用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 喇沙書院家長交流區
樓主: hudsoncwwong
go

喇沙書院家長交流區   [複製鏈接]

溫馨提示:
校網有得睇最新通告同Timetable啦, 各位LS家長記得叫囝囝在開學前 上去look吓先!

原帖由 VHFC 於 11-10-31 21:13 發表
小兒來自外校, 星期六, 日都要在家做功課,  他感到有些辛苦, 以前小學覺得自己最叻, 現在覺得個個都有最叻之處  (哈哈! 他已從池塘游到大海了)。
他對學校的歸屬感好強, 很喜歡各老師, 老師跟學生的關係融洽, 紀律唔 ...

Hi, 大家好, 好耐冇上來原來多了很多新家長, 好開心!

Nov 開始各科就有uniform test, 囝囝們要開始溫書喇!大家加油!!

原帖由 LKMC 於 11-11-21 22:08 發表
中一的功課真不少,好像無停過test和做project,比小學更繁忙!加上一些活動,每晚都遲了入睡呢!

Hi, 其實大家不需太担心, 小朋友好快會適應過來, 大家只須從旁鼓勵和多些同囝囝傾計就能減低佢哋嘅壓力, 功課便會應付自如.

至於project係會計落exam分 所以不可輕視. project 嘅 requirement老師係會講同list果 stage出來lead住小朋友(F1)去做, 如得分略低, 可能係資料整理/做presentation時出了錯漏. 不過 找出原因加以改善問題應不大, 最緊要係主動性學習!

2jkidsfather    發表於 23-1-5 21:00

回復 presents 的帖子

阿仔今日都有去打氣......LCS 加油!!!

回復 presents 的帖子

Yeah!!.......我哋終於 WIN.......多謝各位喇沙仔的努力!!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