用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 軒小上午校 2010年9月的 1 S 班
樓主: evelette
go

軒小上午校 2010年9月的 1 S 班 [複製鏈接]

你哋好! 我個仔都係讀1S班,佢都好鐘意呢間學校,可能成日聽我哋兩公婆講話好鐘意呢度,所以佢入到嚟都覺得好開心。我個仔明天參加台拳,唔知有沒有老師帶佢哋上天台食嘢呢?又有沒有人帶佢哋到四樓活動室呢?佢仲要換翻條運動褲先玩得,都唔知佢攪唔攪得掂,因為佢平時比較"呢啡",不過都唔理得咁多,希望佢掂啦!我都有參加故事爸媽,希望遲D見到你哋啦!

回覆 28# annalee 的文章

我個仔尋日返嚟話跆拳好好玩,仲教我點樣握拳,出拳後仲要"噓"一聲,好好笑。佢哋尋日都無派袍,所以連長褲都唔洗換,唔知幾時有袍派呢?我暫時都係比運動服佢著咋,因為起碼唔洗換上身衫先啦!

我個仔星期六日都有學其仔嘢(圍棋和游水),其實我都想佢再報一些有關英文和數學的課程,但因為而家要返長短週,所以真係無乜時
間。其賁St Joseph都係半日制學校,但星期六就唔洗返,好似多D時間用。

仲有,我個仔話尋日無默英文,咁你哋知唔知道應該幾時默呀?因為我個仔好無記性,溫咗都可以唔記得,而家仲要喺最尾兩堂先默,玩完兩個小息應該唔記得七七八八,如再拖一個星期,我唸我同佢溫書都溫到嘔血

Kingawa, 我個仔叫卓謙/Hugo呀!今晚返去問吓佢識唔識你個仔先。

回覆 37# kingawa 的文章

係阿!班上面有兩個卓謙和兩個Hugo,我個仔叫黃卓謙,應該係你印印認識那個.我唸第時我哋D仔要叫番志強,偉文先唔會同人撞!

回覆 39# kingawa 的文章

咁我個仔又唔係喺蘇浙過來的,而且他是坐校車返學的,所以應該不是你印印所說的卓謙嘞!  Anyway,能夠成為同班同學都是一種緣份,以後要多D交流、交流。

回覆 44# kingawa 的文章

我個仔就搭C車,我都成日叫佢識多幾個朋友仔架,佢而家都好似無乜固定的鐵腳,小息時呢個又玩吓,哥個又傾吓。有時又同隔離班的同學玩,因為佢以前間幼稚園都有幾多同學派到軒小的。咁你個仔又叫乜名?可能佢哋已經識呢!

啱啱喺網上見到明天要默英文,乜唔係話一個星期默英文,一個星期默中文咩?之前又無講清楚,我仲未同阿仔溫呀!而家兩科都喺同一個星期默,真係有D辛苦。

唔係 Fa!!  係就好嘞,唔洗同阿仔溫得咁辛苦,同佢溫書簡直就係挑戰人類極限,佢次次都好似遊魂咁,隻眼又唔係望住本書,隻手又周圍攪野,一時又話口渴,一時又話去廁所,總之想盡任何藉口離開個位,呢頭溫完,轉頭又唔記得,真係想殺咗佢

bbcyrus,我想問你哥班係咪都係一個星期默中文,一個星期默英文的?

我想問你哋有無特別嘅方法幫他們溫默書架,尤其是英文?因為我個仔對英文都幾抗拒,我有時唸好唔好比佢上補習班,因為我哋兩公婆都要返工,weekday真係無乜時間同佢溫書,而星期六又有長短週,又要返其他興趣班,真真正正溫習就只有星期日。但係如果咁細個就返補習班,幾時返到大呀.... 總之就煩啦!

原帖由 kingawa 於 10-10-13 11:45 發表
阿仔話默書時老師係抄係黑板上俾佢地照抄ga!
咁唔知何為默書
佢一di都唔擔心,第一次仲拿100,上次英文我沒準備都有95,照抄都錯

咁你個仔係邊度返功課輔導班架?聽講中央圖書館附近有一間補習社幾好,不過我又住得唔近,又無人湊阿仔去,所以無唸。

回覆 60# kingawa 的文章

我個仔話老師會在默書前在白板上幫小朋友溫習生字一次,然後會擦咗佢先同小朋友默書,並不是真的照抄。

呢兩個星期真係好辛苦,每星期兩科默書,又要評估,又要開始溫測驗,自己公司又多嘢做,就嚟死嘞...

