用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未識講野既細 B - K1 interview
樓主: ChristinaH
go

未識講野既細 B - K1 interview [複製鏈接]

thank you very much NICOLE123, info is very useful

等多一年....會好好多.

NICOLE123,
請問除咗SC, KV, 你囝囝仲考咗邊間K1, 可唔可以
share吓interview內容呢 ?
我果個08年細囡, 都好擔心考唔到好嘅K1。
Thanks a lot !!!

原帖由 NICOLE123 於 10-8-6 10:24 發表
其實就面試來講用心特訓幾條問題

1. 你叫咩名
2. 你幾多歲
3. 要識紅,藍,黃 (唔識講都要識拎比老師)
4. 要識apple, orange, banana (唔識講都要識拎比老師)
5. 今日同邊個黎 (daddy / mami)
6. thank you
7. good  ...

原帖由 BCLA 於 10-8-10 13:19 發表
NICOLE123,
請問除咗SC, KV, 你囝囝仲考咗邊間K1, 可唔可以
share吓interview內容呢 ?
我果個08年細囡, 都好擔心考唔到好嘅K1。
Thanks a lot !!!

york, 好simple 講到明就算你小朋友唔識講野 只要你手指指都會收

伽南, 父/母同小朋友一齊入去 (一房有3至4張table), 2個老師對住父/母同小朋友. 玩併圖, 飛機,船,車放番係圖畫正確既位置, color...問家長一d standard 既問題...

因為呢2間係最早in 既 (10月中)我用來當練習.唔係好記得detail

祟真 (國際班) : group interview 6至7人一組 小朋友坐前面,家長坐後面.小朋友要自己坐.唔好喊. 外籍老師講故事.問下小朋友問題睇你反應.
另一老師係後排問家長問題.我唔sure係唔係有問哂所有家長. 因為我係第一個比老師問.問完我無再留意. 問問題既老師可能係普通話問 可能係廣東話
都係standard 既問題. 最緊要佢會同你講你要明白,如果你屋企比唔到英普既環境佢 入國際班都無用架.
旁邊有老師比分.
走既時候會派禮物比小朋友.要識講thank you同老師會問小朋友叫咩名.

民生: 填表既同時要填問卷, 大家比d心機填好佢
interview 當日係group interview..我只可以講一個字亂 同只是一場戲當日in完有不小家長都認同...
anyway 過情係: 一group1x個小朋友+家長入去
分3至4張table. 小朋友玩玩具
老師會行埋來同你小朋友傾幾 當中有外籍+本地老師
都係問家長一d standard 既問題.......
老師係度mark 分. 佢地mark左咩.我睇到 所以我先講係一場戲..走既時候無人會留意你有無拉chair 有無講thank you.... 亂!!!!

劍鳴:
part 1: 1group人(7至8組)入去聽老師講故事,唱下歌,玩下.
part 2: 一個老師對家長+小朋友. 玩玩具,併圖,color 再問家長問題

因為佢地多數既位都係留左比n班既小朋友..k1既位極小.又有家長講 只係一場戲, 有d細b 最後in既時候根本分紙都無.
真定假我就唔知喇

最後係培正 都係最遲in 既一間

1. 交表既同時要填問卷..再3提大家問卷係好重要.因為成個收生程序只有呢part 可以比家長表現到佢地既能力同誠意

2. interview當日. 分組係操場排隊 (家長可以一齊) 由童軍帶大家上班房. 上到班房有d玩具比小朋友玩. 等叫名. 大約4至5人會比老師叫名,小朋友要自己行去另一個班房. 家長係出面等...入去攪咩....我就唔知喇. 可以唔喊跟老師出番黎 已經係叻仔啦

如果小朋友喊老師會比機會你留到最後一組先入. 如果都係唔肯..好似可以比家長跟埋入去..不過我估99%衰左架喇
有家長話 係房入面係小朋友自己拎玩具玩. 老師問小朋友問題. 好似話其實d問題係好simple

家長係培正生都無優先./ 加分.因為我識d家長係培正舊生不過佢既小朋友當日喊都無收
反而佢地話有兄姐係入面讀就會好dd

畢竟已經係上年既事 ..可能我忘記左好多detail都唔定了

原帖由 NICOLE123 於 10-8-10 14:23 發表
民生: 填表既同時要填問卷, 大家比d心機填好佢
interview 當日係group interview..我只可以講一個字亂 同只是一場戲當日in完有不小家長都認同...
anyway 過情係: 一group1x個小朋友+家長入去
分3至4張table. 小朋友 ...

KM頭一輪唔好expect收好多人, 但之後好大機會call waiting list.

原帖由 elmolly 於 10-8-10 14:37 發表

KM頭一輪唔好expect收好多人, 但之後好大機會call waiting list.

咁都有可能既.因為n既同學又可能考到其實學校而走嘛
不過km 係唯一一間reject我既學校..佢有無call waiting我真係唔知. 不過我欣賞佢地reject我既同時 即時退番哂d 相比我. 抵讚!

原帖由 NICOLE123 於 10-8-10 14:40 發表

咁都有可能既.因為n既同學又可能考到其實學校而走嘛
不過km 係唯一一間reject我既學校..佢有無call waiting我真係唔知. 不過我欣賞佢地reject我既同時 即時退番哂d 相比我. 抵讚! ...

