用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小出左小一面試結果啦!
go

音小出左小一面試結果啦! [複製鏈接]

醒目開學勳章

恭喜,我那個都收左

原帖由 katrinafu 於 10-7-17 20:16 發表
睇到這個post  , 即飛去開信箱 ...

成功了, 收咗啦, 好好好開心呀 ....

醒目開學勳章

應該唔會太易吧
我係最早那一個時段面試的(9:00~9:30), 都有成10組,每組7~9個小朋友,即係約80個
還有一整天,估計都有500個以上吧
而且,音小還有第2輪收生
而音小只有4班,共120個位
你係什麼時段面試架?
我那天未見之前,在等時,越等越怕
那些家長很多也是認識的,讀一些國際幼稚園,而我那個只是讀一般幼稚園
加上好似個個都有學琴
而我那個除了4歲半時學了幾個月,之後找老師學時,她說因小囡太小了(那時),手指唔夠力,這樣容易學壞了手法,叫我們不要再學,等佢1年後再學
所以跟沒有學的差不多了
等下等下我們兩公婆都唔知幾怕

原帖由 arthur2000 於 10-7-18 07:28 發表
Me too ! 小兒也收了!

但我覺得音小好似好易入嘅!

醒目開學勳章

我那個是P110XX, 唔怪得咁早,不過亦好彩咁早才沒有跟LOGOS撞了時間
但那天下大雨,都幾麻煩
另外,你地都好,小朋友有同學一起報,我囡囡整間幼稚園得佢一個報音小jar,因我囡囡interview那天要請假課外活動,打電話請假,老師都沒有提有其他小朋友會interview音小
加上去家長會拿K2成績表,老師叫我要開始想想小學啦,我跟她說已經見了2間,老師說除了有另一個小朋友見了2間外,其他都沒有開始準備小一,老師說,那我不用擔心你的小朋友,因你準備充足
但我聽下來,即係我選的學校,都沒有同學仔家長選啦
即係去到小囡一個認識的都未必有.
不知佢到時要多少時間warm up

原帖由 katrinafu 於 10-7-18 13:34 發表

我是下午4點面試, no 是p1158x呀 ,我那組都有超過50個小朋友考, 教友仔仔是中午12點in , no是p113xx ,  囡囡同學再遲半小時, 她no是p1164x..

我相信那一天都有近700人考呀 , 因為囡囡同學媽咪話5點幾都仲見圖書館 ...

醒目開學勳章

Ming 2那2個小朋友是之前的年度啦
今年她是看熱鬧及替我們加油
答一下我們的問題,等我們沒有那麼

原帖由 Manman1010 於 10-7-18 13:27 發表
咁你識得又入唔到嗰朋友係咪同你一齊收到信呢?
我仲未收到呀,唔知會唔會凍過水

醒目開學勳章

係啊,我兩邊都是撞正最大雨的時間

原帖由 katrinafu 於 10-7-18 17:19 發表

那天全日都下雨呀 ...

因囡囡上午要學嘢 , 而我又想考下午, 所以我好遲先交FORM 呀 , Deadline 前一天才交,  所以編在下午囉 ...

醒目開學勳章

我跟妻子interview的時間比囡囡還長,問了很多東西
但亦因此,我妻子離開時,回復信心,覺得應該得,唔得都是囡囡自己唔得

原帖由 arthur2000 於 10-7-18 18:51 發表
我小兒也沒有學其它樂器。我2 pm Interview, 見家長畤, 老師見了我們5分鐘, 其它人就見了15分鐘, 我重想實 fail, 所以打定輸數, 但卻昨天取錄了。
世事往往出人意表 !

! ...

醒目開學勳章

係啊,起碼的心都定晒
唔使怕,在BK,只要見到那些叩門的topic,都咪話唔怕自己面對時怎麼辦

原帖由 Manman1010 於 10-7-18 19:33 發表
我個女都取錄了,真係鬆咗口氣

醒目開學勳章

你係收到reject信定未收到信自己估唔得啊
就算如此,還有第2輪
我唔知可唔可以像TSL再入紙試

原帖由 lsltennis 於 10-7-19 01:24 發表
你就好啦,我落榜啦.
其實我果日都IN左好耐,耐過個小朋友,O念住IN得幾好,都好大希望,點知連WAITLIST都無.

醒目開學勳章

請唔好見怪,他是申請之後才聽說,定申請前而知,如果申請前知道,那他去申請就有些怪了
而申請之前,我看了申請表也知道是沒有呈分的,即入了去,如果到小5先想轉出去是難的.
但申請得,而人地也沒有騙你,那就不存在問題
而那個小朋友想轉去什麼的學校啊,如果你話要轉去女拔,Maryknoll等,大部份學校都會視為成績差
而學校不一定是學琴wor, 小朋友話唔定是適合其他樂器呢
如果沒有additional資料,我覺得先了解件事多一些才好作決定

原帖由 vincy1015 於 10-7-19 02:46 發表
我囝囝都收到留位信, 原本既興奮又喜悅, 但俾朋友的一些意見打沉晒! 佢囝囝都收到信, 但佢話唔會留位了, 因為佢又話佢既朋友對囝囡都讀緊, 一個三年班依家轉咗校, 另一個五年班想轉校都轉唔到, 因學歷差, 又話五年班 ...

醒目開學勳章

都話左你係入來替我們加油打氣及回答我們的疑惑啦

原帖由 ming2 於 10-7-20 13:04 發表

唔洗客氣...雖然我自己唔係基督徒,不過我都認同佢地0既教法..再者我欣賞佢地係用慢慢感染0既方式去傳教,而唔會迫人去返教會/禮拜堂等等....小朋友不知不覺間係會領略當中0既道理....anyway,希望你小朋友讀得開心啦 ...

醒目開學勳章

咁大鑊,那為什麼不轉其他樂器

原帖由 jackie_lau2000 於 10-7-20 15:33 發表

本人聽過朋友的小朋友因鋼琴成績未如理想, 要家長補堂, 太約再要俾多$1000左右來補課.

至於, 學業就未有提及了.

醒目開學勳章

如果以今年(2011/12入小一)的情況
你要出年3月份去留意她的網頁了,大約3月份一場,5月份一場簡介會
而申請則6月份截止

原帖由 cherithlai 於 10-8-10 14:28 發表
我囝囝暑假後升k2,見佢對音樂好有興趣,出年都想幫佢考下音小。

各位有考音小的家長,請問有乜野途徑知道幾時有簡介會,同埋幾時開始接受報名? interview考d乜野同埋要準備d乜野? 我囝囝都係讀普通幼稚園,interview會唔會用 ...
‹ 上一主題|下一主題