用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想買部辭典俾小朋友升中 
樓主: 正能量
go

想買部辭典俾小朋友升中  [複製鏈接]

大多數口碑都覺得好易通比快易通好,我都覺得係,不過二千幾蚊實在太貴,想請問ipod touch可唔可以有好易通類似0既功能(一樣可以查字典,SPEAK),那就唔使買lu。

女女升讀的系英中,為方便她快速查閱所以就決定買。比較后覺得好易通發音系英式,快譯通系美式,故選好易通。買的型號系612,,送一本oxform第7版辭典,加送部幾CHEAP的MINI OPASS5,(可以帶返學唔驚比見,呵呵。)一共2699蚊。

請問是否只在書展買才有字典送, 其他地方如百老滙和豐澤有沒有得送?
我心思思想買一部, 但要有字典送的

書展職員話, 平時買無細機送,... 而另外,我朋友話好易通每年之8月尾係將軍澳某商場會擺一星期promotion 檔,, 都會有部細機送..

原帖由 sasalee 於 10-8-6 14:02 發表
書展職員話, 平時買無細機送,... 而另外,我朋友話好易通每年之8月尾係將軍澳某商場會擺一星期promotion 檔,, 都會有部細機送..

Hi Sasalee,

可否問下你個朋友好易通8月幾號及在將軍澳邊個商場擺promotion, 我想去買部連送細機呢? Thanks

Will you try this?

醒目開學勳章

原帖由 正能量 於 10-7-26 08:59 發表
大多數口碑都覺得好易通比快易通好,我都覺得係,不過二千幾蚊實在太貴,想請問ipod touch可唔可以有好易通類似0既功能(一樣可以查字典,SPEAK),那就唔使買lu。 ...

如果你有 ipod touch, 你可以 download 一些字典工具和購買字典檔, 我想價錢會比市面一般的辭典機便宜一點, 和用途會廣泛一些。

我就摷番部已經封塵嘅 PALM, 重新裝置一些軟件, 係兩岸的Palm的討論區, 揾到很多很多的字典檔, 都是隨手抓來, 連字典主程式<ZDic>都係 Freeware, 可以裝到幾拾本字典檔。

以下係我部 Palm 的字典List:

OALD7 英英,(牛津高階學習辭典第七版)
GMXOX6F  英漢雙解,   (牛津高階英漢雙解辭典第六版)
Oxford Collocations 2 英英,(牛津搭配辭典第二版)
Oxford4SM  英漢雙解,    (牛津英漢雙解辭典第四版)
CALD3 英漢雙解,(劍橋高階學習辭典第三版)
LDOCE5 英英,(朗文當代辭典第五版)
LDOCE5 Extras 英英,(朗文當代辭典第五版---附加語料)
LDOCE5 Common Errors 英英,(朗文當代典第五版---常見錯誤示例)
LDOCE5 Activator2 英英,(朗文當代辭典第五版---聯想活用辭典第二版)
21世紀英漢雙解辭典  繁體版
dreye5in1,   Dr. Exe 譯典通 2003 (英漢漢英)
LGPW_HK,   117萬詞 朗道金山簡明英漢漢英詞典
CJDict by CMC, 倉典輸入法字典
CJAPDict By CMC,  中日文字典
ZH-WIKI,  中文維基百科

一些字典的截圖:

多謝指教, 真係好好好好提議, 不過唔知成不成功裝到 ipod, 若果成功則可慳番d money, but有沒有發sound ka??

原帖由 sasalee 於 10-8-6 14:02 發表

可否告知在邊個商場同埋有確切日期嗎?我也想去買一部
唔該曬!

原帖由 豆豆麗 於 10-8-9 22:20 發表

可否告知在邊個商場同埋有確切日期嗎?我也想去買一部
唔該曬!

昨日致電好易通熱線,客戶主任說, 到任何一間百老匯買好易通系列之612($2699), 一定有細機送.

醒目開學勳章 王國長老

已經刪除所有廣告連結

醒目開學勳章

原帖由 正能量 於 10-8-9 08:49 發表
多謝指教, 真係好好好好提議, 不過唔知成不成功裝到 ipod, 若果成功則可慳番d money, but有沒有發sound ka??

