用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實初小普教中文好唔好呢?
go

其實初小普教中文好唔好呢? [複製鏈接]

近日聽聞話, 好似有d文獻出左, 話其實唔駛小一用普教中

有冇聽過啊?

0    0    0    0

原帖由 mandy2003 於 10-7-30 00:10 發表

有冇聽過啊?

我就舉腳…反對,不過費時講點解,大把人會 reply 我。

都好想知你的理由啊, 可以分享嗎

原帖由 happyvalley 於 10-7-30 00:29 發表

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 happyvalley 於 10-7-30 00:29 發表

Agreed with you.

不吐不快:
- 老師本身之普通話都未必好好, 點教?
- 學校只是想多一個買點, 亦向教局取多一點資助吧了...
- 亞仔跟北京老師學了2年普通話, 他說他學校之普通話科"主任/ 老師"之發音都無他說得那麼標準. 如果跟他們學, 學甚麼? 有時會老師會在小息時找亞仔"傾計"... 都係靠自已好過啦.
** Sorry, 不喜勿插, 我不會回應

醒目開學勳章 王國長老

呢個係學校問題, 唔係用唔用PTH教既問題 (如果學校係請native speaker就唔會有呢個問題啦)
所以我唔多鐘意雙軌: 雙軌, 即係本身有廣東話中文老師啦, 咁PTH中文老師點黎? PART-TIME? 叫廣東話老師考個試然後教PTH? 好唔可靠wor
原帖由 Joe媽媽 於 10-7-30 02:02 PM 發表

Agreed with you.

不吐不快:
- 老師本身之普通話都未必好好, 點教?
- 學校只是想多一個買點, 亦向教局取多一點資助吧了...
- 亞仔跟北京老師學了2年普通話, 他說他學校之普通話科"主任/ 老師"之發音都無他說得 ...

But is it not the same case for English then?:loveliness:

醒目開學勳章 王國長老

咁講啦
不嬲香港學校都有教英文, 我地(老餅)幾十年前返地區小學, 都日日有英文堂, 唔講得都識grammar, 上到中學, 大學, 同全英文tim啦
但推廣普通話不過係好近期既事, 至少我小中大學都無學過pth, 係大左自己出去學, 仲係工聯會程度! 係近幾年至多人覺得pth緊要, 要求高左, 資源至多左
所以for香港本地薑黎講, 接觸英文已經係幾十年黎日日做緊既事, 而接觸pth就未必, 可能真係為左工作去惡補考試, 學得唔夠
況且英文, 我地都成日有話"港式英文港式英文", 如果pth唔搵個好老師, 睇怕幾十年後, 又好多香港人講"港式普通話"了 (唔native都唔好港式啦)
原帖由 tom911 於 10-7-30 03:37 PM 發表
我好贊成普教中。
教英文老師,唔通個個一定要native english speaker先教得,香港有幾多小學英文老師係外國人?好多都係香港人黎架喇,就算學校無普通話,好多家長都會出去學,出去學個d唔通又好正宗喇!

就算幾叻既英文小朋友,佢 ...

我又覺得ok喎, 我仔學校小一時分廣東話班同國語班, 我想簡廣東話, 老公想佢國語班, 我係因驚佢學到一半一半, 到時再轉仲慘, 但終於聽左老公話.

之後每次同佢去大陸或台灣, 佢都流利對答, 人地都問我香港小學生既普通話原來已經咁好架啦, 我都好驚訝! 而家上功夫班, 2個助教都係國內人, 佢地都同我講阿仔講得好好, 佢仲幫其他小朋友翻譯tim.

p.s. 仔仔係私校, 會唔會請既老師正宗d呢......

各有各好.  個人喜好係 - 唔太鍾意. 要學好普通話, 一個暑假留北京已經OK. 我會覺得中文科老師天天對著學生,用本地話更令小朋友有親切感,更有興趣,學中文跟學普通話可以雙軌而行. 能用本地話教中文的老師一定比native speaker 更熟悉香港,讓小朋友學更多本文化. 我知很多家長不同意,不喜勿插. 我亦不會回應.

我就覺得中文科係學語文, 普教中就係我手寫我口,對寫作係有好大的幫助。

至於本地文化是在常識科教,咁常識科間學校係用英文定廣東話定普通話教呢?

