用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 書 - 版本間題
go

書 - 版本間題 [複製鏈接]

想問 如果本書同是"第三版", 那麼2006年 同 2010年是否一定相同的 ?
   0    0    0    0

原帖由 Tinkerbell 於 10-7-20 14:56 發表
想問 如果本書同是"第三版", 那麼2006年 同 2010年是否一定相同的 ?

如果書印明2010重印或REPRINT,應該內容一樣.但有時書商會有不同附件.

成張書單都没有列年份,  我就係唔知應該系乜野年份先至係正確 ?

原帖由 KWT 於 10-7-20 17:21 發表

如果書印明2010重印或REPRINT,應該內容一樣.但有時書商會有不同附件.

我都面對緊相同的問題, 細仔年年都會用哥哥的舊書, 今年有本英文書附件多了一樣寫住2010 version, 我都唔知買唔買新書???  為有叫阿仔問同學借本新書回來對一對有什麼唔同, 如果大至上一樣, 我就唔買新書啦!

原帖由 Tinkerbell 於 10-7-20 23:21 發表
成張書單都没有列年份,  我就係唔知應該系乜野年份先至係正確 ?

原帖由 xmanman 於 10-7-21 09:16 發表
我都面對緊相同的問題, 細仔年年都會用哥哥的舊書, 今年有本英文書附件多了一樣寫住2010 version, 我都唔知買唔買新書???  為有叫阿仔問同學借本新書回來對一對有什麼唔同, 如果大至上一樣, 我就唔買新書啦!

...

我估妳個本係: Elect Plus 2010. 如果係就 PM 我啦. 睇下幫唔幫到妳.

Joe媽媽,

我都面對同樣問題, 仔仔又係要買Longman Elect JS1A (with Plus (2010) & Voca Bk (2007)? 但有朋友比了本書我, 但係無plus, 我都唔知買唔買過本書好?  可否pm比我知呢?

原帖由 Joe媽媽 於 10-7-22 10:43 AM 發表

我估妳個本係: Elect Plus 2010. 如果係就 PM 我啦. 睇下幫唔幫到妳.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Tks Joe媽媽
我不是用這本書,  但我見中學書單上只有第x版, x edition..完全沒有年份, 甘我唔明是否只要版本相同, 不同年份也只是re-print ??  內容一樣?  我唔打算跟學校之書局, 去過商務, 佢地話有D學校用舊版書的.  但版本相同一定一樣,  是否 ?

又試過有本連edition都冇列明,  好在書局問我用新定舊才沒搞錯, 最後唯有去番指定書局, 講番校名先知過個版.

原帖由 Joe媽媽 於 10-7-22 10:43 發表

‹ 上一主題|下一主題