用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望學校(幼稚園)
go

德望學校(幼稚園) [複製鏈接]

請問有無媽咪知道德望幼稚園的電話, 希望有媽咪知道的確可以告知. 謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-15 11:42 發表
請教各位媽媽, 大家點睇小朋友由幼稚園至中學均係女校環境長大?

我自己同身邊既朋友大部份都係由小學開始讀女校, 身邊無lesbian. 讀女校唔係問題, 除非你唔會同佢出街! 而且而家個個都去咁多興趣班, 上到小學自己都識上網, 我唔怕佢唔balance, 而家既社會同以前已經唔同晒, 就算讀女校好多女仔都一早拍拖.

幼稚園無所謂, 小學開始我就淨係會揀女校, 始終乖d.

原帖由 Bert 於 10-8-15 00:17 發表

據我所知GH,HY & DGS 在學界比賽中都是經常碰頭的!

從2009-2010年度學界田徑錦標賽打破紀錄名單中, 德望學生真的一點不輸蝕...

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/athletics/ath_record%20breaker.pdf

表中有其他傳統名校, 包括男女拔, 喇沙, 聖心, 協恩等等

請教各位媽媽, 大家點睇小朋友由幼稚園至中學均係女校環境長大?

原帖由 Bert 於 10-8-15 00:43 發表
Shown in 2008-09 school report of GH.   95.1% GH students got credit in HKCEE Eng while it was 17.3% in all HKCEE candidates.    70.8% GH students got credit in HKALE Use of Eng while it was 13.8% in  ...

Yes, according to the above report, university admission success rate is over 80%.

Shown in 2008-09 school report of GH.   95.1% GH students got credit in HKCEE Eng while it was 17.3% in all HKCEE candidates.    70.8% GH students got credit in HKALE Use of Eng while it was 13.8% in all HKALE candidates.

Seems GH got very good results in public exams !

我呀女都會由SC 轉去GH讀K3,因我如果考唔到DGJS第二選擇都係GH,我有二個醫生朋友,一個話佢醫科嗰班最多女同學係GH出,另一個話佢覺得GH出嘅女仔英文講得好靚,就憑我呢兩位醫生朋友嘅一句說話,我就好希望送個女入GH

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-12 23:51 發表

真係唔識比較...兩間都係中文小學, 英文邊個好d呢?

我個人聽到協恩的消息比較多, 其一係因為協恩與DGS係學界比賽各有千秋!

據我所知GH,HY & DGS 在學界比賽中都是經常碰頭的!

原帖由 jnasally 於 10-8-14 17:33 發表
咁其實咩先叫英文小學呢????

我大囡由GH小學讀到現在GH中學, 她讀小學時老師已經係用英語教授(除了中文科), 而數學係分兩部份, 中文數和英文數. 中文數當然用中文, 英文數當然用英文啦. 其他都用英語教授的, 偶爾有 ...

我囡囡會讀GH呀, 我覺得佢起GH跟到已經好好, 要頂級英文小學既, 係另一位媽媽

回覆 45# Joann 的文章

absolutely agree

回覆 44# jnasally 的文章

very agree  :)

認同,對我嚟講只要入到一間適合自己女女既學校就係好學校.
至於係咪–定要入到最Top同最深嗰間就係最好?我自己就覺得唔係囉
原帖由 jnasally 於 10-8-14 17:33 發表

我大囡由GH小學讀到現在GH中學, 她讀小學時老師已經係用英語教授(除了中文科), 而數學係分兩部份, 中文數和英文數. 中文數當然用中文, 英文數當然用英文啦. 其他都用英語教授的, 偶爾有 ...

我大囡由GH小學讀到現在GH中學, 她讀小學時老師已經係用英語教授(除了中文科), 而數學係分兩部份, 中文數和英文數. 中文數當然用中文, 英文數當然用英文啦. 其他都用英語教授的, 偶爾有學生唔太明白時, 就用中文講解一吓. 我朋友的囡囡係st. paul's convent 讀, 都一樣係咁, 有學生唔明就用中文講解一次.

但其實點都好啦, 只要這間是自己心儀的學校就得啦, 不須諗咁多, 叻的學校亦有差的學生, 差的學校亦有叻的學生.

這只是我個人的意見, 請見諒

原帖由 elmolly 於 10-8-14 00:41 發表

GH應該係一間比較多英文既中文小學, 如有錯請指正.

