用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 從頭40名中學排名看名校興衰
go

從頭40名中學排名看名校興衰 [複製鏈接]

khmama 2010中學排位

下載:http://www.sendspace.com/file/ymbr5q

直資校

2010排位學校組別6科14分百份比各科平均優良率人均優良率拔尖人數
1拔萃女書院1A94.576.36.98 
2聖保羅男女中學
1A91.6 6.7735
3拔萃男書院1A72.5 5.3820
4聖保祿學校1A86.1   
5德望學校1A8551.62*  

官津校
2010排位學校
1喇沙書院
2皇仁書院
3聖公會林護紀念中學
4聖若瑟英文書院
5英皇書院
6庇理羅士女子中學
7嘉諾撒聖瑪利書院
8聖公會曾肇添中學
9香港華仁書院
10香港道教聯合會鄧顯紀念中學
11保良局第一張永慶中學
12瑪利諾修院學校(中學部)
13張祝珊英文中學
14瑪利曼中學
15嘉諾撒聖心書院
16伊利沙伯中學
17寶血會上智英文書院
18英華女學校
19保良局董玉娣中學
20順德聯誼總會梁銶琚中學
21浸信會呂明才中學
22保良局百周年李兆忠紀念中學
23聖傑靈女子中學
24迦密柏雨中學
25元朗信義中學
26東華三院甲寅年總理中學
27聖馬可中學
28協恩中學
29真光女書院
30華英中學
31新界鄉議局元朗區中學
32荃灣官立中學
33聖士提反女子中學
34迦密中學
35香港培正中學

1    0    0    0

KC, WYK, SPC 和 SSC 為何會失去了光芒

原帖由 Summer96 於 10-8-1 20:31 發表
我唸elbar所quote嘅舊排名的學校在七幾到九幾年真係威盡全港,主要跌watt嘅都起呢+多年內發生,我唸到有三個原因
1.五個band改三個band令好多學校收生平均咗,傳统名校相對減少優勢,再加上大部份學位係大抽獎.更加冇質素 ...

個人對三十年中學變化有些看法

最強中學:DGS, SPCC, QC

飛躍進步中學:TH, SPCS, TST

急速倒退中學:KC, WYK, SPC, SSC

原帖由 reneeleung 於 10-9-20 16:48 發表
我唔知道呢個LIST有幾準確, 但我只留意到女仔真係越黎越叻.

頭10名:
只有2間男校,2間男女校.

Quite interesting analysis
‹ 上一主題|下一主題