用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 10-11年度SFA小五家長分享站
go

10-11年度SFA小五家長分享站 [複製鏈接]

Hi all fans,
叻叻報到 ^_^
phylli 多謝你呀!
ilovelinlin 多d上黎chat吓啦!

phylli: 樂頤 - 5D
unknown: 昕懿 - 5D
hoho2000: 博浩 - 5A
janetc: Tino - 5A
ilovelinlin : Angus-5A
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

日日都有咁多功課, 每逢weekend更有12-15樣功課, 真係做到佢日日冇停手, 想搵d時間看課外書都冇, 佢時常嘆氣, 偶有因唔識而發皮4, 同佢關係又變差了. 天啊!!!

HI ilovelinlin,

身體好番d未? 保重!!!
今天座談會校長主要講述升中, 但感覺他有保留, 不似前校長講得的都會講俾我地知.
另外最主要係家長們齊齊反映了開學至今, 沉重既功課量對小朋友既影響, 希望校長知道, 明白學生有壓力, 家長有難處. 校長回覆說個別事件, 請向老師,班主任反映. 其實家長們整體覺得有事一定會跟老師,班主任商量, 今次正值座談會便給校長知道而已.
完畢後, 5A班4個媽咪 + phylli一齊去食早餐. 下次有機會約埋你啦.

二金一铜, 勁呀!!!

janetc

樂頤好叻女!
搬屋最煩就係pack野, 俾心機.

原帖由 phylli 於 10-11-27 00:16 發表
Janetc,

不算啦!她今年是歷屆最低,尤其是英文朗誦,不過我不太認同評判給小女的評語。其他參賽者也覺分數高而得獎的連誦材有背錯,由頭至尾一條平線朗讀,木口木面。所以難令小朋友心服。我已開解她了。 ...

HI Phylli,
可能我要求不高, 亞女攞到merit我都好開心.
今次亞女個評判就對兩個讀音有要求 : "rainy window"

HI,
你地去唔去"Graduation Ceremony & Talent Show"?
‹ 上一主題|下一主題