用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 香港中國婦女會中學交流區
go

香港中國婦女會中學交流區 [複製鏈接]

醒目開學勳章

有無2010/2011既中一媽咪呀??

希望有啦, 大家可以互相照應下.

9    0    0    0

醒目開學勳章

咁耐都搵唔到一個同校既媽咪呀??!!!

醒目開學勳章

咁耐都搵唔到一個同校既mummy呀??!!

醒目開學勳章

港島..........唔係校名, 只係想話佢係香港島啫. but而家改番啦.

原帖由 KK07 於 10-8-10 11:33 發表
我唔係......但你是否寫錯校名? Do you mean '中國婦女會中學'?

醒目開學勳章

Hi, 終於找到一個同校的媽咪可以有人傾下.  你提評估嚇得我以為10月就評估tim, 原來唔係. 至於怎樣去溫書, 說實話, 我也在摸索中, 也沒有頭緒中一的中文, 英文卷會怎樣出, 可能真的要等評估完派卷先可以掌握多d.

我唔知佢有無做筆記呀, 但我就成日都有提佢drop notes的, 係屋企就有寫, 係學校就唔知道了. 至於練習方面, 我也想找些中文的練習, 但沒有頭緒.

原帖由 ILMa 於 10-9-30 13:09 發表

你好,很高興大家談談
我也是S1的新媽媽,不知道你的孩子會做筆記嗎?
第一次評估快來, 真不知怎guide我的兒子溫習   

有沒有 Exercise Book可介紹?

...

醒目開學勳章

我尋晚先問過他, 好似中文教得2課(可能而家既一課比小學長好多啩, 可能係我未調節到), 英文我之前睇過佢本書, 無咩特別野. 數學就......... 都係無咩特別.  所以我諗11月的評估都係主要佢地自己要夠小心做, 同俾佢地知道下中學考試測驗份卷既模式會係點樣.

你地班多功課做嗎? 我地班多呀.

原帖由 ILMa 於 10-10-3 22:53 發表

不用擔心,第一次評估是 8-9 Nov,但我 Oct要出差 6 days,沒時間教他. 2天內完成所有科目,實在太難了! 堂上老師要他們做筆記,但是不夠, 所以我要他自己再做 D. 不用說, 他是不願做的 ! 也許,就像你所說,第一次評估是取經 ...

醒目開學勳章

hi

我就係無idea 份卷會點出, 點問, 所以只能等派番份卷番黎先可以再針對性教下佢. 以前自己中學問d咩唔記得晒lu, 再加上而家個trend又變埋, 所以好似老鼠拉龜無訂埋手咁.

你話學校主張read to learn, 但係又唔覺佢要d學生睇好多書呀. 當然班主任有叫到(迎新日時講的), 但係就無話功課係睇reader.

原帖由 MonaLeung 於 10-10-4 17:01 發表
Hi,

我是F2 媽咪, 中學唔再死背書勒, 這校主張 READ TO LEARN, 所以唔會派NOTES, 通常用實例發問, 要自己發揮的, 要識得表達, 都唔易架. 唯一可以做, 是讀熟D指定範圍攞分, 其他睇你自己斤量啦. ...

醒目開學勳章

Hi, monaleung

謝謝你的回覆. 聽到考試前會有quiz 都好d. 亞仔so far都鐘意間學校, 佢都話d 師兄師姐都好nice的.  

想請問內聯網係咪通常都無咩野睇架?? 我9月頭上左去幾日, 都無咩發現.

謝謝.

原帖由 MonaLeung 於 10-10-5 12:07 發表
Hi Andyrain,

你話學校主張read to learn (from text book, 自己找重點溫)
唔駛太擔心, exam前一般會派上年份卷作quiz做, 唔計分的, 你便可看其模式了.

醒目開學勳章

ic, 唔該晒你. 咁我耐唔耐 or 聽到亞仔講時就上去look 一look先.

原帖由 MonaLeung 於 10-10-5 15:34 發表
一般係無咩野睇, 但有些功課會在網上交, 有時用作老師通知學生資訊等, 會有event 相片睇下咁.

最重要是, 考試範圍都在網上出的, 要自己下載 (個別老師都會在堂上講的). ...