好耐無上嚟cheat嘞,因為我公司block 咗Baby Kingdom個網,攪到我唔可以成日上嚟添
我想問大家知唔知道今個星期三需唔需要默英文呀,因為家課冊又無寫,但呀仔話盧老師講咗話要默,請問你哋D仔女有無講呀?

kingawa, 我知你講邊個梁昆浩,聽呀仔講佢有個花名叫小博士,什麼都識,讀書應該幾叻。我老公在學校旅行都有留意佢,覺得佢同其他小朋友不同,我哋D仔大都比較幼稚同天真,而佢講嘢就好叻,好似好多理論,中意人哋聽佢嘅說話。同你個仔一樣,呀仔都幾中意同佢玩。

嘩!你18號就去旅行,最尾幾日咪唔洗返學,澤銘咪好開心。首先多謝你個仔同annalee個女張聖誕節咭先,祝你哋有一個開心到飛起嘅聖誕節。

但記住.....聖誕後佢哋又要考試嘞,大家做家長嘅要繼續努力、繼續加油....

我個仔咁懵,都唔洗旨意上到榜,但我都想知道係邊度睇到個皇榜架?  

我只係希望個仔一路keep 住有進步,自發性去完成自己的工課和自己去溫書,咁我就好滿足嘞!唔知要等到幾時呢 ......  

係咩! 真係未見過呢張綠色紙喎 緊係呀仔唔知掉咗去邊。我個仔一樣,完全唔介意自己係第幾名架,一D鬥心都無。激死

好開心呀!終於考完試啦!我都無眼睇呀仔今次D成績,皆因佢上星期六日病到七彩,又發燒又咳又無胃口食嘢,成個人謝曬,所以無mug點溫數學和常識,就算有溫過嘅中文同英文,我都無信心,因為佢可以呢頭讀完,哥頭就唔記得,我同我老公都話要dig佢去驗吓個腦係咪有問題。Anyway,今次就睇佢嘅做化嘞

你哋知唔知佢哋學校會唔會話比家長知小朋友在班中的名次呢?我個仔都唔洗唸會喺個皇榜出現,但都希望知道他在班是否落後很多

嘩! 澤銘真係好叻仔呀!下期龍虎榜希望可以見到佢個名啦! 我個仔就麻麻地嘞, 不過我都無mud鬧佢, 唔想比咁大壓力佢,佢開頭自己都有少少唔開心......當然好快就唔記得啦,但係佢應承我嚟緊會比D心機讀,希望佢有進步啦。

另外,我都無同個仔清過耳屎,我老公話D耳屎大大下會自己跌出嚟。我真係見過我老公有日無瑞瑞由耳仔跌舊耳屎出嚟,係咪好嚇人呢,所以我都無mud理我個仔,只係洗澡後幫佢抹下。Anna,我唸你個女應該無事嘅,唔好咁擔心。

下學期希望大家D仔女都一齊努力,一齊進步!!

時間過得真快,咁就一年嘞!  盧老師話呀仔下學期考試有進步,但我覺得佢考試時仲有好多 careless mistakes,佢常識試過唔記得做半頁紙 ,英文的b&d... p&q又 調轉,中文的標點符號又唔寫...... 激死!!  現在最驚是二年級測驗考試無讀卷,到時都唔知點算。

好奇怪,下學期派總成績表竟然無家長日安排,唔可以跟班主任傾下呀仔的學習情況。仲有,好想知佢大約考第幾,等我暑假可以以再操操佢 ar!

你哋暑假安排了什麼活動比D仔仔女女呀?我搵到個綜合暑期班,返星期一三五,時間9:30 - 4:30,有嘢學又有嘢玩,仲有outing,我都係等一次join,希望好啦! 不過,都真係要好好利用暑假,幫佢哋準備一下二年級D嘢。

我想問你哋知道呀仔呀女二年班讀mug班未呀?我好似在somewhere 睇過話已經公佈,但又沒有通告,問呀仔又話唔知。
‹ 上一主題|下一主題