用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 2010-11 K1D班
樓主: chaco
go

2010-11 K1D班 [複製鏈接]

thank you for sharing,阿囡都話玩得好開心!
原帖由 rubyrubylau 於 10-9-24 14:20 發表
http://www.flickr.com/photos/41061768@N07/5019218677/in/photostream/

各位媽媽, 相片只作分享用途, 因有些媽媽可能不喜歡小朋友的相給人存來存去, 如有媽媽真的想要回相片, 可發私人傳訊給我, 謝謝, 希望各位 ...

多謝妳既分享,有好多張都見Matthew,佢地個個都好開心,我要等到3月先有得join生日會.
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

I can't pm to you.  Can you email photo 20100924059, 20100924071, 20100924076 to me?  Many thanks.  my email is [email protected]

原帖由 rubyrubylau 於 10-9-24 14:20 發表
http://www.flickr.com/photos/41061768@N07/5019218677/in/photostream/

各位媽媽, 相片只作分享用途, 因有些媽媽可能不喜歡小朋友的相給人存來存去, 如有媽媽真的想要回相片, 可發私人傳訊給我, 謝謝, 希望各位 ...

ok啦, 你看一下收不收到

原帖由 sansan2008 於 10-9-27 12:22 發表
I can't pm to you.  Can you email photo 20100924059, 20100924071, 20100924076 to me?  Many thanks.  my email is [email protected]

收到啦, 唔該哂!

原帖由 rubyrubylau 於 10-9-27 13:26 發表
ok啦, 你看一下收不收到

其他班都要帶野返學校,K.1D係咪無叫到佢地帶呢? 我問呀仔佢只係話有日日要帶書同體溫表.
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

終於要帶野啦, 亞女話星期四要帶牙刷呀, 你囝囝係唔係咁講呀?

原帖由 chaco 於 10-10-8 12:43 發表
其他班都要帶野返學校,K.1D係咪無叫到佢地帶呢? 我問呀仔佢只係話有日日要帶書同體溫表.

原帖由 sansan2008 於 10-10-11 14:18 發表
終於要帶野啦, 亞女話星期四要帶牙刷呀, 你囝囝係唔係咁講呀?

係呀...星期五老師有紙條寫14號要帶牙膏牙刷,我問仲有無野帶,佢話帶梳,我覺得唔係咁可信...

I did not get the note from the teacher on Friday!  Thank you for telling me.  I wonder if all the other classmates also got a note.  

原帖由 chaco 於 10-10-12 12:48 發表

係呀...星期五老師有紙條寫14號要帶牙膏牙刷,我問仲有無野帶,佢話帶梳,我覺得唔係咁可信...

唉, 我個仔又病, 開學到以家病了3次, 真怕影響佢的學習

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-13 13:27 發表
唉, 我個仔又病, 開學到以家病了3次, 真怕影響佢的學習

係呀...咁慘...呀仔都有同我講今日邊個邊個無返.不過好似係女仔名.天氣時冷時熱係好容易病,有無D 增強抵抗力既產品可以介紹呢?

今日收到老師電話, 問下阿仔, 順便問一下阿仔, 不過問完之後有D唔開心. 唉

咩事唔開心呀?  是否學校照顧得唔好?  小朋友返新學校要少少時間適應的, 慢慢會好些。

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-14 15:42 發表
今日收到老師電話, 問下阿仔, 順便問一下阿仔, 不過問完之後有D唔開心. 唉

小朋友返學好開心,可能老師要求高d,佢希望小朋友自理能力高d,去完冼手間褲子穿得好d,上課專心d,唔好小朋友講野就望左去小朋友到等等,最後一句,如果k2是如此就上唔到小一,下我返左一個多月就給我壓力了,所以有少許失落。老師到好早d講過問題所在給我知等我再教下佢。

原帖由 sansan2008 於 10-10-14 21:21 發表
咩事唔開心呀?  是否學校照顧得唔好?  小朋友返新學校要少少時間適應的, 慢慢會好些。

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-15 01:00 發表
小朋友返學好開心,可能老師要求高d,佢希望小朋友自理能力高d,去完冼手間褲子穿得好d,上課專心d,唔好小朋友講野就望左去小朋友到等等,最後一句,如果k2是如此就上唔到小一,下我返左一個多月就給我壓力了,所以有少許失落。老師 ...

我聽妳咁講,無壓力就奇,上次老師同我講,呀仔無咩心機畫畫,全枱最慢係佢,去完Toilet叫佢做d 野又借d倚無做,叫佢幫手維持秩序,佢又做唔到.唯有係屋企練習多d啦,比d責任佢做下.

都幾驚喎, 一個月已經講這些說話, 唔係K2先要緊張咩??  係唔係 老師要求高咋  

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-15 01:00 發表
小朋友返學好開心,可能老師要求高d,佢希望小朋友自理能力高d,去完冼手間褲子穿得好d,上課專心d,唔好小朋友講野就望左去小朋友到等等,最後一句,如果k2是如此就上唔到小一,下我返左一個多月就給我壓力了,所以有少許失落。老師 ...

我想老師都係想小朋友獨立d

原帖由 sansan2008 於 10-10-16 22:52 發表
都幾驚喎, 一個月已經講這些說話, 唔係K2先要緊張咩??  係唔係 老師要求高咋  

大家好,我囝囝都係1D班!
老師都試過同我講囝囝的問題,起初俾佢嚇咗一跳,聽落後其實唔係太嚴重,可能老師唔想情況惡化,所以一早俾我地了解一下,可以係屋企就問題所在教導下,佢嘅出發點都係為囝囝著想,不過無形中增添我地嘅壓力。
[url=]

我想問各k1d媽媽在民生網站http://munsang.edu.hk/kindergarten/video_k1.html
這片最尾的那一段是不是k1d來的, 因我好想看到阿仔, 但又唔肯定

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-18 16:37 發表
我想問各k1d媽媽在民生網站http://munsang.edu.hk/kindergarten/video_k1.html
這片最尾的那一段是不是k1d來的, 因我好想看到阿仔, 但又唔肯定

um......應該得開頭"THEME"個段係我地果班方老師帶果組,之後只有其他班,因我見到其他班老師.
‹ 上一主題|下一主題