醒目開學勳章

你的孩子唔多功課嗎? 我那個多呀, 上星期四(星期五係假期)有9樣.  平時每日都2-4樣. 我反而聽唔到佢話要做好多book report呀. 40個錯別字就有(同樣都係未開始做啦).

chn 8 係咩黎? 中文第8課?? 我地應該無教第8課喎, 因為尋晚先問完佢, 係順序教左頭3課咋.

原帖由 ILMa 於 10-10-5 21:55 發表

謝謝您們的資料^^, 我兒子都好鐘意間學校,他說有什麼不明白可以問 lunch prefect, 他們都樂意教他.
雖然沒有太多功課,但要做好多book report – Chn 8, Eng 12, Mathe 1, PC 1… & 40個錯別字…..當然他仍沒開始做,
...

醒目開學勳章

咁我地應該唔中那個勁多功課既數學老師. 因我聽通常都係1樣至2樣度啦. 中一d數都係好淺, 所以咁多都真係唔需要住.  

原帖由 MonaLeung 於 10-10-6 10:27 發表
功課每班都有些不同, 但一般都多. 有個數學老師比勁多功課, 睇你好唔好彩.

會議內容應不會post 上網的.

醒目開學勳章

我聽完記得幾多講幾多俾你聽啦. 咁你唔駛咁擔心啦.

原帖由 ILMa 於 10-10-5 22:11 發表

我差點忘了問,我不能參加家長日(要出trip,
好可憐 >

醒目開學勳章

唔該晒

原帖由 ZZdaphne 於 10-10-6 15:11 發表
hi

我會將此topic 移列''中學交流''

醒目開學勳章

尋晚我仔學完野番黎(番到黎食完飯7點8開始做, 佢已經係學校做左約半個鐘頭度)做功課做到10點(尋日有5, 6樣功課(我問佢的)), 跟住又要做網上練習, 做到10點半先做完!!!

我有少少懷疑...........我地兩個仔係咪同一間學校呢?? 因為我尋晚問過亞仔, 佢話有book report要做, 10月11號交, 但係只係一份英文book report咋(又話要等亞sir派書, 而家未有書所以想做都無得做).  你話學期初通告有寫要做幾多個book report............ 唔通我睇漏左?? 因為我真係無印象見過一份咁既通告呀.  

原帖由 ILMa 於 10-10-6 20:08 發表

AndyRain, 萬分感謝您的幫忙.
我無檢查佢有多少功課(無時間去數),佢有D在學校做,回家只做一點點, 相信不太多.
學期初各科的通告說要在 1st term前完成 book report ( 我無看錯掛 ! ) Chn 8本 , Eng 12本, Math 1本, ...

醒目開學勳章

你講poor lunch, 我仔聽日又真係有poor lunch喎.  咁真係同一間學校啦, 咁why 我仔唔知有咁多book report做既, 因為唔同班既關係??!!! (sorry, 我自言自語咋)

11號交既係咩書名我唔記得呀, 聽完就算了(其實我唔sure 佢尋晚有無提個書名), 因為佢話等老師派. 我仲同佢講, 你聽日好催下個老師啦, 11號交6號都仲未有書, 點做呀? 你估唔駛做其他野咩, 俾多少少時間d學生嘛!!!

我仔尋日就係學校做功課等夠鐘去學野, 但係個課室被人用黎吹笛(咁上下既學器), 我仔話佢要坐係班課後面做功課, 所以好嘈, 做唔到.  又因為上次佢個班房俾人book左, 所以搞到佢唔可以係班房做功課等夠鐘先走.  我問佢, 點解你學校咁怪架, 唔係預留左部份班房俾有需要既學生留係度做功課而係咁既, 一係就一邊上堂你就坐係後面, 咁嘈點做呢? 一係就連做都無得做要係canteen做, 但係個時係9月, 好鬼熱, 熱到佢話都唔願做(因為曬喎).  我話留幾個班房集中d學生起碼唔駛一個學生stay係度又開左冷氣嘛(試過了), 好浪費啫. 佢話唔知呀, 係咁規定喎.

你仔有無話個書包好重呀?? 我仔有時話重到行唔郁!! 仲要佢已經唔駛帶maths書番黎啦, 都咁鬼重!! 我睇過佢書包(突擊的)又真係無咩垃圾係度喎!! 你仔有無呢個情況呀?