我之前揾資料時, 見過 ipod/ iphone 嘅 app 是有 <ZDic> 賣, 好似係U$4.99
至於字典檔, Oxford 係有 高階7th edition 賣
我唔熟悉你部 device, 所以你要 check 清楚, 除左字典, 應該還有一些 app 好啱學生用, 好好武裝你部 device 啦

我個 Palm ZDic 是可以發聲的, 不過是英文發音; 琴晚我裝入一些中文辭典, 西班牙文字典, 日文字典, 就唔可以發聲

我覺得 帖#4 嘅建議最實際
原帖由 csk家長jj 於 10-7-21 10:33 發表
其實買一本附有光碟的字典,再加一隻金山詞霸,就會有齊英譯英、英譯中、英和美發音和拼音功能。
以上只需$500左右,是我學IPA的阿Sir教的方法。 ...

因為阿女書單內字典版本是冇附有光碟, 所以專登去書局看看, 原來Oxford advance 7th有幾種印刷版本, 不同價錢; 我見阿女專注係本 anniversary edition睇生字, 無可厚非, 因為字体適中, 如果字典太細本, 查字查得好辛苦
另外金山詞霸, 我見過商務印做促銷, 買幾拾蚊隻

至於手頭上冇其他 device, 又唔想花時間去整理, 又想隨身攜帶, 我覺得呢部最合經濟之選:
原帖由 uglyduckling 於 10-7-24 21:35 發表
我太太昨天也買了這個組合:
好易通638送 好易通mini Opass5
女兒還小,就讀K2,所以她比較對Opass5比較有興趣,"篤來篤去"。昨天太太在會場挑來挑去,沒主意,我叫她買部最便宜的就行了!所以買了這個組合。
...

$1,4XX 左右, 個餡都係Oxford advance 7th,
因電子嘢有折舊和損耗, 如果壞機, 只有維修和補錢換新機種, 因為字典機內的字典檔唔可以抽取出來留用, 如果太貴的話就=total loss

通常d學校比唔比學生係上堂時用好/快易通?內置辭典的iPhone又得唔得?

回覆 32# Charitymami 的文章

我就係想買好易通638送細機呢個組合, 不過唔知邊度重有呢個promotion.

醒目開學勳章

原帖由 Tommy 於 10-8-10 17:01 發表
通常d學校比唔比學生係上堂時用好/快易通?內置辭典的iPhone又得唔得?

我女間學校, 係學校範圍內吾比開機
佢依家返緊bridging course, 都要帶本厚厚的oxford返去上堂
我係樹諗, 吾知第時可吾可以放本字典係locker, 甘吾駛日日抬本字典來回屋企學校?

屋企有好幾本厚厚的oxford字典

醒目開學勳章

書單上寫明買字典, 唔係買字典機, 返學一定唔可以用字典機啦! 呢D工具留番課餘用

原帖由 CrabPincers 於 10-8-10 20:43 發表

佢依家返緊bridging course, 都要帶本厚厚的oxford返去上堂
我係樹諗, 吾知第時可吾可以放本字典係locker, 甘吾駛日日抬本字典來回屋企學校?

屋企有好幾本厚厚的oxford字典 ...

返學真係要抬本厚字典? 我仲諗住買嗰本周年紀念版 tim.

醒目開學勳章

原帖由 Charitymami 於 10-8-11 12:07 發表
書單上寫明買字典, 唔係買字典機, 返學一定唔可以用字典機啦! 呢D工具留番課餘用

返學真係要抬本厚字典? 我仲諗住買嗰本周年紀念版 tim.

依家未開學, 到返學時, 係吾係真係要抬本厚字典就真係吾知啦
但依家上緊bridging course, 呀sir 就要佢帶本厚字典law
甘佢學校會每個學生都提供一個locker 係課室, 屋企又甘多本字典, 叫佢放一本係學校就spare 都係一個辦法

字典機, 係呀女搭mtr看reader, 或者有時懶拿黎查, 真係做功課, 尤其係check preposition, 都係啞老師最好

原帖由 pianomummy 於 10-8-10 11:17 發表

昨日致電好易通熱線,客戶主任說, 到任何一間百老匯買好易通系列之612($2699), 一定有細機送.

Thx.請問612好用嗎?

原帖由 豆豆麗 於 10-8-11 23:28 發表

Thx.請問612好用嗎?

612 未用過, 唔知道呀!
好想買部適合囡囡升中一用!

原帖由 CrabPincers 於 10-8-11 09:43 發表

屋企有好幾本厚厚的oxford字典 ...

咁都係傳統d,等我揾返我幾十年前用過果本「袖珍英漢辭典」比佢用。
‹ 上一主題|下一主題