用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 我好想再知多D有關沙田樂基資料!!十分感謝!!! ...
go

我好想再知多D有關沙田樂基資料!!十分感謝!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 luiflora 於 10-7-22 17:31 發表
之前都收西風話:沙田樂基好好,在沙田來說是名校,有家長更說好過9龍塘樂基....等等!!!所以仔仔可以在9月時入學,我都勁開心.最近幫佢報了夏日課程,帶佢返了幾日學,感覺怪怪地,不知是不是我個人要求太高??還是我比之前 ...

I have same feeling as "A-mum".

Met 1-2 "cool" teachers b4.  For me, I don't care.  As long as my child studies happily there.  That's fine.   I can say most of the teachers there are very nice.  

The last point which A-mum raised, I totally agreed.  The acadamic level is demanding.  If yr child is smart, lot of chance to participate inter-school competitions.  

I can say no school is perfect.   Don't think too much at this moment.  See how's the new academic yr starts.  See yr son loves or not.

醒目開學勳章

原帖由 idy926 於 10-7-26 17:18 發表
I have same feeling as many parents-
"If yr child is smart, lot of chance to participate inter-school competitions.",  
but if not...??

讀到 K3 中期先知原來 outer-school competitions 先係主菜,有幾個咁 ...

一萬個同意你的講法, 校內校外都有比賽, 原意是訓練小朋友自信和表現.  但殷選過程中, 的確會出現你所講的犧牲者, 老師要最強的出賽, 而呢班犧牲者的心理唔知有無人照顧呢, 如你所講, 小朋友mind 的話, 真係好hurt, 無疑, 做家長要好有心理準備, 番學以外, 最好 "校外比多少少活動,幫佢見多D世面, 令小朋友唔好怕羞".  呢樣好真.

醒目開學勳章

原帖由 idy926 於 10-7-27 12:08 發表
吾洗客氣 ~ 我絕吾會話因為無份而吾開心,無所謂,只係覺得佢地應顧及下Lee班小朋友嘅心理健康,Lee D野,我都無同小朋友講學校啱吾啱,我係話吾緊要啦,一定有人有份有人無份,無咁多名額呀,你咁細,第時大把機會啦,佢都無因為Lee幾個 ...

多口一句, 想問下你女兒是由k1 or playgroup 讀到而家呢 ?  點解, 到 k3 你才發覺有唔對勁 ? 其實, 佢地呢套所謂用大人世界嘅方法殷選方式, 係由最細既學前班都已係咁. 不過, 學前班時的比賽是校內, 不是校外而矣, k2, k3 的就是校外的.  的確對成熟一點但又落選的小朋友來講會有心理影響, 老師同你講果番說話好兒戲, 只從大人的角度來睇.  咩叫做 "一 般小朋友應該吾會咁mind,無問題的". 其實佢地可唔可以做到人人有份呢一樣呢, 唔同比賽比唔同人出賽, 佢地參加咁多個校外的, 有好多quota bor, 唔好repeat 比相同的小朋友出, 咁其他人多d 機會參加, 校外落選的, 參加校內果d 囉.
‹ 上一主題|下一主題