用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保羅書院家長交流區
樓主: yeahyeahyeah
go

聖保羅書院家長交流區   [複製鏈接]

請問中二音樂考試還需要考樂器嗎?

namanyi  Yes  發表於 12-2-21 22:37

namanyi : 多謝回覆!知唔知幾時考?

Singpiano  : 請問欠交一次功課是否要扣操行分??

回復 lindalowailing 的帖子

namanyi : 多謝回覆!知唔知幾時考?Singpiano  : 請問欠交一次功課是否需要扣操行分??

namanyi  已經考緊啦!  發表於 12-3-7 22:57

回復 Singpiano 的帖子

Singpiano,

有呀!原來阿仔個passport到期 ,好彩老師打電話比我,剛剛先攞番個新嘅passport 。不過今年嘅費用好似冇舊年資助咁多喎!

namanyi,
咁快!阿仔重未知幾時考喎?

Teresa,

依間學校嘅choir唔算嚴啦!其實choir唔係成日練嘅,因為校際比賽,所以加緊練習,比賽過後就會回復正常,不用擔心。我覺得如果囝囝喜歡唱歌,根本唔會計較嘅,因為佢地係享受唱歌嘅過程!

回復 Teresa 的帖子

Teresa,

依間學校嘅choir唔算嚴啦!其實choir唔係成日練嘅,因為校際比賽,所以加緊練習,比賽過後就會回復正常,不用擔心。我覺得如果囝囝喜歡唱歌,佢地就唔會計較咁多,因為佢地係享受唱歌嘅過程。

加油呀!最緊要佢地係學習團隊精神,積極參與。

恭喜晒!junior choir攞咗第一呀,有90分。第二九華87分,第三男拔85分。
重有其他組別比賽,要繼續加油!

singpiano,

係呀,去Italy. 另外阿仔扣操行分已解決,不用扣了!多謝回覆。今次件事令阿仔同D同學可以團結咗添,班主任又幫佢地爭取,係一次好好嘅學習經驗。

下個星期學校只有三級 (S1, S3 & S5) 學生返學炸!因為中二全級去北京,中四全級 Outward Bound ,而中六及中七就一早放假應付公開試,相信學校會冇咁噪吵了!

吓!有咩準備?你囝囝中二時去邊到交流?睇完天氣報告先知北京今日又落雪。

hogwarts,

請問知唔知 inter choir 今日去咗邊度比賽?(學校冇通告)

singpiano,

謝謝你的資料。囝囝返咗,不過都係唔知結果。往年有冇參加呢?

ElizaW,

嘩!多謝你的分享,了解學校多 D 啦!

SWM05213 發表於 17-4-1 12:20
多謝咁多位解答。經過多天的考慮,昨天已經註冊了。放棄了自行學校,內心難免有點忐忑,希望囝囝能有一個 ...
不用擔心, 絕對係正確選擇 !

manmonster 發表於 17-8-17 09:52
回覆 ElizaW 的帖子

很感謝你回覆。
每年都有東區基灣小學(愛蝶灣)學生入讀呀!

Teresa 發表於 17-11-5 00:25
應該冇

上一屆有一個同學入讀中大醫學院

恭喜中文辯論隊, 三年後再次踏上灣仔伊利沙伯體育館的講台
5月15日約定你, 到時見!

https://www.facebook.com/%E8%81% ... VDeXyKE&fref=nf

下一站伊館
三年前,何睿銘、楊展匡、 關浩暘三位師兄把保羅中辯帶到伊館的台板,距離勝利只有一步之遙。
此後,我們前仆後繼,為重返這個舞台而努力。何睿銘、楊展匡兩位師兄也成為教練, 以另一種方式,帶領我們向夢想邁進 。多謝各位師兄作為榜樣,令我們三位辯員得以成長, 才可以來到這個階段。
三年後,我們即將回到那個舞台,再度挑戰那未竟的夢想, 這一路上可謂不算輕鬆。
自收到辯題的那一刻起,我們便沒有試過停下來,日日夜夜開會,建構主線、思考反駁,轉眼間全校便一片寂靜黑暗,只有我們的班房亮着燈。整週好像只回家吃過一頓飯,見教練戰友比見家人更多,這一切就是為了自己不會後悔, 不會留下遺憾。
我們也有倦的時候,大家試過腦力耗盡、思緒混亂,甚至令身體也嚷着要休息,疲倦、眼睛發炎、聲音沙啞等症狀,自己和戰友彷彿已經到了極限。多謝各位隊友、老鬼甚至前教練前來,為我們出謀獻策、支持我們,保羅中辯包含的不只是辯場上的勝負,更是兄弟情。
公佈結果的一刻,所有人都為之振奮,握緊的雙手終於可以放鬆,可以忘我地吶喊。感謝顏sir 、陳老師,以及各位隊友及老鬼到場支持。 多謝聖馬可中學,還有過去六場的對手,在你們的磨礪下,我們才得以不斷進步,大家都經歷了一場令人全情投入的比賽, 這才是最寶貴的地方。
更要感謝父母和學校對我們的體諒和支持,感謝退休在即的富哥,陪伴我們使用課室至夜。
夢想號再一次駛到伊館,不論結果如何, 就讓我們打一場精彩的比賽,拼盡全力,不留一絲遺憾!
5月15日, 伊利沙伯體育館,約定各位!
上場辯員: 黃瀚賢(5C)謝雅熙(5D)周正賢(5D)
恭喜黃瀚賢同學獲得最佳辯論員獎項(5C)
Ps: 多謝謝sir 給我這個機會讓我來執筆, 這幾天你經常點醒我們多休息,早點回家,感謝你對我們的愛護, 我們會全力以赴,不會讓你失望的!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