用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聽說德望小學有學生欺凌及杯葛其他同學 ...
go

聽說德望小學有學生欺凌及杯葛其他同學 [複製鏈接]

我的女兒考到德望小學,本來很高興,但聽到朋友的女兒告訴我們,她有同學小學在徳望讀時曾有同學欺凌其他同學,甚至杯葛部份同學,使到那些同學很難受,甚至不願上學,最後要離校.  

她還說這些情況是學校多年傳統, 老師知道亦不會理會, 使問題更趨嚴重. 我很擔心我的女兒會有這些遭遇, 希望一些高年級的德望家長能夠分享, 告知親身經驗, 感激不盡.
   0    0    0    0

從未聽過有咁既事,唔好人講就信。

lauerica, 相信妳也是德望學生家長, 可否分享一下妳女兒的校園生活是怎樣, 與同學相處得融洽嗎?請告知!謝謝!!
原帖由 lauerica 於 10-7-18 22:59 發表
從未聽過有咁既事,唔好人講就信。

醒目開學勳章

年年咁既關頭就有人出黎講某間學校點唔好

既然係你朋友個女話你地知,最清楚就係問佢地啦

同意, 每次還要開名及用字不客氣 (非學生家長)
就算有又如何? 可能冇嗎???

原帖由 小木偶媽咪 於 10-7-18 23:58 發表

Dear Homama1168,

We haven't heard about it.

Please go through all our GH forums.  GH is a very good school and student are quite well behave.

parentslove

I have heard about this also and this is my friend's daughter, or I can say may be her school result is not so good and she changes to another school too.  

I think girls' world like this, so I choose a co-ed school for my daughter.

醒目開學勳章 王國長老

講真, 小朋友有返咁上下大, 會埋堆, 有喜惡, 好正常

睇你點define欺凌/杯葛, 我相信, to be honest, 邊間學校都有, 視乎有幾嚴重姐, 幼稚園學生都識講"我地成班都唔鐘意同佢玩"啦, 邊有可能有一間學校所有學生都well behave丫! (不喜勿插)

Is it a bit naive to think that there is a school where every students get along well with each other in a gentle and polite manner?  Is there really a Utopia?

我相信間間學校都有的. 學校都係一個小社會來. 就算 DGS都有的. 有些情況更嚴重. (不要問我是什麼, 我是不會回應的)

醒目開學勳章

其實,欺負人的小朋友,除了學校要負責任外,家長才是最大責任,如果他們有留意的,都應該好好管教及令小朋友知道不對

像我的小朋友喜歡乾淨,出去吃飯時,清潔的人清潔抬面,她露出了怕"烏遇"的表情,雖然不是對人,但我也教她要對清潔的姨姨說對不起,因為每一件事都需要顧及其他人感受

小朋友世界的芝麻綠豆事,我會譲他們自己諗計解決或受d苦.
除非不得已,否則不出手.
無知是福

我只是路過,工作上認識兩位女同事(3X歲)都是GH的中小學畢業生,一個性格有問題加上係lesbian,另一個性格nice但係做野係超A字膊及人前人後識得變瞼。聽過一次佢地話以前學校D野,唔係由小學升上來的同學(外校來的),佢地唔會當係GH的自己人!另外,有朋友是聖羅撒的學生,以前也是見到由幼稚園升上來的學生會自己埋堆(係排擠外來的同學)。雖然係好耐以前的事,但係所謂名校,就是潛移默化地將一個一個LABEL貼在學生身上,學生本身都要proud of佢地自己的身份!anyway,我想講good hope可能係一間好學校,但係我認識的人令到我好hesitate俾自己的女去讀。個lesbian真係極品,又肥又自卑(唔會直望人對眼)又自以為是...

I have a similar story but happened in DxS. In this school, some of students are outperformed at sports while other are outperform at acadamic or musical. They will group themselves.
Of course, if you promote from same primary school, they may belong to same blood but not in the transfer-in from other secondary school. They may think so.
The school cannot gurantee all the things in life. Family education is very important. Bad sheep is everywhere. It is not so surprised to see that.
It is fair to all schools.

regards,

原帖由 小木偶媽咪 於 10-7-18 23:58 發表

我都覺,真0係一年一次,好
‹ 上一主題|下一主題