用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 蔡繼有 2010/11已被取錄小一家長請報到 !!! ...
樓主: chantessa
go

蔡繼有 2010/11已被取錄小一家長請報到 !!! [複製鏈接]

me!!!!
原帖由 cat_house 於 10-9-30 09:02 發表
有呀。

dony-dong :

咁醒嘅妳 , 係呀, 我個仔係Purple table, 佢都有上足球班 !!!   我個仔叫Michael呀 !  妳仔仔呢 ?   

但我仔仔話明天又要轉table啦 !  各位小朋友又可以認識更多新朋友.

原帖由 dong-dong 於 10-10-3 11:44 發表
chantessa,你仔仔是不是紫組啊﹖如果是﹐我就知道他的名字了﹐我仔仔說跟他一起上足球班的兩個男仔都是他的好朋友呢。

是michael啦﹐我估得沒錯﹐上次上足球班的時候還給了我仔仔一塊糖﹐我仔仔高興得不得了﹐他最愛吃糖了。
我仔仔叫Justin﹐是橙組的﹐不過他們組有兩個Justin的。
原帖由 chantessa 於 10-10-3 19:21 發表
dony-dong :

咁醒嘅妳 , 係呀, 我個仔係Purple table, 佢都有上足球班 !!!   我個仔叫Michael呀 !  妳仔仔呢 ?   

但我仔仔話明天又要轉table啦 !  各位小朋友又可以認識更多新朋友.

...

dong-dong :

好高興認識妳和Justin   

原帖由 dong-dong 於 10-10-4 09:06 發表
是michael啦﹐我估得沒錯﹐上次上足球班的時候還給了我仔仔一塊糖﹐我仔仔高興得不得了﹐他最愛吃糖了。
我仔仔叫Justin﹐是橙組的﹐不過他們組有兩個Justin的。
...

很高興認識你們啊﹐星期日見嘍。
原帖由 chantessa 於 10-10-4 09:07 發表
dong-dong :

好高興認識妳和Justin   

Justin都抽到去day camp呀 ?  真係好, 今日見到Michael都抽到有得去, 佢好開心呀 !    星期日見啦 !

原帖由 dong-dong 於 10-10-6 11:44 發表
很高興認識你們啊﹐星期日見嘍。

My son joined the day camp yesterday.  He had fun and he was able to protect the egg till he was back home without any instruction from his dad. I am proud of him.

我仔仔都係玩得好開心, 佢隻蛋仍然安全無事係屋企.

原帖由 cat_house 於 10-10-11 12:13 發表
My son joined the day camp yesterday.  He had fun and he was able to protect the egg till he was back home without any instruction from his dad. I am proud of him.

各位 :

報料熱線 ---- 校服公司已經返左CKY嘅冬季校服啦 !  有齊哂校服, 校褸, 外套, 運動衫褲, 仲有埋冬天男生長(好似話12度以下可以著).   e+都幾齊碼, 可以去買啦 !

BTW, 今次D質數好似好過夏季果D.

學校會唔會安排集體訂購??係咪一定要自己去買?

原帖由 chantessa 於 10-10-12 14:00 發表
各位 :

報料熱線 ---- 校服公司已經返左CKY嘅冬季校服啦 !  有齊哂校服, 校褸, 外套, 運動衫褲, 仲有埋冬天男生長(好似話12度以下可以著).   e+都幾齊碼, 可以去買啦 !

BTW, 今次D質數好似好過夏季果D. ...

謝謝報料。
chantessa,請問你有沒有羅莎的電話及地址﹐找個時間可以去看一看。謝謝
原帖由 chantessa 於 10-10-12 14:00 發表
各位 :

不用客氣, 以下係校服公司的電話和地址 :

九龍界限街32-34號, 民興大廈1樓32A室
電話 : 2389 5636 or 2389 8959
Mon - Sat (10:00am-7:00pm)
** 太子站D出口係最近 **

原帖由 dong-dong 於 10-10-13 11:13 發表
謝謝報料。
chantessa,請問你有沒有羅莎的電話及地址﹐找個時間可以去看一看。謝謝

我估Year 1可能會有集體訂購都唔定, 但係e+冬季校服好齊碼, 如果自己上去買可以慢慢揀囉 !   

原帖由 carolsum 於 10-10-13 10:31 發表
學校會唔會安排集體訂購??係咪一定要自己去買?

其實長褲唔係校服既一部分, 可以自由選擇著街外的深啡淨色長褲.

各位 :

請問褸可以係啡色/杏色, 咁藍色得嗎?

原帖由 Lofty 於 10-10-13 22:45 發表
其實長褲唔係校服既一部分, 可以自由選擇著街外的深啡淨色長褲.

Chantessa, 謝謝報料, 知道開始要買冬季, 即刻去問三年級同學的媽媽, 她提醒我不好買冬季校褸, 她後悔買了, 她仔仔小一買後到現在都沒有買, 她表示又厚又重, 但不暖, CKY冬天是非常冷, 她建議我買啡色羽賊代替, 但啡色太難買, 學校亦容許買深藍色, 她仔仔上年都是穿藍色羽賊的, 另外因為學校的啡色外套亦不夠暖, 她建議我買啡色羊毛外套代替, 現我亦在選購中, 她非常有心, 可能見到我女女比較細少, 特別怕冷, 更提醒我記住買藍色冷帽及頸巾, 不要太花巧, 學校都容許, 特別等校巴時, 她仔仔說好大風, 一定要戴帽.
但這幾天特意去買啡色羽賊及羊毛外套, 真的好難找, 若有媽媽發現, 請報料.

校褸係棉褸, 好輕不過唔太暖. 啡色/杏色down jacket好難搵, 深藍都可以,冇大圖案便可以. 有一些街外的校服公司/國貸公司好似有深啡羊毛冷衫.

原帖由 wanj 於 10-10-14 09:08 發表
Chantessa, 謝謝報料, 知道開始要買冬季, 即刻去問三年級同學的媽媽, 她提醒我不好買冬季校褸, 她後悔買了, 她仔仔小一買後到現在都沒有買, 她表示又厚又重, 但不暖, CKY冬天是非常冷, 她建議我買啡色羽賊代替, 但啡 ...

好多謝各位媽媽的報料,如果唔係一定會係校服公司買足哂所有的校服,到時用唔著時會變得好浪費的.thx!!!

CKY新校舍真係好凍架, 我的小孩由一年班開始就當件校褸係寶, 除了在廣利道兩年比較少穿之外, 自上年回到山上之後, 入冬後除了羽絨外就係穿校褸, 因為佢話人間(佢指市區溫度)18度, 仙境只有13-4度, 平均比人間低四度, 所以校褸當冷外套穿, 好攪笑。

另外, 長褲問題, 曾經有一年學校執得很嚴謹, 要13度或以下才可穿長褲, 仲要林主任日日係學校門口檢查, 逐個捉住話, 個時仲係廣利道有兩個門口入學校, 有學生同主任玩捉迷藏, 在另一個門口入。不過去年回歸仙境之後, 好似無捉得咁嚴, 可能仙境真係太凍吧!

係咪女孩子都可以穿長褲?有冇規定要咪顏色?thx!!!

原帖由 rhythmwawa 於 10-10-14 12:17 發表
CKY新校舍真係好凍架, 我的小孩由一年班開始就當件校褸係寶, 除了在廣利道兩年比較少穿之外, 自上年回到山上之後, 入冬後除了羽絨外就係穿校褸, 因為佢話人間(佢指市區溫度)18度, 仙境只有13-4度, 平均比人間低四度, ...
‹ 上一主題|下一主題