用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好辛苦,好難過...
go

好辛苦,好難過... [複製鏈接]

hum.... 你仔仔的確好難攪.... 好同情你的處境。想起大半年前,我仔仔都係好痳煩,不過情況只是你的50%,所以我真係覺得你好辛苦。當時,好多專家都叫我不好打仔,仔仔吾明先會發脾氣。但我覺得吾明吾係大曬,可以為所慾為。我是一個EQ高的人,不容易發脾氣,我試過告訴他吾可以咁咁咁好多次,佢聽吾入耳,依舊一樣,那代表訓說是不行的╴溝通失敗。當一個方法吾WORK就要想另一辦法。當時我參考各類書籍,其中一本叫"我家沒有小霸王" 可參考別人的blog: http://hk.myblog.yahoo.com/conmaremy/article?mid=205,說孩子在2-4歲必要收服,樹立父母的權威,否則以後的日子會很辛苦。我吾想以後有悲劇發生,所以在佢不明白道理時,暫時只要佢知道要聽媽媽話(this is the rule.....有D似暴君,I have no choice at that moment),教好一樣先可以教其他。

果然在不出2個星期,佢知道我要打佢時,須然很不服氣或仍哭著,但還是順從我的指令。(我要說明,我的所謂打是用衣架輕輕地掂掂他的手背,手臂或那穿著片片的pat pat,但我的語氣就係堅定的,動作係大的)。

我吾係鼓吹打孩子,只不過要視乎自己孩子的性格而因材施教。打仔千萬不要因自己一時要發洩自己的情緒。

後來,只要我說"我攞衣架”,佢就會乖乖合作。當然佢仍然係有脾氣,但已經不是"刻意"不服從=(玩野)了。

再後來,發覺佢係聽話但仍然喊,那時我就說你再喊我走啦,佢吾理...繼續喊,我就走入自己房關上門,佢在門外拍門叫我開門。但我一定要佢stop crying,我先開門 & then 攬攬佢 & say 吾喊就乖啦!

依家扭計通常10分鐘以內可以收工。

另外,有本書叫"勇於管教",我覺得都好好睇,圖書館有得借,有時間參考吓啦。

請不要氣餒,努力!

原帖由 pipi331 於 10-7-16 23:53 發表
我仔同樓主仔仔差唔多情形, 不過就嚟3yr old, 等緊服務. 我唔返工唔得, 因c6份唔夠用, 又要供樓.  我個個月倒哂份糧加埋老本, 系出面比個仔上私人訓練, 抽到時間上ge講座都上哂, 又唔系無讀過書.. 又如何??.....
由 ...

‹ 上一主題|下一主題