用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2010-11 小三家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2010-11 小三家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

回復 120# Derdad 的帖子

書單的確無story  book, 但多左tsa練習.  而且我注意到四年級的買書費比其他年級貴.

Derdad, 你中係咪自已敎, 無出去補習, 講真, 我對自己個仔的成績係滿意的, 佢係今次考試追返上次測驗的失分, 而佢上次測驗係輸係技術, 因為我地只同佢温學過茄野, 但有些做卷技巧, 真係錯左先知點做
我見另一topic有媽咪話, 最緊要比佢地操多d
卷, 我真係有d動搖, 想比佢去, 因為我都好怕程分試, 萬一有乜失誤, 我地真係輸唔起.
但求學係要學要識, 讀操卷班, 會唔會功利左d, 我真係好頭痛

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 11-7-11 16:26 發表
書單的確無story  book, 但多左tsa練習.  而且我注意到四年級的買書費比其他年級貴.

Derdad, 你中係咪自已敎, 無出去補習, 講真, 我對自己個仔的成績係滿意的, 佢係今次考試追返上次測驗的失分, 而佢上次測驗係輸係 ...

原本我自己教唔係問題,反正有教開大仔嘅經驗,奈何响屋企有好多嘢令佢分心 (電腦、玩具、電視…),加上佢又"一言九十幾頂",好多時都係鬧交多過溫書、做功課。
所以我都諗住俾人"調教"吓佢o架!

其實唔係太過份嘅操練,唔會令佢失去學習嘅興趣嘅話,我都會接受嘅。

其實當個仔一年班嗰陣,我已經開始同佢講話"開心嘅童年,我只能俾到你三年級,之後就要為升中準備呀!"
所之前幾年無論佢幾百厭、只掛住打機而唔讀書,我都盡量忍佢。

今年攞完成績表後,我同佢講"嗱,開心嘅童年,已經過咗啦!媽咪守完承諾,希望你都會,俾心機讀書,之後唔好埋怨少咗好多時間玩呀!"

算唔算功利?見仁見智啦!但已經係响我能力範圍內所能做到嘅平衡了。起碼佢第時回憶番轉頭,都應該記得小時候响一間咁demanding嘅學校居然可以hea 幾年,都夠佢感恩啦!

自我反省:操卷又好,補習又好,要俾個細路知道出發點都係為佢。如果方向正確,有時就要狠下心腸,耐心解完之後就唔理得佢反對…
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回復 122# Derdad 的帖子

我個仔, 近來不單單打機, 仲一日到黑傾埋電話.  我遲早忍無可忍.
可能男人想野同女人唔同, 我要個仔儘快做完d暑期功課, 佢就話咁多時間又唔係考試, 咪等佢慢慢做.
琴晚話想比亞仔讀吓操卷班, 佢又話睇多一年先, 想亞仔有多d自己時間喎!  咪即係比佢打多d機
我真係唔知點, 平時我接亞仔放學, 見到有個仔返上晝, 但同亞仔一架車放學, 一個人仔由返學到放學超過12小時, 大人返工都無咁辛苦, 個心真係有d酸, 點解要咁辛苦.

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 11-7-12 11:54 發表
可能男人想野同女人唔同, 我要個仔儘快做完d暑期功課, 佢就話咁多時間又唔係考試, 咪等佢慢慢做.

我上年咪提過話二年班嗰陣將 Modern本數學練習攞嚟俾個仔平時同埋測驗做,等暑假咪可以唔駛做嘅?我今年又係繼續咁樣「出古惑」,所以只需要做讀書報告同埋Copybook!依家預計呢個禮拜就超額做完,可以玩啦!

我真係唔知點, 平時我接亞仔放學, 見到有個仔返上晝, 但同亞仔一架車放學, 一個人仔由返學到放學超過12小時, 大人返工都無咁辛苦, 個心真係有d酸, 點解要咁辛苦.

妳有冇聽過有啲媽咪要個仔/女同時番兩間幼稚園?
上晝上完一間,匆匆食完飯又趕返下晝另一間…

依家條「起跑線」,係由兩歲開始…
Best wish,

回復 3# Derdad 的帖子

你那句"一言九十幾頂",形容得好貼切,真係鬧交多過溫書、做功課。遲D做埋"博士"辯駁最叻

醒目開學勳章

[skyway1668

好耐冇妳消息!暑假先至「浦頭」?
囝囝今年成績有進步嘛?
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-7-13 01:13 發表
[skyway1668

好耐冇妳消息!暑假先至「浦頭」?
囝囝今年成績有進步嘛?

自從返上午後D時間好緊迫,放學後2日choir,football,鼓隊,鋼琴和3日游水。所以依家至可以"浦頭"!估唔到你認得我,真開心!我囝除了
英文,其他都有進步!有沒有提升英文的方法?請指教!

醒目開學勳章

原帖由 skyway1668 於 11-7-14 00:32 發表

自從返上午後D時間好緊迫,放學後2日choir,football,鼓隊,鋼琴和3日游水。所以依家至可以"浦頭"!估唔到你認得我,真開心!我囝除了
英文,其他都有進步!有沒有提升英文的方法?請指教! ...

出年有呈分試,課外活動可能要減啲啦!
英文不外乎聽、說、讀、寫、時間、興趣和操練,老生常談…
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-7-14 00:43 發表

出年有呈分試,課外活動可能要減啲啦
英文不外乎聽、說、讀、寫、時間、興趣和操練,老生常談…

出年功課量是否很多???
佢一有時間就要陪佢玩
‹ 上一主題|下一主題