用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一必備
樓主: Yiu1710
go

小一必備 [複製鏈接]

原帖由 Yiu1710 於 10-8-4 11:41 發表
Thanks!
要帶咁多野, 個書包一定好重!
請問大家係咪預備定4份零食 for 4個小息?

我只會預備一份零食 (應該大約二塊餅或小蛋糕), 比佢係返學與午餐中間其中一個小息時食, 如果每個小息都食野..到食飯時佢地會無謂口架啦...跟住其實午飯食完都已經一點幾, 3點幾就放學...其實都唔需要再食野啦..可以等到返屋企先食...(如果同屋企距離遠...可能預備多一份嘅(放學前個小息食)...不過一定要同佢地講清楚d零食係幾時食...如果唔係我驚佢地忍唔住會食哂....

原帖由 陳晴晴 於 10-8-3 22:02 發表
一定要預備小息袋。小息時要攞水壺, 小食(餐盒), 放濕毛巾的盒, TISSUES(去厠所用), 音樂書(有時小息後有音樂堂) ,兩隻手攞唔曬。

請問小食同水樽係咪一早已經放入"小息袋"?
還是分開, 叫小朋友臨小息先將小食同水樽放入"小息袋" ?

原帖由 monkichi 於 10-8-5 15:16 發表

請問小食同水樽係咪一早已經放入"小息袋"?
還是分開, 叫小朋友臨小息先將小食同水樽放入"小息袋" ?

小食同水樽梗係一早已經放入"小息袋"
,個個都趕住離開課室,一攞袋就走得

請問小息袋款式有咩提議? 要唔要拉鍊? 幾大個?

請問水樽會用咩款呀?膠好定不銹鋼好呢?

真係唔講唔知, 係咪放小息時, 一人攞住一個小息袋?

原帖由 Yiu1710 於 10-8-5 15:34 發表
我諗一早將紙巾+濕紙巾+毛先巾+小食+水樽放入小息袋,一來書包唔洗咁重, 二來一夠鐘拎起個小息袋就可以出去,
最怕佢成個小息袋都唔見埋姐!

睇吓啱唔啱用

小一開學購物清單

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517

我準備了用一個  8" x 8" 的四方型雙耳的手挽公仔袋 深藍色大口仔公仔 ,足夠放以下的東西 另外係袋左下角有個係用透明膠位置用來攝張卡字可以寫上名和班別的

原帖由 Yiu1710 於 10-8-5 15:34 發表
我諗一早將紙巾+濕紙巾+毛先巾+小食+水樽放入小息袋,一來書包唔洗咁重, 二來一夠鐘拎起個小息袋就可以出去,
最怕佢成個小息袋都唔見埋姐!

擺晒落細袋真的好放便, 但除了一個書包, 再加個小息袋, 會唔會忘記左, 取回家或遺失了.

原帖由 colourless 於 10-8-16 12:24 發表
我準備了用一個  8" x 8" 的四方型雙耳的手挽公仔袋 深藍色大口仔公仔 ,足夠放以下的東西 另外係袋左下角有個係用透明膠位置用來攝張卡字可以寫上名和班別的

...

小息要拎住個袋,裹面又咁多嘢,咁点去厠所呀?我又唔想叫佢將個袋放落地,但小朋友拎咁多嘢驚佢去廁所亂晒籠???
請指教.

唔睇過都唔知 而家小一咁多野架

請問水樽係咪要放滿水? 學校有無得加水?

原帖由 icoico 於 10-8-16 21:57 發表
唔睇過都唔知 而家小一咁多野架

請問水樽係咪要放滿水? 學校有無得加水?

我個仔果間有水機加水, 不過一定要用樽裝好先飲, 唔可以用口直接飲.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我都有同一個問題, 平時佢去公共厠所都有大人幫手, 現在仲要佢顧多個袋 .......一來亂晒籠, 二來怕佢大頭蝦到遺失埋.

有何方法??

原帖由 wwcuy 於 10-8-16 19:38 發表
小息要拎住個袋,裹面又咁多嘢,咁点去厠所呀?我又唔想叫佢將個袋放落地,但小朋友拎咁多嘢驚佢去廁所亂晒籠???
請指教.

我諗大頭蝦都不只是小朋友,連我咁大個人都成人漏野,由其近來成日落雨,成日唔記得攞番把遮.有d學校會有掛鈎,我諗住教佢先將個袋掛起.若無就放係沖水個蓋上面,我諗可能會好過放係地下,跟住叫佢每次去完廁所都記得望下有無漏野,但你都要預左佢地會漏,就算真係漏左有d乖的同學仔都會交給老師,我個仔間小學就有由高班同學負責的失物認領組,他們的報告出來,失物80%都是低年班由其是小一的學生.所以最好就是個小息袋寫上名和班別,別人拾到都可以交番比失主.除了個袋可以連水壼,及文具都可以貼上名.
所以都係要訓練下佢地的責任感和手尾,但應該沒有可以完全唔會遺失東西的方法

原帖由 tinkerbell2004 於 10-8-16 23:54 發表
我都有同一個問題, 平時佢去公共厠所都有大人幫手, 現在仲要佢顧多個袋 .......一來亂晒籠, 二來怕佢大頭蝦到遺失埋.

有何方法??
‹ 上一主題|下一主題