用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2010-11 小三家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2010-11 小三家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

原帖由 Piglet_mamie 於 11-5-21 01:24 發表
我都有去欣賞,亞仔係上午班,上次am個音樂會就無咁精彩, 場刊都係影印,個日得一場表演。

而pm個音樂會就精彩好多,場刊都靚好多,仲一日就兩場,好似有D大細超...........

第一次搞音樂會, 都算成功!

...

係呀! 都好成功, 場刋同D飛都搞到好似出面睇SHOWN咁.  有多D表演機會仲好, 等佢地習慣咗表演, 有比賽就唔會協場.  唔知出年, 會唔會上下晝班一齊表演呢?

醒目開學勳章

我哋成家人去咗睇七點嗰場呀!
由於坐得都幾前吓 (第四行),所以聽到好多瑕疵呀!

好似Choir 第一首歌 "O King Enthroned on High"係佢哋參加音樂節嘅比賽歌,我都係第一次聽佢哋唱live。成首歌有五、六個超高音,但有成四個音得幾個仔唱到!唔知道老師有冇教佢哋喺邊度要換氣,佢哋根本唔夠氣上嗰幾個高音!其實啲仔已經表現得好好,只係首歌真係幾難,都唔知點解老師要揀首咁嘅歌俾佢哋去比賽!但係練習時間又唔夠,難怪今年攞唔到獎啦!

成個節目最大嘅問題係個場地。除咗窄 (妳哋見Choir 啲仔嘅企位有幾迫,動作又大家互阻,同埋演奏中提琴啲仔拉得幾「就住就住」就知啦!)之外,Orchestra 好多後排嘅聲都出唔到。而且,指揮嘅左右位有兩支咪,但係就向住Woodwind,後面Brassband啲聲又被蓋過哂。

過場時又冇熄嗰兩支咪,搞到搬嘢聲出哂街!又冇安排MC呀一仔佢哋講啲嘢去蓋過吓啲聲同減少dead air。

所以問卷上,我都答話如果下年,我情願俾錢學校租康文署啲音樂廳去觀賞,好過浪費哂啲老師同啲仔嘅心機吖!

妳哋有冇諗住買番隻DVD 呀?

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

原帖由 Derdad 於 11-5-22 02:42 發表
我哋成家人去咗睇七點嗰場呀!
由於坐得都幾前吓 (第四行),所以聽到好多瑕疵呀!

好似Choir 第一首歌 "O King Enthroned on High"係佢哋參加音樂節嘅比賽歌,我都係第一次聽佢哋唱live。成首歌有五、六個超高音,但有成四個 ...

我買左隻CD, 我都好讚成比錢租真正的場地!!  表演果D大多是初小, 咁細個小朋友, 有瑕疵同蝦"錄"就預左啦!  只要佢地有多D表演機會, 一定會越來越好

其實第一次搞音樂會, 都算成功! 我都買咗一隻CD作為記念....因為係亞仔在SJPS 的最後一次...

嗰日主要係比D細仔表演, 大仔放在最後,不過細仔表演精彩過D細仔....勁!!!

原帖由 GogoCheung 於 11-5-22 11:46 發表

我買左隻CD, 我都好讚成比錢租真正的場地!!  表演果D大多是初小, 咁細個小朋友, 有瑕疵同蝦"錄"就預左啦!  只要佢地有多D表演機會, 一定會越來越好

醒目開學勳章

16、17號TSA考試時間表

各位P.3媽咪

16、17號TSA考試時間表 如下:(唔知點解學校冇通知?)
紙筆評估
2011年6月16日
分節1. 中國語文- 閱讀評估 (25分鐘)
分節2. 中國語文- 聆聽評估 (20分鐘)
(休息) (15-35分鐘)
分節3. 中國語文- 寫作評估 (40分鐘)

2011年6月17日
分節1.數學 (40分鐘)
分節2. 英國語文- 聆聽評估 (20分鐘)
分節3.英國語文- 閱讀和寫作評估(25分鐘)

Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-6-3 09:49 發表
各位P.3媽咪

16、17號TSA考試時間表 如下:(唔知點解學校冇通知?)
紙筆評估
2011年6月16日
分節1. 中國語文- 閱讀評估 (25分鐘)
分節2. 中國語文- 聆聽評估 (20分鐘)
分節3. ...

唔該晒 Derdad, 點解你會知茄.  我真係乜都唔知, 都唔知點同佢預備.  但係亞仔話, 之前都有考tsa, 唔係全部考, 係抽到先要考喎!

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 11-6-3 11:20 發表

唔該晒 Derdad, 點解你會知茄.  我真係乜都唔知, 都唔知點同佢預備.  但係亞仔話, 之前都有考tsa, 唔係全部考, 係抽到先要考喎!

GogoCheung,

整個TSA評估分為兩部分,分別在5月4-5日及6月16-17日進行。

第一部分已經喺5月4-5日考咗啦!
考咗中國語文科和英國語文科的「說話評估」,及中國語文科的「視聽資訊評估」。
三年級喺5月4日舉行,而六年級喺5月5日舉進行,每日設有上午和下午兩節,共四節,而每間學校只須參加其中一節。
文科的「說話評估」及中文科的「視聽資訊評估」以隨機抽樣方式進行,考評局分別選取部分小三及小六學生參加說話及視聽資訊評估。
所以妳囝囝冇講錯!5月嗰陣真係抽咗啲仔去考TSA報嘞!

