 22:39 發表
我上完kinderbeat一年,仲係MS ELLEN,現在於TOM LEE JMC(for3歲9個月)2個月了.我可以俾d意見:

如果3歲去kinderbeat是合適的,是玩小樂器去學beat, note reading, concept, playing piano at last 10 lessons,很淺的,所以其實又好合 ...

sorry, dont know why cannot send pm to you... hope you will see this:
HI HA!
你好, 看見你在BK的留言, 知道你為仔仔的SENSITIVE而煩惱, 我純粹只係想試下可唔可以幫到你們... 因為如果連父母也不了解高敏兒的話, 他們的成長、日後可能都會非常痛苦...
我相信你仔仔可能只是人口中15%-20%的"highly sensitive child", 其實我女女都係咁, 係天生的一種特質而已.... 無需太過自責, 我想閃card可能都會有side effect都不一定, 但未必會令你仔仔sensitive成咁, 不要錯怪自己!
不如了解一下highly sensitive先啦, 其實佢地都有可愛的地方,而且學嘢好快! 好明白你的心情... 如果胡亂帶佢地去睇"專家" 可能仲會傷害咗佢地... 如果教養得而, 你開心d, 佢地又可快樂成長, 將來仲好有機會成為professional的專業人士添!!! haha...  (認真的!)

ps.我好明白,帶一個highly sensitive的孩子有多辛苦,,, 身邊的人一直如何誤解你....
如果是真的, 那可以幫到你們, 如果原來不是highly sensitive, 當知多樣嘢、交個朋友啦~ ^^
有空的話, 來我blog睇睇我有關的分享, 傾下計, 分享一下....
http://hk.myblog.yahoo.com/biebiema/searchblog_art?p=highly+sensitive&my=1

http://hk.myblog.yahoo.com/biebiema/searchblog_art?p=%E9%AB%98%E5%BA%A6%E6%95%8F%E6%84%9F&my=1
hope this help~~但願你和仔仔每天都開心....
miu ^^

我覺得我阿仔都似係highly sensitive child, 請問在哪裡可買到你在blog中推薦的書?

原帖由 miumiu809 於 10-8-7 17:38 發表

sorry, dont know why cannot send pm to you... hope you will see this:
HI HA!
你好, 看見你在BK的留言, 知道你為仔仔的SENSITIVE而煩惱, 我純粹只係想試下可唔可以幫到你們... 因為如果連父母也不了解高敏兒的 ...

醒目開學勳章

anyone know if the center offer trial class??
thanks!

原帖由 ausiu1230 於 10-7-17 16:48 發表
http://www.hkppea.com/

你可以去呢個網址睇下,
其實Kinder Beat係一個幾全面嘅音樂班, 以唱歌為主, 唱歌時會加好多動作, 老師話每個動作背後都有意思, e.g. 教佢地點樣放鬆手, 教佢地手仔要屈曲等等...

...

醒目開學勳章

我剛剛都去左問,話我小朋友就嚟3歲半,係就要讀level 2。
但我個仔對音樂無咩認識,一開始就讀level 2,大家覺得有冇問題?
同埋我又驚佢唔鐘意個課程,但我要一次比晒錢...驚佢唔肯返
(因為佢讀緊TL's MW,但佢唔喜歡)everytime he is not willing to go to class...

原帖由 ha! 於 10-8-9 00:35 發表
應該沒有 trial class, 上年我報時是夠3個人就開班..一交就10堂.

Why don't u try PPEA in Kornhill?

我囝刚于太古上完kinder beat level 2, 现開始上單对單上encore on keys.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P
‹ 上一主題|下一主題