講得咁開心,我又插把嘴。首先我屋企隔離間小學,普教緊,比我認識的一位中國移民細細個講普通話,但香港話都未正的小朋友,上課時笑 d 老師講得唔標準,現在學校已經取消左。問題出於師資,如果係北京老師就好,咁不如美國老師教英文沖好一樣道理、錢…

第二,我地學中文文學,唔係學講普通話。
第三,講與寫同步,不同意bor,因為唔見得北京人,日日講北京話,咪個個文筆叻到飛起。

其實寫作係要有系統訓練的,講乜話唔重要,最重要個老師教得有無創意,令學生當中文產生興趣,文筆自然會好勁。

反之、用心機普通話講得好,但唔見得幫到寫作,但個腦袋日日唸住普通話、廣東話、英文話。

.

我認爲學習語文是一種習慣,如果這種習慣是好的話,爲甚麽不找機會每日重覆?普通話是種不錯的方言來學習中文,得到它的配合,可以避免很多港式語病的問題。

按這個post,家長的憂慮可能是遇上普通話太「普通」的老師,如是這樣不幸,情況惡劣的話便應向學校反映,削足適履也許會是錯過了孩子學習語言的黃金時間。

p.s. 前面有提過"港式普通話"的發展,我會覺得,普教中的小朋友就算不能發音百分百準繩,亦不會說得像崔世安的就任誓詞般令中央面紅。還有,我們的特首高官相信亦學了不短時間的 pth,但爲何他們的 pth 仍常常令人忍俊不禁呢?

很同意你的觀點......實在太多家長把學中國文學看成等於學普通話....

原帖由 happyvalley 於 10-8-1 00:56 發表
講得咁開心,我又插把嘴。首先我屋企隔離間小學,普教緊,比我認識的一位中國移民細細個講普通話,但香港話都未正的小朋友,上課時笑 d 老師講得唔標準,現在學校已經取消左。問題出於師資,如果係北京老師就好,咁不如美國老師教英 ...

那麼廣東話的中國語文科與普通話會話科同時推行,可以解決港式語病的問題嗎? 我覺得不能用崔世安的普通話水平作例子,人家四五十歲才開始學普通話呀!香港回歸十多年了,我覺得普通話環境已不能跟數十年前比較,孩子學普通話是事半功倍.

原帖由 VeryHappyMum 於 10-8-1 02:06 發表
我認爲學習語文是一種習慣,如果這種習慣是好的話,爲甚麽不找機會每日重覆?普通話是種不錯的方言來學習中文,得到它的配合,可以避免很多港式語病的問題。

按這個post,家長的憂慮可能是遇上普通話太「普通」的老師,如是這樣不 ...

本地文化絕對不是常識科教, 我估亦無syllabus.....

原帖由 siulili 於 10-8-1 00:31 發表
我就覺得中文科係學語文, 普教中就係我手寫我口,對寫作係有好大的幫助。

至於本地文化是在常識科教,咁常識科間學校係用英文定廣東話定普通話教呢? ...

你所指的本地文化係我哋生活的文化,還是廣東話文化? 如果係我地生日生活的文化,傳統節日等,是在常識科教架喎。 但如果你講廣東話文化,咁係小學,中學階段都未必有教,要學生上大學選修時才可能有啦。

原帖由 KK07 於 10-8-1 09:29 發表
本地文化絕對不是常識科教, 我估亦無syllabus.....

能否post一些link出來讓大家暸解這些文獻的論點好讓大家更清楚是否適用於各自不同的特殊情況?

access

原帖由 mandy2003 於 10-7-30 00:10 發表

有冇聽過啊?

醒目開學勳章 王國長老

雖然我十分讚成普教中, 我女學校d細路亦個個咀jel jel, 但講真我又唔覺得真係普教中真係可以"我手寫我口"顯著改善作文投巧
始終我地係廣東人, 唸野時都係用廣東話唸, 作文又要合題材又要舖排又要修辭, 個腦不停轉, 識講普通話唔等於文筆好, 最多係少左d白話字 (我觀察自己個女同身邊同學咋)

小朋友學pth比大人快同準, 呢樣我又agree wor! 我仔細個有語障, 細個跟言語治療續個m音f音d音學, 問你驚唔驚
我根本唔敢俾佢接觸太多外語, 剛剛5月開始我終於俾佢學pth(屎到埋身啦嘛), 2個半月11堂佢已經學晒所有聲母韻母, 有d發音, 我地大人mark大個口得個窿, 真係發唔出, 佢地小朋友由0開始一黎就得心應手, 勁! 讀d教材, 佢見到拼音"遲chi"同"齊qi", 自己識分, 讀得清清楚楚, 我又唔係搵名師我又唔係勁料, 點解我仔咁既background都學到, 其他小朋友學唔到?
‹ 上一主題|下一主題