用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: S_Trader
go

學術程度 [複製鏈接]

想問下呢間有沒學費減免申請同書保津貼架??

lieyeemama

係呀!越高年班學費就越平. 我地小四交緊$2730per month. 今年中一交緊$1960per month.

原帖由 lieyeemama 於 10-9-16 00:12 發表

唔該哂你嘅意見, 想問下四年班幾錢學費, 係咪高 年班平d架!  中學好似話$2100咋!

學術程度

你好,剛剛看到很多家長的疑問,想發表一下:
小女由小一讀到中一,今個學期巳出國留學升Grade 8。初時十分擔心英語能力會比 local student 差,這是一般香港學生要面對的困難,她讀 public school 是 private school。
開學至今,老師非常驚訝小女的英語水平及學習態度,常常問她在香港是否讀 internation school ,foundation 很好,同 local student 無太大分別,只是口音還欠一點,不須 3 個月就可以改善好。
小女 SMCESPS 成績是中上,不算太差,聽完老師的話,我十分肯定 SMCESPS 的教學,是相當有成果,慶幸小女沒有揀錯學校。
我相信學校只會越來越好,你們同意嗎?

原帖由 himom 於 10-9-22 02:28 發表
小女由小一讀到中一,今個學期巳出國留學升Grade 8。初時十分擔心英語能力會比 local student 差,這是一般香港學生要面對的困難,她讀 public school 是 private school。
開學至 ...

我相信學校只會越來越好,你們同意嗎?非常同意.

妳的女兒到了那裡升學呀??
其實係一家四口子

Hi himom,

Please check pm.

開學至 ...

醒目開學勳章

開學至 ...

Himom,
It's so glad to know that your daughter is doing well overseas.  It is a 強心針  to parents of the existing students.  afterall, the school is still new.
Thanks a lot for your sharing
Laputa

可唔可以share下中文既程度呢? 我知中文係用普通話教, 咁係用圖書定係教科書呢? 同一般官校比, 是否應該用level進行呢? 又會唔會英文水平強d, 反而中文比較弱?

唔好意思, 咁多問題...

醒目開學勳章

原帖由 jjhh 於 10-9-22 13:23 發表
可唔可以share下中文既程度呢? 我知中文係用普通話教, 咁係用圖書定係教科書呢? 同一般官校比, 是否應該用level進行呢? 又會唔會英文水平強d, 反而中文比較弱?

唔好意思, 咁多問題... ...

We use 教科書, so it would be no difference to other 官校.  It's just that our kids are better in English doesn't imply they are poor in Chinese.

回覆 23# himom 的文章

Dear Himon,

Thank you very much for your sharing.  

Since your last sharing.  My son is really enjoying studying in SMC now.  Up to now, I am really satisfied with SMC and I found their teachers really put effort  and heart to design the curriculum and teaching the kids.  

I believe SMC will doing better and better in future.

Sharon

原帖由 一家三口 於 10-9-22 10:27 發表

我相信學校只會越來越好,你們同意嗎?非常同意.

妳的女兒到了那裡升學呀??

Hi,

My daughter is going to Vancouver, Canada.

Himom,

好多謝你既分享, 我都覺得我囡囡呢幾年係smc學到好多野, 真係好彩香港政府攪左直資學校出嚟, 等我地d家長多d選擇.

我相信學校一定會愈來愈好.

開學至 ...

Hi, himom
I am a parent of SMC Secondary School, my daughter is a F.1 new comer ,so I want to know more about this school (especially the Sec section).

Would you please tell me why you don't let your daughter studying in SMC Secondary section but studying aboard,is that SMC Secondary section is not good as SMC primary section.

my email: [[email protected](if][email protected](if[/email] you think embarrased, you can reply me thr email)

eager mother

原帖由 himom 於 10-9-22 14:40 發表

Hi,

My daughter is going to Vancouver, Canada.

我估計:
部分家長當初選SMC就是看中她英文程度高, 且中文程度一定比國際學校高. 她們好些有外國國籍, 或家裏經濟環境好,或是公務員家屬到英國讀書有津貼.
當小朋友中一時, 決定讓他們到外國升學, 亦很正常.

如有條件, 谁不想讓他們到外國見識多些, 過獨立學校生活??

原帖由 大頭mama 於 10-9-23 00:50 發表
Hi, himom
I am a parent of SMC Secondary School, my daughter is a F.1 new comer ,so I want to know more about this school (especially the Sec section).

Would you please tell me why you don't let your ...

himom

你女兒這幾年在smc學的英文和法文應該在加國升學有很大幫助吧?

原帖由 himom 於 10-9-22 14:40 發表

Hi,

原帖由 mmjjaug02 於 10-9-23 10:50 發表
himom

你女兒這幾年在smc學的英文和法文應該在加國升學有很大幫助吧?

mmjjaug02,

My daughter is studying the ESL programme. She no need to take the second-language. Next year, she is Grade 9. She can take Japanses for second-language. (Japanese in smc).  It helps her so much and easy to pick-up. I have checked the school planning guide. Grade 9 & 10 will master written hiragana and participate in Japanese conversations. She has learnt it in smc - Japanese class.

