用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

91網 [複製鏈接]

我只想選中等嘅小學,而家心儀梁小同沙循,其次崇真,田家炳,主風同信義,我個女比較被動但記嘢幾好,言語表連較差,有邊間學校會適合佢多啲呢?我點樣可以參觀學校?因為我見好少會有開放日,應該點排位會穩陣啲?Thanks
   1    0    0    0
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

如果根據妳所選的學校,我會選梁小.第一round自行揀佢入都機會都幾大.

原帖由 suetyuki 於 10-7-22 01:03 發表
我只想選中等嘅小學,而家心儀梁小同沙循,其次崇真,田家炳,主風同信義,我個女比較被動但記嘢幾好,言語表連較差,有邊間學校會適合佢多啲呢?我點樣可以參觀學校?因為我見好少會有開放日,應該點排位會穩陣啲?Thanks:ador ...

原帖由 suetyuki 於 10-7-22 01:03 發表
我只想選中等嘅小學,而家心儀梁小同沙循,其次崇真,田家炳,主風同信義,我個女比較被動但記嘢幾好,言語表連較差,有邊間學校會適合佢多啲呢?我點樣可以參觀學校?因為我見好少會有開放日,應該點排位會穩陣啲?Thanks:ador ...

你既然知道個女ge弱點,點解唔集中解決佢個問題,反而要斬腳趾避沙虫呢?你做家長有責任咁做喎,到佢大個自然會多謝你。
我個女以前都好怕醜,怕同人溝通同被動,而家咪幾OK?!
你個list,我覺得:
梁>田>循>崇>沙主>信

我都諗住自行選高一grade,如梁小同沙循,之後就保險啲thanks
原帖由 Namson 於 10-7-22 08:23 發表
如果根據妳所選的學校,我會選梁小.第一round自行揀佢入都機會都幾大.
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

佢而家讀兼收位,有keep住見言語治療師,佢進步好快,係差表連半年,你覺得得沙主定祟真好?thanks
原帖由 pineapple0983 於 10-7-22 10:36 發表

你既然知道個女ge弱點,點解唔集中解決佢個問題,反而要斬腳趾避沙虫呢?你做家長有責任咁做喎,到佢大個自然會多謝你。
我個女以前都好怕醜,怕同人溝通同被動,而家咪幾OK?!
你個list,我覺得:
梁>田>循>崇>沙主>信 ...

原帖由 suetyuki 於 10-7-22 13:19 發表
佢而家讀兼收位,有keep住見言語治療師,佢進步好快,係差表連半年,你覺得得沙主定祟真好?thanks

如果你希望好成績,沙主會啱啲,如果鐘意全面發展,啱啲

原帖由 suetyuki 於 10-7-22 13:19 發表

e兩間差別唔大,建議你揀間近d嘅。
如果一定要排:
主>祟

2間都近,但梁小同沙循就需要坐車,有無其他學校啱我個女呢?thanks
原帖由 pineapple0983 於 10-7-22 20:36 發表

e兩間差別唔大,建議你揀間近d嘅。
如果一定要排:
主>祟

原帖由 suetyuki 於 10-7-23 00:55 發表
2間都近,但梁小同沙循就需要坐車,有無其他學校啱我個女呢?thanks

你講咁多間,梁小就梗OK啦,坐校車冇問題啦。

梁小會唔會好谷?個女會唔會應付唔嚟?
原帖由 pineapple0983 於 10-7-23 10:07 發表

你講咁多間,梁小就梗OK啦,坐校車冇問題啦。

沙主, 沙循, 梁小...你都要預料有一定量數既功課.

原帖由 EMMA88 於 10-7-26 16:47 發表
沙主, 沙循, 梁小...你都要預料有一定量數既功課.

功課多唔一定係壞事啦~
平時冇功課等考試你就知驚~

禁有無邊間係活動學?thanks
原帖由 pineapple0983 於 10-7-26 18:47 發表

功課多唔一定係壞事啦~
平時冇功課等考試你就知驚~

你可以直接打電話去小學(梁小、田小)約參觀校舍,負責的老師都好樂意安排。
沙循就話九月會有小一簡介會。

原帖由 suetyuki 於 10-7-27 04:22 發表
禁有無邊間係活動教學?thanks

呢3間都係活動教學?Thanks
原帖由 2yumama 於 10-7-27 23:08 發表
你可以直接打電話去小學(梁小、田小)約參觀校舍,負責的老師都好樂意安排。
沙循就話九月會有小一簡介會。

呢3間都係小班教學。3間來計,我個人覺得田小係最活動的。直接約學校參觀,他們會安排簡介會/介紹學校的辦學理念。

原帖由 suetyuki 於 10-7-28 01:30 發表
呢3間都係活動教學?Thanks

Thanks a lot

有沒有問下幼稚園老師既意見,相信她們可以比你一些意見。

因為佢而家喺觀塘讀,miss唔知比唔比到意見,thanks
原帖由 hehehaha03 於 10-7-29 22:30 發表
有沒有問下幼稚園老師既意見,相信她們可以比你一些意見。
‹ 上一主題|下一主題