用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2010-11 小三家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2010-11 小三家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

其他媽咪, 你地係家長會, 有無聽到校長講, 課外活動申請唔成功, 可以再入紙, 但最好係星期一之前.
話說, 上星期六, 我好似聽到校長話, 如果參加唔到所選的課外活動, 星期一可以再入紙抽, 咁我返屋企又揾唔到重新申請回條, 咪叫老公寫左封信比校長, (我本來已為寫比課外活動主任, 但老公話通告係校長出,所以寫比校長) , 咁啱我琴日送亞仔返學, 我就攞封信去校務處,  果個先生攞住我封信入校長室, 一陣出返尼話校長唔係度, 叫我比亞仔交比班主任.
咁我就叫亞仔交比班主任,  我個仔佢一攞封信出去,班主任就話佢已經out左, 無得再交.  咁亞仔琴晚就攞返封信返黎, 我老公一見到封信, 就話我無聽清楚, 要佢白白做了功夫, 最慘係我老公話我聽錯晒d野

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-9-28 15:01 發表
其他媽咪, 你地係家長會, 有無聽到校長講, 課外活動申請唔成功, 可以再入紙, 但最好係星期一之前.
話說, 上星期六, 我好似聽到校長話, 如果參加唔到所選的課外活動, 星期一可以再入紙抽, 咁我返屋企又揾唔到重新申請 ...

我聽校長話如果一樣課外活動都抽唔到嘅話就可以再入紙或直接搵佢…
唔知有冇記錯…
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

原帖由 Derdad 於 10-9-28 21:53 發表

我聽校長話如果一樣課外活動都抽唔到嘅話就可以再入紙或直接搵佢…
唔知有冇記錯…

死火, 原來係我聽d唔聽d:loveliness: .   
所以, 我老公成日話個仔好似唔似, 唔好d野就似足我, 啱啱先比亞仔嚇親, 中默, 老師讀"支持"  佢竟然可以默左"之前" , 都唔知好嬲定好笑.

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-9-28 22:15 發表

我老公成日話個仔好似唔似, 唔好d野就似足我

忍住佢先!下次個仔有啲壞習慣唔似妳嘅時候,就即刻入位窒番佢!
記住:女人記仇係天性嚟嘅,唔關佢係咪妳老公事,唔駛內疚嘅…

啱啱先比亞仔嚇親, 中默, 老師讀"支持"  佢竟然可以默左"之前" , 都唔知好嬲定好笑. ...

妳個仔係咪喺老師讀默時離佢遠啲呢?
老師讀「支持」時,我個仔寫咗「支待」、「呼救鈴」寫成「呼求鈴」,仲差過妳個仔…

Best wish,

醒目開學勳章

估唔到今年旅行地點又係香港仔郊野公園

咁多年嘅三年班都係去嗰度,唔知幾時可以去吓啲新啲嘅地方…
Best wish,

原帖由 Derdad 於 10-10-12 22:24 發表
估唔到今年旅行地點又係香港仔郊野公園…

咁多年嘅三年班都係去嗰度,唔知幾時可以去吓啲新啲嘅地方…

點解我未有通告??  但係我個仔2年級時同我講, 話三年級就好啦!  可以去鯉魚門渡假村, 我仲以為佢地今年有得去添.  不過去邊都唔緊要, 希望當日秋高氣爽, 佢地會多d望吓個藍色天空 :D

我囝個班都未有通告, 可能今晚會有啦.

我都希望當日可以天氣好d, 等小朋友可以玩得開心d
Kinkin Mama

醒目開學勳章

會唔會有媽咪博吓星五考唔到中文,而依家就即刻改溫其他科先呢?
Best wish,

如果星期五打風不用上學, 那麼中文科測驗會改為星期一 (25/10) 還是改為 29/10 ?

原帖由 Derdad 於 10-10-21 09:13 發表
會唔會有媽咪博吓星五考唔到中文,而依家就即刻改溫其他科先呢?

個風會星期六先到, 如果明天無黑色 或 較大變數, 應該係要返學, 即如期測驗.

聽講是順延,1.有家長同我講,2.又再經過三個小二小朋友口中確認,話今天校長有講,其中一個小朋友雖然話如明天不考,是改23號考,雖然肯定不對,但是從羅輯看,都是順延

今朝出門返工, 感覺凍左好多, 要比多件衫d仔著呀!  唔知几時可以著長袖恤衫呢?

是呀 ~ 今朝涼左好多, 記得幫阿仔著返件外套  ~
昨日寫左手冊話如果打風就順延, 不過今日應該都是掛不成, 測驗如期舉行 ~~

照正常咪仲好, 早d考完, 早d了左件事, 我個仔好怕要延期, 便服日都要測驗, 就好無引
但唔明, 點解今日無ECA, 但明天的ECA又照常.

我都係咁話, 快快趣趣 test 完就最好, 我阿仔仲要最尾果日生日, 延期就無癮 ~

26/10 同 2/11 都無ECA , 因為 2/11 要去旅行 ~

原帖由 GogoCheung 於 10-10-22 11:53 發表
照正常咪仲好, 早d考完, 早d了左件事, 我個仔好怕要延期, 便服日都要測驗, 就好無引
但唔明, 點解今日無ECA, 但明天的ECA又照常.

原帖由 ahpei 於 10-10-22 16:16 發表
我都係咁話, 快快趣趣 test 完就最好, 我阿仔仲要最尾果日生日, 延期就無癮 ~

26/10 同 2/11 都無ECA , 因為 2/11 要去旅行 ~

乜11月2日去旅行, 點解我個仔仲未有通告, 唔通佢又唔見左.

你個仔係細仔, 讀得辛苦嗎?

我睇 school calendar 是 2/11 去旅行, 但我是 p.2 家長, 也未有通告, 我估未派呢....

是呀, 我阿仔是細仔, 真是差d, 好多野唔明白, 所以其實同大仔有一定程度的差別 !

原帖由 GogoCheung 於 10-10-22 16:42 發表

乜11月2日去旅行, 點解我個仔仲未有通告, 唔通佢又唔見左.

你個仔係細仔, 讀得辛苦嗎?

咁, 你同亞仔都要加油, 比心機, 我相信到高小, 差別唔會咁大

Dear GogoCheung,

多謝你呀 ~ 希望佢大d 會好d 啦 !

ahpei

原帖由 GogoCheung 於 10-10-22 18:49 發表
咁, 你同亞仔都要加油, 比心機, 我相信到高小, 差別唔會咁大

唔知點解, 突然覺得d時間過得好快, 測驗完左接連便服日, 之後又旅行, 板板聲就過晒:(

今日有d時間, 一心想揾吓亞仔d旅行相睇吓, 由第1到第79張, 竟然連背影都見唔到個仔, 好失望

好彩, 我又多手入左去 pm 旅行度睇下, 終於係果72張中, 揾到一張, 仲要係同校長一齊影:D   果d相可能係校長出巡時影的, 因為睇到校長當日係上山下海, 走左兩場,
見到好多小朋友同佢影相都好開心.  現今d校長真係唔同我地細果時,  唔多敢同校長接觸.  真係時代唔同晒.
‹ 上一主題|下一主題