用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 蔡繼有 2010/11已被取錄小一家長請報到 !!! ...
go

蔡繼有 2010/11已被取錄小一家長請報到 !!! [複製鏈接]

我囝囝將會9月1日返cky year 1, 有無其他家長的小朋友會做同學仔呀 ???   希望以後大家可以多D交流一下啦 !
   0    0    0    0

請問有沒有今年讀2D班(2011)既家長??希望以後大家可以多D交流一下啦 !

冬天都著夏季校服! 果位同學真係好壯!
睇o黎佢o地都好受朋輩影響!

原帖由 Lofty 於 10-10-19 10:15 發表
應該唔會, 只有愈大愈唔怕凍!! 我囝上年(yr.3)成日唔想著長褲係因為班上冇人著!!! 有個別同學成個冬天都著夏季PE uniform tim!!!

應該唔會, 只有愈大愈唔怕凍!! 我囝上年(yr.3)成日唔想著長褲係因為班上冇人著!!! 有個別同學成個冬天都著夏季PE uniform tim!!!

原帖由 HeiHeiMa 於 10-10-18 14:15 發表
我囝囝通常1X度開始就著長褲, 佢話全班都冇人著短褲, 所以佢先著長褲! 唔知係咪越高年班越唔想著短褲呢! 舊年就冇人話過佢o地, 今年就唔知嘞!  

唔錯o咼! 睇吓今年仲有冇先! 學校果條真係唔夠暖!
唔該晒!

原帖由 rhythmwawa 於 10-10-18 16:08 發表
rhythmwawa:
請問果d質地係咪厚d? ...

係登芯絨(幼條), 唔係好厚, 但比校褲質厚較厚, 要預鬆小小,好凍個幾日可以加條棉質長內褲就唔凍, 而1x度穿也不會因太厚而覺得太誇張。 ... [/quote]

rhythmwawa:
請問果d質地係咪厚d? ... [/quote]

係登芯絨(幼條), 唔係好厚, 但比校褲質厚較厚, 要預鬆小小,好凍個幾日可以加條棉質長內褲就唔凍, 而1x度穿也不會因太厚而覺得太誇張。

我囝囝通常1X度開始就著長褲, 佢話全班都冇人著短褲, 所以佢先著長褲! 唔知係咪越高年班越唔想著短褲呢! 舊年就冇人話過佢o地, 今年就唔知嘞!  

原帖由 Penguin88 於 10-10-18 00:31 發表
理論上係13度以下先可以著長褲,但學校比市區凍啲,如果市區有14/15度仍然著長褲都應該OK。成個冬天著長褲可能唔係幾好,好似剛換季時通常都未係好凍,個個都著短褲,咁你囝囝著長褲會好突出。而且主任見多數人都著短褲得幾 ...

原帖由 HeiHeiMa 於 10-10-17 23:46 發表
Penguin88:
唔該晒!
請問你小朋友係咪全個冬季都係著長褲? 我囝囝唔肯著短褲, 如果著條同校服公司唔同o既啡色, 唔知會唔會太礙眼呢!

rhythmwawa:
請問果d質地係咪厚d? ...

理論上係13度以下先可以著長褲,但學校比市區凍啲,如果市區有14/15度仍然著長褲都應該OK。成個冬天著長褲可能唔係幾好,好似剛換季時通常都未係好凍,個個都著短褲,咁你囝囝著長褲會好突出。而且主任見多數人都著短褲得幾個著長褲時都會出聲。當然如果有特別理由可以同學校講。

如果只係小朋友唔鍾意著短褲,咁你咪俾佢著長褲,等老師出聲話得唔得。老師講一句好過阿媽講10句。

Penguin88:
唔該晒!
請問你小朋友係咪全個冬季都係著長褲? 我囝囝唔肯著短褲, 如果著條同校服公司唔同o既啡色, 唔知會唔會太礙眼呢!

rhythmwawa:
請問果d質地係咪厚d?

我去年係CHICKEEDUCK買了一條跟學校個隻啡色好相近的長褲, 你試下今年還有沒有?

Down jacket就沒有規定什麼顏色。

原帖由 HeiHeiMa 於 10-10-17 15:59 發表
請問down jacket如果係寶藍色得唔得呢?
長褲係咪一定要exactly短褲果種啡色?

我都唔知寶藍色得唔得,但我覺得喺呢方面學校唔係執得好緊,應該都可以。
至於長褲,好難搵得到短褲嗰種啡色,我都係買深啡色,冇問題。

請問down jacket如果係寶藍色得唔得呢?
長褲係咪一定要exactly短褲果種啡色?

原帖由 Penguin88 於 10-10-17 13:37 發表
小兒今年二年級,舊年打番學校office問有關冬天校服問題,有問過可唔可以唔買校褸,個職員好似覺得我問得好奇,佢答我話校褸係整套校服嘅一部份,應該要買。其後觀察亦發覺大部份學生都有著校褸,尤其是唔係凍到要著down jacket ...

小兒今年二年級,舊年打番學校office問有關冬天校服問題,有問過可唔可以唔買校褸,個職員好似覺得我問得好奇,佢答我話校褸係整套校服嘅一部份,應該要買。其後觀察亦發覺大部份學生都有著校褸,尤其是唔係凍到要著down jacket嘅時候著校褸都適合。

另外,問過蔡主任有關down jacket,佢係話買藍色,反而冇話要啡色。至於長褲,我係買街外嘅,因為校服公司賣嘅雖然比較好睇因為質地同校服短褲一樣,但正因為咁我嫌佢太薄唔夠暖。

大家可參考。

謝謝分享. 有時候我都會提醒自己不要太保護孩子.

原帖由 cmpyu 於 10-10-16 22:27 發表
若要兒安,常留三分飢與寒.

聽你地咁講,我都有少少擔心,不如今年用棉胎包住佢返學

補充: 其實阿囝從來冇話凍.....可能我年紀大唔吹得風..hahahahaha

上年我都係去觀課一次就冷病左 因為空外地方真係好大風, 不過課室好暖既, 唔洗擔心.

原帖由 rhythmwawa 於 10-10-15 15:16 發表
去年冬天只係接了幾次放學, 就冷病了兩次, 真係又大風, 又冷到入骨。

嘩, 如果往年已經咁凍, 咁最近天氣預報仲話今個冬天將會特別凍, 咁學校咪會凍到好緊要 ???   真係想像唔到點先夠暖 ???

原帖由 cat_house 於 10-10-15 17:39 發表
想問有無人比小朋友自己跟學校去旅行?
我記得自己小學時父母都唔駛陪去架﹐乜依家y5都仲要陪去架?

想問有無人比小朋友自己跟學校去旅行?
我記得自己小學時父母都唔駛陪去架﹐乜依家y5都仲要陪去架?
‹ 上一主題|下一主題