用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院
go

英華書院 [複製鏈接]

camry16618, 我仔仔都係學小號,又係舊年考佐5級, 有時間多D交流下。今年揀中學, 好想入英華,唔知有冇機會。 anyway, 好多謝你嘅分享。

原帖由 camry16618 於 10-7-15 20:31 發表
我仔仔讀陳守仁小學,排名老師是跟據5年級下學期同6年級上學期成績2次加起以全級計排第15,音樂就學小號只得5級,不過好彩在62屆學校音樂得到第3名,所以如果你有音樂或運動好的話會有幫助! ...

camry16618,
謝謝你的意見ar. 今年因爲要考呈分試,而小號要夾琴好花時間, 所以想唔報小號,只報鋼琴, 你覺得好唔好ar? 佢都有參加學校管樂團,但就唔知攞唔攞到獎。可唔可以俾D意見ar?謝謝。

原帖由 camry16618 於 10-9-9 22:26 發表
bewawa妳好!如果妳真是好想仔仔入到英華,今年有個學校音樂節,快D去報名參加,最好有名次,幾會會大一點,因為英華都好重視BAND隊,我仔仔說今年英華BAND隊要報高級組,目標是冠軍.不過妳現階段都不要忘記督促小朋友加更努 ...

camry16618, 你講得好有道理。 我想問你小朋友當年參加的是初級組別還是高級組別ar? 同埋今年會唔會參加?  

原帖由 camry16618 於 10-9-11 14:46 發表
如果我無記錯,英華第一次面試係1月23日,交50元報名費就有得見,但second in 就要等到教育局出了全港次第名次大約是在3月11日左右,我想學校是想睇到你小朋友在全港排名,才再出信通知有無得second in.我地就是在3月10日 ...

camry16618, 果種開心的感覺絕對不難想象,恭喜你地!
估唔到你是╴位爸爸, 不是每一位爸爸都這么肯花心思和着緊小朋友的學校教育,你真是一位好爸爸。 問你報邊級是因為想知道如果我小朋友報初級的話校方會唔會覺得我哋降級比賽, 因沒有中級組,高級組又覺得唔係好得. 你點呢?

原帖由 camry16618 於 10-9-11 23:51 發表
我個仔2年級才起步,當時都是玩玩下心態,後來知道音樂對日後找學校可能有幫助,所以才叫個仔去加更訓練,報了兩年都是初級組,都只得80幾分,三甲都不入,好彩上年得到個第3,來得及時去報學校,講真年年都同個仔去參加學校 ...
‹ 上一主題|下一主題