用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kcm
go

2010-2011 小二俱樂部 [複製鏈接]

多謝報料!!!

原帖由 fan_cs 於 10-8-22 10:45 發表
同巴士一齊洗白白, 真係好特別啊, 下年都要留意下幫諾諾報名參加.

多謝報料.

各位好

明天, 開學啦 ..........

預祝各位同學仔學業進步,  笑口常開.

校網已有各班班主任姓名 (學校資訊 \ 老師與我), 另九月備忘已出, 可以先睹為快 !

明天開課, 唔知小朋友會唔會唔知醒?

原帖由 Gabrielma 於 10-8-31 16:58 發表
校網已有各班班主任姓名 (學校資訊 \ 老師與我), 另九月備忘已出, 可以先睹為快 !

明天開課, 唔知小朋友會唔會唔知醒?

唔該晒.
都叫知醒唔洗剷佢起身.

大家好呀!今日返學好順利,只係我好眼訓,送左2個上校車,返屋企睇左陣報紙就頂唔住要訓返陣,佢地2個就勁,放左學重去同朋友仔屋企玩,唔洗訓晏覺,岩岩先入晒房訓,新一年祝各位事事順利,小朋友學業進步!聽教聽話!

學校好細心, 已經出左全年校曆表, 放便家長們安排活動及請假.

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/schoollife/10-11/sept10/schcalendar10.htm

今年學校有好多資料在校綱, 令到我們不用追問小朋友太多

原帖由 fan_cs 於 10-9-3 08:33 發表
學校好細心, 已經出左全年校曆表, 放便家長們安排活動及請假.

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/schoollife/10-11/sept10/schcalendar10.htm

係呀, 學校放左三大頁通告上網, 預早睇左, 咁 1/9 都唔洗咁忙亂, 真係要讚下.

下星期會到校做 "膳食姨姨", 協助低年級同學用膳, 諾諾都好高興表示不用在課室食飯, 昨日老師已安排飯堂座位, 仲讚佢地又快又合作, 回家後說個不停哩. ( 小朋友最鍾意比人讚)

原帖由 creamymami2007 於 10-9-3 09:34 發表
今年學校有好多資料在校綱, 令到我們不用追問小朋友太多

去飯堂午膳係好過係課室食飯, 起碼唔駛成日留係課室. 而且上上落落可能會食多d飯 !

原帖由 fan_cs 於 10-9-3 11:44 發表
係呀, 學校放左三大頁通告上網, 預早睇左, 咁 1/9 都唔洗咁忙亂, 真係要讚下.

下星期會到校做 "膳食姨姨", 協助低年級同學用膳, 諾諾都好高興表示不用在課室食飯, 昨日老師已安排飯堂座位, 仲讚佢地又快 ...

今日做下層 (係高年級), 見唔到囝囝.
第一次見咁多學生一齊食飯, 好壯觀呀 !   

原帖由 Gabrielma 於 10-9-6 15:23 發表
去飯堂午膳係好過係課室食飯, 起碼唔駛成日留係課室. 而且上上落落可能會食多d飯 !

回覆 1# fan_cs 的文章

請問有無老師或膳食姨姨睇吓小朋友碟飯? 如果食得少少,剩餘好多,會唔會叫佢地再食多D架?  因為我個小朋友小一食飯時都經常比老師叫返轉頭再要食多D先比佢出課室玩.

我都好想知呀!!!我大牛又係食2匙飯就唔食, 我都怕佢落了飯堂食佢可以成機唔食, 佢巳經好瘦了

原帖由 pearlpytai 於 10-9-7 13:45 發表
請問有無老師或膳食姨姨睇吓小朋友碟飯? 如果食得少少,剩餘好多,會唔會叫佢地再食多D架?  因為我個小朋友小一食飯時都經常比老師叫返轉頭再要食多D先比佢出課室玩. ...