5月註冊後好多同學仔都無再比錢, 我見好多校內校外既小朋友都收到call. 你囝囝咁多offer, km都費事打黎比你reject喇

我退學時學校都全部野退返錢, 淨係扣左$660留位費, 真係好抵讚

我記得去年囝囝interview都係答單字...仲要自己個名都唔識講...我都好驚....相當明白你的感受...坐係阿b隔離真係比佢嚇壞....   

有些家長說得對...學校未必要求佢全部答到...但一定要有反應...而且有一些基本都要識...例如顏色...所以還有幾個月時間...日日train佢...  Good Luck!!!

原帖由 ChristinaH 於 10-8-5 11:42 發表
我呀 b 2008 年 11月尾出世, 今年要報 2011/2012 年既 K1, 但佢仲未識講野, 我想問下各位媽咪, 係咪一定吾會有好既學校收架啦?

醒目開學勳章

其實就算識講野都要睇下臨場表現, 因為好多小朋友去到現場都一樣會唔答人問題, 好怕羞!

所以, 都係利用呢幾個月努力D訓練下佢, 同佢一齊加油啦!

我個小朋友都係細B, 面試時都唔識講野, 不過, 只要佢識聽指令, 老師叫佢做o既野佢做到就得啦!

你仔仔可以係兩個月之間進步得咁快, 好叻!
本來我都諗住阿女嚟緊返PN, 唔會同佢再報外面啲面試班, 因為認為用週未時間同佢返唱遊班或去玩會更開心.  
依家佢都係講單字.  有AUNTIE / UNCLE 同阿女打招乎, 佢唔采人, 調頭走.  
唔知好不好放低執着, 幫佢報讀面試班.
還有不夠3個月便開始面試, 我都好擔心.

原帖由 NICOLE123 於 10-8-6 11:04 發表

唔洗驚架
我仔上年8月都係講單字
仲要唔敢膽望人
番左n1就進步左好多喇
我地日日問佢2次以上問題. 番n老師教埋佢起身推番好張chair
到面試時佢地既表現可能係我地想像唔到既
加油啦 ...

我個 b 仲係好 bb, 都未有性咁, 吾知佢到時點 interview..仲有佢勁流口水咯, 吾知點算, 好鬼擔心

My Baby too, he is very BB la & still 流口水. So worry that he keeps on 流口水 when interview !!

原帖由 ChristinaH 於 10-8-11 11:53 發表
我個 b 仲係好 bb, 都未有性咁, 吾知佢到時點 interview..仲有佢勁流口水咯, 吾知點算, 好鬼擔心

nichole123, 多謝你嘅資料...好詳盡...我有個問題...如報sc 的英普班...係咪一定要識普通話??? 本地班又係咪只可以答廣東話?? 事關我個女識嘅生字都係英文為主.....
thank you!!!

原帖由 NICOLE123 於 10-8-10 09:17 發表
MAMAMEEE ,

ST CAT
分2part / 3part

1. 先分組入房玩玩具(lego), 家長坐另一邊睇住. 老師會行埋去同小朋友傾幾.再比分..夠鐘要肯走. 走要拉chair

2.去另一間房同老師傾幾 (因為我係英普班同選擇英語interview,  ...

回覆 35# jaimegaga 的文章

係呀....NICOLE123, 有人話SC的英普班好睇家長係普通話的Support有幾多. 如果真的, 咁佢哋係咪好著重同家長同普通話interview?

原帖由 jaimegaga 於 10-8-11 23:17 發表
nichole123, 多謝你嘅資料...好詳盡...我有個問題...如報sc 的英普班...係咪一定要識普通話??? 本地班又係咪只可以答廣東話?? 事關我個女識嘅生字都係英文為主.....
thank you!!!

...

本地班同英普班都可以選用英/廣東話面試,只係英普班要in埋普通話. 不過我自己覺得你考英普班又無可能唔選英文面試者
我屋企都無特別教我仔普通話, 佢既普通話應該係n班入面2個月時間學識既...點解會識...我都好出奇...所以in完我都比一百個叻自己個仔.

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-11 23:48 發表
係呀....NICOLE123, 有人話SC的英普班好睇家長係普通話的Support有幾多. 如果真的, 咁佢哋係咪好著重同家長同普通話interview?

我自己既普通話好普通囉 不過見到當場好多家長既母語都係普通話. 其實我自己事後想番...應該係當日過完一關又一關又要等.好多小朋友等到唔耐煩..走來走去/喊要走
我仔乖乖係度等. 做哂老師要做既野. 比左porfolio 老師睇 (無收不過有睇有傾) 再加上我比多幾分心機去回應老師既問題....表現比較平均所以好彩收左囉
其實好多細節野係要家長做/留意...呢d野係度講唔哂你知...再講多d 人地又話我多餘做埋d無聊野架喇
講真一in完英文又要即時去in普通話 唔只考小朋友仲考埋家長架..

nichole123,

多謝你嘅資料...想問in培正,填問卷內容係咩呢? 可預先準備.

Thanks.

原帖由 sy.baby 於 10-8-12 09:49 發表
nichole123,

多謝你嘅資料...想問in培正,填問卷內容係咩呢? 可預先準備.

Thanks.

培正
請問你為何會選擇入讀本校?

請問你會如何運用與貴子弟相處的時間

如何培養貴子弟之自理能力

民生

你對子女有什麼期望
你認為怎樣才是良好的家校合作關係
最欣賞民生書院幼稚園的是什麼

‹ 上一主題|下一主題