用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園PN召集處
樓主: AC9
go

青衣學之園PN召集處 [複製鏈接]

我囡囡讀N1 PM班。

我囡囡係PNB班。

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-20 17:11 發表

welcome~~~
你囡囡係PNA / PNB呀~

我都準備好晒所有物品, 我個囡囡都未介片, 只可以係屋企唔著片, 一出街就會掛住玩唔記得去WEEWEE, 所以要著片, 唔知學校會唔會有姐姐同佢地換片? 因為學校又冇要求要拎片片返學。

對小朋友要有信心, 最初一定會喊餐飽, 不過只會係過渡期, 交低左小朋友就唔好再留係學校靜靜雞雞望佢, 到放學準時接返佢, 好快小朋友就會適應到。

唔好甘擔心, 教nursery既老師都見慣見熟唔同類型既兩歲小朋友, 我諗佢地有足夠經驗handle到, 家長同小朋友都要一齊加油!

原帖由 o-kiddo 於 10-7-22 22:55 發表
唉...真擔心佢自己一個人....上學....佢係一個好自我...out of control的小朋友... 又好易哭.....
希望老師會有耐性對佢啦.....

做媽媽當然緊張小朋友, 係好正常。

我都有緊張, 因為始終係新環境唔知囡囡會有咩反應, 不過我唔想俾佢知我緊張, 因為小朋友好sensitive, 我哋既緊張會"過"到俾佢, 我依家日日都同個囡講佢就黎去一間有好大個playground同有sir滑梯玩既學校返學, 希望日日同佢洗下腦, 等佢自己都有心理準備。

原帖由 o-kiddo 於 10-7-23 17:36 發表
我老公都叫要對個仔有信心......

可能我又要照顧兩個仔又要工作,所以比較緊張....

我會同個囡返, 但唔會去足甘多堂, 因為上緊其他暑期班, 唔知著唔著校服好, 著左就好似俾個心理準備佢, 但好怕個日個個都唔著, 得佢一個著好似好怪甘。

大家尋日去左學校既pre-visit, 小朋友開心嗎?

我個女可能返開playgroup都有類似既野玩, 去到都見到啲玩具都冇咩興趣, 我覺得個pre-visit對於佢返新學校既適應好似唔係好大幫助, 我意思係到要佢自己一個人返個日, 都一定會喊餐飽, 不過, 去下當有個indoor地方俾佢玩下。

唔緊要啦! 如果小朋友去到好眼訓, 重攪到佢唔開心, 6日我都只係返到3日, 盡力而為返到就返啦!

原帖由 ilovejanwong 於 10-8-5 10:39 發表

我尋日冇同囝囝返呀...因為佢兩點鐘話好眼瞓,我諗之後嗰幾日都未必有機會同佢返喇~

拎故事書睇時, 我好似有啲印象見到個哥哥, 我重諗可能佢都係里度既學生, 陪個細佬妹黎pre-visit。

原帖由 okee 於 10-8-5 11:11 發表
有返呀, 姐姐話佢玩得好開心, 大家見到零零舍舍有個哥哥同埋一齊嚟, 果個就係我個仔喇...

都預咗返學會喊, 當熟習環境囉!
‹ 上一主題|下一主題