嚟緊6月嘅16、17日就係TSA嘅第二部份「紙筆評估」啦!呢部份就唔係抽簽嘅,而係人人都要考!

由於TSA嘅內容比起校內嘅測考淺好多,所以老師都唔駛點操練啲仔,只係喺測考嘅題形上用上TSA嘅模式去俾啲仔適應吓就夠了。

Best wish,

醒目開學勳章

雖然仲未考完試,但係呀仔就一於少理,晨咁早就摧我煮飯,七點幾就訓埋,仲叫我凌晨三點半叫佢睇「月蝕」!

唔知佢係咪讀到short咗,我又好唔好陪佢癲呢?

Best wish,

回復 108# Derdad 的帖子

最終, 你半夜有無叫亞仔起身睇"月蝕"?

我個仔琴日, 成個下晝, 追返晒之前預錄D電視 同埋玩"奧拉星", 你個仔有無玩開?

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 11-6-16 11:58 發表
最終, 你半夜有無叫亞仔起身睇"月蝕"?

我個仔琴日, 成個下晝, 追返晒之前預錄D電視 同埋玩"奧拉星", 你個仔有無玩開?

有呀!
我較鬧鐘三點半醒咗,望望窗—
咦?落雨?
再落樓睇吓…
嘩!啲雲厚到乜都見唔到!
於是我上樓,叫醒呀仔,
話俾佢聽 "落雨、多雲、乜都睇唔到,你繼續訓啦!"

點止"奧拉星"呀,賽爾號內乜嘢都玩齊啦!
Best wish,

回復 110# Derdad 的帖子

你真係一個偉大媽咪, 為個仔半夜三更落樓探路

我個仔玩"奧拉星" "賽爾號" " 摩爾莊園"  成日玩吓東, 玩吓西, 無樣長情, 將來對女朋友唔知會唔會都係咁, 但都係好處, 唔會沉迷

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 11-6-16 20:04 發表
你真係一個偉大媽咪, 為個仔半夜三更落樓探路

GogoCheung,

乜妳冇發現我玩緊個仔咩?
佢要我叫佢吖嘛,咁就算冇得睇都特登叫醒佢,但又即刻要佢即刻訓番!哈哈!Great!!

兩日TSA 完咗,呀囝得一個評語--- 超超淺!程度同過往06 至10年嘅Past Papers差不多。大家嘅囝囝點睇呢?
Best wish,

回復 112# Derdad 的帖子

Derdad,

我個仔第一日考完TSA返黎, 就好大口氣話好EASY.  到第二日, 我係自由見到個媽咪話, 佢個仔用5分鐘完成晒50題數學, 我再問過亞仔, 佢話都用左30分鐘左右, 然後就CHECK 吓份試卷咁啦!  不過都唔知信唔信佢好

醒目開學勳章

阿仔有啲同學已經向學校請咗假去旅行了!
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-6-19 23:42 發表
阿仔有啲同學已經向學校請咗假去旅行了!

暑假有成2個月, 點解要請假去尼?

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 11-6-20 10:12 發表

暑假有成2個月, 點解要請假去尼?

暑假係旺季嘛!附加費、酒店、機票等都加幾成!
依家六月仲係淡季價,精打細算嘅媽咪梗係識點做啦!

而且,好多暑期活動响七月開始,開始咗又唔扺兼唔可以請假去旅行嘛!

Un 唔 Un?
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-6-20 15:47 發表

暑假係旺季嘛!附加費、酒店、機票等都加幾成!
依家六月仲係淡季價,精打細算嘅媽咪梗係識點做啦!

而且,好多暑期活動响七月開始,開始咗又唔扺兼唔可以請假去旅行嘛!

Un 唔 Un? ...

我就鐘意7月頭 或 8月尾去, 同埋復活節一定去旅行.  但我鐘意自已book 機票及酒店, 鐘意慢慢hea.  
可能, 我太緊張, 我唔太鐘意亞仔唔返學, 即使學期尾, 唔洗教書, 我都唔想佢因為請假而錯過左學校一d活動

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 11-6-20 17:56 發表

我就鐘意7月頭 或 8月尾去, 同埋復活節一定去旅行.  但我鐘意自已book 機票及酒店, 鐘意慢慢hea.  
可能, 我太緊張, 我唔太鐘意亞仔唔返學, 即使學期尾, 唔洗教書, 我都唔想佢因為請假而錯過左學校一d活動 ...

我都係!為咗旅行而要請假,俾仔女有個唔係幾好嘅印象,好似番學唔係咁重要咁,所以我都唔係太贊成請假。
Best wish,

今個學期的平均分數係咪高左, 我個懞仔今次分數好過上學期, 但名次後過上學期.  不過名次係其次, 我覺得佢今次都好尊心温習, 所以我都滿意.
希望, 亞仔來年乖D, 操行可以有進步

我個仔會讀4E, Derdad你細仔今年會唔會同我個懞仔一班?

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 11-7-8 16:22 發表
今個學期的平均分數係咪高左, 我個懞仔今次分數好過上學期, 但名次後過上學期.  不過名次係其次, 我覺得佢今次都好尊心温習, 所以我都滿意.
希望, 亞仔來年乖D, 操行可以有進步

我個仔會讀4E, Derdad你細仔今年 ...

我個仔去咗4D…

係呢,GogoCheung,妳有冇睇過張P.4 嘅中書單?
唔知點解,睇嚟睇去都揾唔到有Story Books 要買嘅?

Best wish,
‹ 上一主題|下一主題