用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 收到考琴日期就快d去book琴喇
go

收到考琴日期就快d去book琴喇 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

上星期六晚收到考試時間, 星期日一早去琴室book考試琴(for練習用)
已經有一半時間full了, 我相信個琴本身都會用黎上堂or俾學生練習
$210/半小時, book左3節, $630好肉赤
   0    0    0    0

我有2條魚毛
double 上,仲肉赤
不過我仲未收到考試通知
因為琴老師幫我哋報

今日又唔嚟到嗱
聽日一次過上2-3個鐘!

醒目開學勳章 王國長老

我個老師又係..........時間改到七彩
講真, 佢係教得幾好的, 我女跟左佢6年, 比賽有獎考試又MERIT, 但佢D時間表!!!!!! 有時真係好激氣架, 行緊過黎至講我聽, 好似我老奉要等佢咁
衰D講, 好彩(?)我女11號就考, 睇黎今次佢想唔俾時間我都唔得喇.....

i am also having problem with my piano teacher:

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 8627&extra=page%3D1

if i find a right teacher, i really don't want to change too often!

我想問有無人試過成功更改時間.Thank you!!

醒目開學勳章 王國長老

你可以申請改, 老師話早D申請一般都OK
OR你可以搵人對調, 每人俾D手續費就可以了

其實graded exam 不用book琴房練,太誇張了,琴行想賺錢已而~ 學生應懂得不同的琴調節力度和觸鍵感。我的學生考級試都未試過租琴練,只有考演奏級才有。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-19 11:33 發表
上星期六晚收到考試時間, 星期日一早去琴室book考試琴(for練習用)
已經有一半時間full了, 我相信個琴本身都會用黎上堂or俾學生練習
$210/半小時, book左3節, $630好肉赤 ...

原帖由 miss321 於 10-7-19 15:13 發表
其實graded exam 不用book琴房練,太誇張了,琴行想賺錢已而~ 學生應懂得不同的琴調節力度和觸鍵感。我的學生考級試都未試過租琴練,只有考演奏級才有。

...

以前考試都無book琴房練
因為上任老師家中有三角琴,所以臨考試前到老師家練習

醒目開學勳章 王國長老

如果學生第一次接觸個琴就係正式考試, 幾歲小朋友點識"調節力度和觸鍵感"?
好多小朋友考試前, 連3角琴都未彈過哦, 我去校際比賽都見到有小朋友俾個琴嚇親, 連份譜擺邊都唔知, 跟住隻手唔知點擺, 最後成隻歌彈高8度(係連續頭2個! 我幾驚係我女一直練錯.......)
所以呢幾百蚊, 雖然肉赤, 都係唔敢慳

原帖由 miss321 於 10-7-19 03:13 PM 發表
...

比佢適應下點都好的,我仔考之前都有book,但就半個鐘啫,老師話ok架啦!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-19 16:16 發表
如果學生第一次接觸個琴就係正式考試, 幾歲小朋友點識"調節力度和觸鍵感"?
好多小朋友考試前, 連3角琴都未彈過哦, 我去校際比賽都見到有小朋友俾個琴嚇親, 連份譜擺邊都唔知, 跟住隻手唔知點擺, 最後成隻歌彈高8度( ...

半個鐘都可以,但BOOK 3節就太誇張了~ 可能我係用三角琴教,所以學生冇book 琴需要。
原帖由 DDC 於 10-7-19 16:32 發表
比佢適應下點都好的,我仔考之前都有book,但就半個鐘啫,老師話ok架啦!

哦,你用三角琴來教,咁唔同,唔怪得之.

原帖由 miss321 於 10-7-19 17:30 發表
半個鐘都可以,但BOOK 3節就太誇張了~ 可能我係用三角琴教,所以學生冇book 琴需要。

醒目開學勳章 王國長老

我唸住老師上堂45分鐘, 咁我book一小時me me more more差唔多, 另外半小時自己再去多一次, 盡下人事咋.........
原帖由 miss321 於 10-7-19 05:30 PM 發表

簽名被屏蔽

I didn't book the room before but I would suggest some students to book the rooms. I assume some children would feel safer and better to get used to an environment. They also would know where they should stand for aural, the examiners sit and so on... after knowing the touch of the keyboard, they would learn to adjust how to play better. However, it is not a must in my mind.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-19 11:33 發表
$210/半小時, book左3節, $630好肉赤 ...

$210/半小時.貴了少許

有d $180-$190/半小時

練琴最好有老師在旁,等老師聆聽一下,當模擬考試

係呀,我仔舊年考都有揾老師一齊練,當係模擬考試咁,嗰心會定的.

原帖由 pianomusicroom 於 10-7-20 00:09 發表

$210/半小時.貴了少許

有d $180-$190/半小時

練琴最好有老師在旁,等老師聆聽一下,當模擬考試

醒目開學勳章 王國長老

咁又係咁又係
上次我女考2級, 要踩pedal, 我帶左舊"腳踏盒"去, 發現唔多岩, 要攝幾本書落底, 到正式彈時就識要求先攝好再開始考試
如果考試果日至第一次見個琴, 小朋友都唔識分踩唔踩到pedal, 動作照做但原來無效果, 唔抵丫.........

原帖由 ming2 於 10-7-19 07:49 PM 發表
其實都唔關用唔用三角琴教0既問題...只係個人認為如果考試歌係要用到pedal,咁我會suggest學生去book一個section試一試個pedal...因為每個琴0既pedal敏感度都唔同,所以去到唔同琴用pedal時都會有所不同...不過如果 ...

你意思係 book 試場部琴嗎?

咁計法我機緣巧合個老 c 係用三角琴, 我咪著數左少少囉? 在家教琴的老師係咪多數用三角琴架?

我都想知有咩方法俾小朋友可以適應唔同琴. 佢係屋企練大細聲都幾好, 去到老師部琴就爭 dd, 我覺得係琴鍵重左關係, 但老師話唔係.
‹ 上一主題|下一主題