如果一定要傳統名校類既英文小學, 應該得maryknoll, marymount, st. paul's convent, st. clares, st. stephen's, 先啱你, spcc起edb既資料都係中文教學

其他 ...

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-14 00:00 發表

我諗住EDB咁寫實係中文小學, 如有錯誤, 請告之:
德望學校(小學部)
Good Hope School (Primary Section)
地址:九龍扎山道三八三號
教學語言:中文 (英文科除外)

不過, 由中學開始除中文以普通話教授外, 其他科目真係以 ...

GH應該係一間比較多英文既中文小學, 如有錯請指正.

如果一定要傳統名校類既英文小學, 應該得maryknoll, marymount, st. paul's convent, st. clares, st. stephen's, 先啱你, spcc起edb既資料都係中文教學

其他起好多人眼中既好學校, 如heep yunn, st. mary's, sacred heart, st. stephen's girls'都係中文教學, 但我就唔覺呢d學校既英文差.

原帖由 jnasally 於 10-8-13 15:26 發表
唔係, GH 係英文小學, HY 我就唔肯定, 但聽HY 的家長話佢地小學同中學係涵接唔到, 因為小學太淺, 所以成日要補習, d 家長話唔洗交學費都好o既, 將d錢用來補習.

學界比賽中(包括體育和學術), GH 同DGS 先係各有千秋! ...

我諗住EDB咁寫實係中文小學, 如有錯誤, 請告之:
德望學校(小學部)
Good Hope School (Primary Section)

地址:

九龍扎山道三八三號

教學語言:中文 (英文科除外)

不過, 由中學開始除中文以普通話教授外, 其他科目真係以英文教:
德望學校
GOOD HOPE SCHOOL
地址:九龍清水灣道303號

2009/10學年開設科目
中一 至 中三
以中文為教學語言 :中國語文 (以普通話教學)
以英文為教學語言 :宗教、英文、數學、綜合科學、地理、綜合人文、音樂、體育、科技與生活、視覺藝術、世界歷史、資訊及通訊科技、通識教育
按班別/組別訂定教學語言/校本課程 :-

GH係中英文小學. 英文/常識用英文書, 另有英數和中數, 其他科目中文書.

都係果句, 是但一間收都ok啦.

原帖由 jnasally 於 10-8-13 15:26 發表
唔係, GH 係英文小學, HY 我就唔肯定, 但聽HY 的家長話佢地小學同中學係涵接唔到, 因為小學太淺, 所以成日要補習, d 家長話唔洗交學費都好o既, 將d錢用來補習.

學界比賽中(包括體育和學術), GH 同DGS 先係各有千秋! ...
~easybring~

學界比賽中(包括體育和學術), GH 同DGS 先係各有千秋!!!!

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-12 23:51 發表

我個人聽到協恩的消息比較多, 其一係因為協恩與DGS係學界比賽各有千秋!

原帖由 Bert 於 10-8-12 02:00 發表

My girl will also study GH in the coming semester.  Before I made the decision for her, I have asked a colleague, who studied HY (primary, secondary and matric), to compare between HY and GH.   I ex ...

agree. 其實, 考晒先. 其中一間收都要滿足啦!  唔洗太執著既!  

原帖由 chunlaifat 於 10-8-11 16:01 發表
好煩厭......
與其花心力去逐間比較, 不如想下如何教好自己的子女......並不是每個小朋友都是頂級材料吧, 做家長的只要讓小朋友的優點/potential發揮出來就可以了. 是否一定要入最top 的學 ...
~easybring~

原帖由 icbb1230 於 10-8-9 12:07 發表
Hi,

GH唔算頂級? 都係嘅, 但唔係差啫。其實, 大家講緊嘅頂級學校來來去去都係o個幾間啫: SPCC, SP, DGS, DBS, SH, etc, 咁如果小朋友入唔到其中一間, 咁點算呀?  另外, St Mary, La Salle, Maryknoll, HY, etc 都 ...

My girl will also study GH in the coming semester.  Before I made the decision for her, I have asked a colleague, who studied HY (primary, secondary and matric), to compare between HY and GH.   I expect her to say HY is better as most HY graduates loves their school so much!    But she said that GH is at similar level to HY.
‹ 上一主題|下一主題