作為SMC家長, 當初選此校當然係因為英文程度, 同佢既教學理念可以令到小朋友愉快學習.  我囡囡本身都有外國護照, 但我無打算比佢去外國讀書, 如果佢可以係香港考到頭個3間大學, 我會比佢留係香港讀, 到讀MASTER先考慮出國擴闊視野都未遲.  SMC由小五開始年年都有不同既遊學團, 小朋友從小已經有好多機會學習獨立及增進遊歷經驗, 所以唔一定要出國留學.

學好英文我相信對小朋友無論出國或者應付本地公開考試都好有用, 特別係英文理解能力上長遠都應該會比一般官津學生優勝.

原帖由 mmjjaug02 於 10-9-23 10:46 發表
我估計:
部分家長當初選SMC就是看中她英文程度高, 且中文程度一定比國際學校高. 她們好些有外國國籍, 或家裏經濟環境好,或是公務員家屬到英國讀書有津貼.
當小朋友中一時, 決定讓他們到外國升學, 亦很正常.

如有條 ...

原帖由 G-Ma 於 10-9-23 15:41 發表
作為SMC家長, 當初選此校當然係因為英文程度, 同佢既教學理念可以令到小朋友愉快學習.  我囡囡本身都有外國護照, 但我無打算比佢去外國讀書, 如果佢可以係香港考到頭個3間大學, 我會比佢留係香港讀, 到讀MASTER先考 ...

G-ma,

我囡囡自小中文科成績麻麻,升上中學後更加有不合格。自從細心查閱334大學入學要求,發覺大部份都要求中 、英 、數 、通識成績要有 3級或以上(頭3間大學)。英 、數 、通識當然沒困難, 但中文就慘囉,所以我才决定出國,可以留在身邊,哪有父母忍心送走她呢? 而且12歲女孩剛剛是成長反叛期,容易學壞,正所謂 「好壞只差一線」,慶幸條件許可,現在我放棄了香港的一切, 陪她出國,都只為她日後可以走條容易嘅路。
當然要决定離開SMC是一件非常難嘅事,不竟女兒和我放了7年嘅感情起SMC,無奈都要放棄......   
過我非常欣賞SMC嘅教學理念及一班熱誠嘅老師,他們真係用心教導每一位學生和家長。

Hi Himom,

我好明白你感受, 就係正正因為你所講既原因, 我唔係好想咁早比佢出國留學, 而且中國發展咁快, 有機會我情願佢去大陸讀下書, 做下交換生仲好.  出國可以遲少少都唔怕, 始終佢地本身英文底子好.

睇嚟都要加把勁谷下囡囡d中文, 唔係第日因為中文考唔入大學就煩.

原帖由 himom 於 10-9-24 02:09 發表

G-ma,

我囡囡自小中文科成績麻麻,升上中學後更加有不合格。自從細心查閱334大學入學要求,發覺大部份都要求中 、英 、數 、通識成績要有 3級或以上(頭3間大學)。英 、數 、通識當然沒困難, 但中文就慘囉,所以我才决定 ...

原帖由 jjhh 於 10-9-22 13:23 發表
同一般官校比, 是否應該用level進行呢? 又會唔會英文水平強d, 反而中文比較弱?

唔好意思, 咁多問題... ...

囝囝由小一讀到小六, 在七月份叩門轉升一間band 1英中.
他在SMCESPS 成績overall屬中上,而中文科成績麻麻(sometimes below the average mark).
本擔心他的中文能力會較一般官校/津校小學生弱, 誰知他在中一入學分班試後,可不需被編入中文補底班, 這的確令我有點意外. 可想而知,SMC學生除英文好, 中文也不算. 其實,我十分喜歡 SMCESPS 的教學理念及方法, 囝囝在這六年的小學階段, 的確較一般官校/津校學生快樂, 功課量不算多, 有時間參予不同課餘活動, 又可參加遊學團這次選擇不直升SMC中學部的原因,並不是覺得中學部不好(因絕大部份成績很好的小學部學生也都選擇直升,所以只會覺得中學部會愈來愈好),全是個人原因而己.

原帖由 gogo8814 於 10-9-24 17:14 發表

囝囝由小一讀到小六, 在七月份叩門轉升一間band 1英中.
他在SMCESPS 成績overall屬中上,而中文科成績麻麻(sometimes below the average mark).
本擔心他的中文能力會較一般官校/津校小學生弱, 誰知他在中一入學分班 ...

我成日以為囡囡的中文科好弱, (但她已經是above average 和有被選enrichment).
即係官校/津校的中文科是可能高我地少少啦.... 又或者有人中文科仲差過我地d 讀英文小學的中文....

ps :睇完妳這樣講, 我可以放心小小啦....

其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題