我今晚再問清楚佢book report d野先同埋........攞佢d野黎睇下.

原帖由 ILMa 於 10-10-7 13:37 發表

10月11交的係咪Cinderella ? 我個仔交左 la. 今晚我會再問清楚佢book report 是不是包括這本. 如果是等亞sir派書才做就好la.
我個仔鐘意同同學在學校做功課,abt 1hr, 如果學校有活動就不會la.
明天 Poor Lunch ( ...

醒目開學勳章

另, 請問有無媽咪知道係學校網頁入面邊一度可以睇到今年既會考成績係點呀? 我成個暑假係咁等, 都唔見有. 之前就見到中七既成績, 但係唔見中五呀. 係我新丁唔識去搵定係佢真係無post出黎呀?

醒目開學勳章

我尋晚問左個仔啦, 原來佢有係本手冊度high light晒幾時要交咩科既book report. 我見係全年的(因為佢係calendar個度high light晒), 而英文我數過佢有10個交貨既date, 我係咁問佢why得10個book report, 佢就話, 有12張英文book report既紙, 其中有2張係唔同的, 佢話連埋呢2張就剛剛好12張啦, 佢講到係有2次有2張係同時交的, 所以就成立10本書, 但交12張book report呢樣功課喎.

而cinderella 亞仔都話係咩網上既sample (咁上下啦), 佢話佢地都睇左做左了.  又話d 書可以等亞sir派又可以用自己d書喎.  我叫佢趁2日sports day假期做左d先啦, 唔駛到時咁趕.

你真係一個盡責既媽咪, 我就真係失敗. 我一陣上校網睇下有無得download 番d 通告黎睇下先, 因為亞仔死都話數學同電腦無book report要做. 我叫佢, 你問下你d 同學得唔得呀, 問聲唔會死人架. 佢係都話唔同班所以d功課唔一樣架. 我話, 唔一樣極都唔會差太遠啦.  

我仔都唔係肥的, 但係佢就好怕熱的, 一熱d汗就係咁兩邊開水喉咁.

多謝你提醒, 我係家長日時提出下放學後留校的問題(佢肯預番一, 兩個課室俾全中一級都好呀, 又唔駛浪費冷氣費d學生又唔駛咁嘈或者要去canteen做), 看看學校方面會否有協助的方法.

maths 書我買多一套俾佢放係屋企, 等佢可以唔駛帶maths 書盡量減少佢一d 重量啦. 但又好難科科都買多套嘛.

我仔locker就應該未爆, 但係佢地d書本本都咁重, 淨係書都已經唔輕, 再加埋d簿同數學那本160頁既功課簿日日要帶, 真係想唔死都幾難!!

原帖由 ILMa 於 10-10-7 23:52 發表
我個仔話Cinderella係功課,不算的. 真的有book report, 通告你簽了名的. Eng+Chn 通告heading “Reading to Learn” no.9 S1-S6 Chn8 , S1 Eng 12. Computer 1, d老師會講點做. Math通告(yellow colour), book report以外重有Websites & Newspaper Cutting要做, 死得啦 !
我個仔也是係canteen做功課, 佢話唔熱喎(我個係排骨仔,唔怕熱掛!) 其實,他是個什麼都不在意的人! 有時答完=無答.
班房問題可在家長日提出, 幫幫d同學.
我個仔日日都搬舊石頭返學, Math, Chn, Chn History書已()了一半(老師suggest
,
但又無話唔得),他有太多筆記簿要帶, 又話locker 爆滿, 無計, 當做gym!

醒目開學勳章

哦, 會再通知的, 那就好了, 我唔駛咁擔心佢漏左.

我仔so far都係讚學校其他級既學生好乖的, 所以我都放心好多.

原帖由 MonaLeung 於 10-10-8 15:29 發表
數學, 電腦, 科學等book report 係要做, 到時老師會通知幾時交的, 書可自己到圖書館借.

醒目開學勳章

我見到你之前講的那份通告啦, 因為份通告只係講個book report既數量, 無講實際幾時交, 所以我睇完就算, 完全無印象.

請問有無人知道可以係邊度睇到今年既會考成績呀? 我仲係搵唔到.

醒目開學勳章

想請問知唔知點樣可以join science club, 亞仔話唔知science club既總部係邊喎, 所以join唔到.
‹ 上一主題|下一主題