其實大家的小朋友有冇反映食飯時好熱, 唔想食呀! 因三十幾度下食飯都幾辛苦, 我個囝好唔鍾意, 因佢好大汗, 佢話鍾意係課室食. 我諗怕熱D小朋友好辛苦, 如果冬天好凍仲慘, 著住大褸, 飯又快凍, 仲要凍住食, 唔知可唔可以反映一下呢?  原本在飯堂食係好事, 不過學校飯堂係室外呢? 如果大人在好熱, 好凍, 好潮濕下食午飯都唔係幾想啦!

原帖由 creamymami2007 於 10-9-8 17:29 發表
我都好想知呀!!!我大牛又係食2匙飯就唔食, 我都怕佢落了飯堂食佢可以成機唔食, 佢巳經好瘦了

大家好

明天, 我會做膳食姨姨...等我留意下大家問題 ?

我同有諗過 kcm 問題, 會唔會太熱 ???? 我又問過囡囡& 其他同學仔係飯堂食飯好嗎 ? 佢地都說好喎 ....
對我知, 好似係分開兩層食, 一層係地下/一層係圖書館對出地方, 應該有 cover, 但一定無冷氣, 我地班少爺/大小姐, 可能有點不慣, 但當鍛鍊咁睇, 都係一件好事 ....

另想問下大家每日一篇...等等, 綱上練習係唔係繼續有呢 ? 呀女話要等新 password 喎 ??????
原帖由 kcm 於 10-9-8 21:46 發表
其實大家的小朋友有冇反映食飯時好熱, 唔想食呀! 因三十幾度下食飯都幾辛苦, 我個囝好唔鍾意, 因佢好大汗, 佢話鍾意係課室食. 我諗怕熱D小朋友好辛苦, 如果冬天好凍仲慘, 著住大褸, 飯又快凍, 仲要凍住食, 唔知可唔 ...

我個仔話我知最少都要食半盒飯,你地提到話會唔會好熱、好凍我就一路都無諗呢個問題。我知佢地太凍/大風就會返課室食。而且係課室食完飯會唔會重有飯香味,搞到個個繼續回味d飯無之機上堂咪弊?

tramtram,

多謝你呀! 我已同一位家長傾過, 明日了很多, 可能不是我想像中咁熱, 同埋都講得對, 當係比小朋友鍛鍊下.

不過唔好預我!

原帖由 tramtram 於 10-9-9 10:43 發表
大家好

明天, 我會做膳食姨姨...等我留意下大家問題 ?

我同有諗過 kcm 問題, 會唔會太熱 ???? 我又問過囡囡& 其他同學仔係飯堂食飯好嗎 ? 佢地都說好喎 ....
對我知, 好似係分開兩層食, 一層係地下/一層係圖書館 ...

唔好客氣.
不過唔好預我! >>>> me too
原帖由 kcm 於 10-9-9 11:57 發表
tramtram,

多謝你呀! 我已同一位家長傾過, 明日了很多, 可能不是我想像中咁熱, 同埋都講得對, 當係比小朋友鍛鍊下.

不過唔好預我!

............
原帖由 jk923 於 10-9-9 11:22 發表
我個仔話我知最少都要食半盒飯,你地提到話會唔會好熱、好凍我就一路都無諗呢個問題。我知佢地太凍/大風就會返課室食。而且係課室食完飯會唔會重有飯香味,搞到個個繼續回味d飯無之機上堂咪弊? ...

講開食飯, 囝囝去飯堂食, 好似開心d ! 今年三年級係下層, 而且要自己用托盆取飯盒再回坐位吃, 唔似低班將飯盒放在桌上 !  都係時候訓練下佢地.

小朋友在校是特別叻, 好多嘢都做到 !

放心啊, 每張餐枱有一位六年級的同學 (膳長), 負責照顧小朋友, 會提醒一下小朋友的, 老師亦不時四處觀察, 示意小朋友吃多一點.

原帖由 pearlpytai 於 10-9-7 13:45 發表
請問有無老師或膳食姨姨睇吓小朋友碟飯? 如果食得少少,剩餘好多,會唔會叫佢地再食多D架?  因為我個小朋友小一食飯時都經常比老師叫返轉頭再要食多D先比佢出課室玩. ...
‹ 上一主題|下一主題