用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲應該揀d乜野course比佢讀
go

4歲應該揀d乜野course比佢讀 [複製鏈接]

4歲人仔~暑假想搵d興趣班比佢,最好每星期2堂,唔洗咁辛苦,又有家庭日~
   0    0    0    0

學音樂班or鋼琴~
原帖由 sammiyiwong 於 10-7-14 10:52 發表
4歲人仔~暑假想搵d興趣班比佢,最好每星期2堂,唔洗咁辛苦,又有家庭日~

4歲可以學一些綜合藝術班, 有畫,有黏土, 可以培養創意, 又可以訓練小肌肉, 我聽我同事講, 他囝囝學了黏土, 學校老師讚他囝囝的小肌肉靈活了, 有力咗。

如果於數理方面, 可以學珠心算, 左右腦思維等等, 我前兩天才跟同事傾談講開大家的小朋友於暑期課程學什麼, 我見她給我看她囝囝看緊那一間中心都有這些課程, 仲有小廚師班等等, 於港島區, 可以選擇一星期上1堂或2堂, 又或者同一天上2堂, 彈性選擇。

Dear angelawong,

畫畫,手工藝我就有介紹

Please introduce to me but my kid is boy....
Thanks,

原帖由 angelawong930 於 10-7-14 15:59 發表

烹飪,真係唔錯架~
我都想幫囡囡報^^話曬女仔人家
有冇好介紹

如果係畫畫,手工藝我就有介紹!!

Hi BB豬MUMMY ,
Could you please PM me the info?
Thanks~!

原帖由 BB豬MUMMY 於 10-7-15 10:34 發表
Dear angelawong,

畫畫,手工藝我就有介紹

Please introduce to me but my kid is boy....
Thanks,

請問你個小朋友係囡囡定囝囝呀?
如果係囡囡:畫畫、珠算、跳舞、Phonics、中文、話劇
囝囝:跆拳、畫畫、話劇、LEGO、Phonics

drawing is quite good in my opinion. It is easier for them to do and see the result.

u may also consider story telling with  english ....

我果個係仔,烹飪會唔會太女仔呀?定係學英文學數學好呀?

我都贊成日一星期兩堂就夠,佢宜家係super champ上緊summer course,學做個小小科學家同drama,睇佢都好enjoy,至少佢鍾意返,我個朋友個仔就慘,佢幫佢報了jazz,但個仔一開始上堂就咸住出嚟,原來佢唔鍾意,所以最緊要就係小朋友上得開心

原帖由 katrinatung70 於 10-7-19 10:30 發表
其實比小朋友學數學,英文都ok~而家math monkey有得試堂,你可以試左睇下小朋友鐘唔鐘意先決定都ok~

有得試堂就好喇~唔洗下下比左錢先知小朋友唔鐘意~

原帖由 brother_god 於 10-7-19 19:08 發表
我覺得可以試下d英文班,打好個底麻...我剛剛幫小朋友幫左間...有興趣做參考既可以pm我~~

英文班都幾好啵~唔知上堂d miss係香港人係外國人呢?識唔識講中文架,我怕小朋友到時有乜需要都唔識同個miss講

What's good for 4-year-old?

I guess 4-y-o can learn so much!! And I agree that learning English is good as it's just basic. Like what some of you said, I don't think it's a must for kid to learn English from "Westerners". It's just o.k. for them to learn from those "ABC" as at least they will know what your kid is talking about or their request is...
‹ 上一主題|下一主題