用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未識講野既細 B - K1 interview
樓主: ChristinaH
go

未識講野既細 B - K1 interview [複製鏈接]

你呀 b 講緊 bb 話, 我呀 b 直頭就未識講野 tim 呀, 佢妮緊返 n1, 我諗住如果冇好既 k1 學校收佢, 我會出年再報過, repeat 多年 k1.

原帖由 lsftsang 於 10-8-13 12:08 發表
我的 B 現在仍是講緊 BB 話,仍未是好肯聽指令,看來都可以慳返不用報 SC 了。SC interview 通常是在幾月份?這類 B 有甚麼學校易收?THX。

sc 舊年在 11月頭 interview

我都明o既!  不過諗住如果BB未識講嘢的話, 可能 porfolio 會有少少幫助!  我都唔知可以做甚麼 ...

原帖由 NICOLE123 於 10-8-12 11:57 發表

hi
我唔想係度講porfolio既問題..一定又會有人回我
洗咩整呀 大把人無整都收左啦. 多餘

醒目開學勳章

請問是扣什麼扣呢?

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-12 10:32 發表
sc 當然唔易考啦,咁多人爭喎。不過我覺得 sc 算係幾公平的一間幼稚園。

我同我個 friend 的小朋友(同是10月細b) 舊年都有去考 sc。我地住同一座 building,讀同一間中學的。我兩公婆係公司小職員,我 friend 係大學的 as ...

唔知SC interview內容是什麼? 9月是否派FORM?
我會幫囝囝報,try to get more chance & gain experience.

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-13 12:32 發表
sc 舊年在 11月頭 interview

原帖由 Harebellv 於 10-8-13 15:43 發表
我都明o既!  不過諗住如果BB未識講嘢的話, 可能 porfolio 會有少少幫助!  我都唔知可以做甚麼 ...

k1好睇小朋友表現, 我舊年都有做portfolio, 但都無幫助, 因為真係in得唔好

原帖由 vic6 於 10-8-13 23:05 發表
唔知SC interview內容是什麼? 9月是否派FORM?
我會幫囝囝報,try to get more chance & gain experience.

你想知多D 點解你唔睇多D POST 只係識問呢?
你問既野之前既POST 已經答哂你. 如果人人上來都係一開口就問. 你估有幾多個有心人會一次又一次回答呢

醒目開學勳章

其實小朋友未識講野,毫無準備下會否替他報 SC 拿經驗?如果下年再報會否有 BAD RECORD?THX。

唉, 我想問下呢, 呀 b 未識講野去 interview 會吾會好尷尬呢? 咁先生問佢乜佢都吾識答架啦, 我都吾知點好...好鬼煩惱

NICOLE123,
Sorry to waste your time. If you don't have time or patience, pls don't reply me anyway. I want to ask for the people who like to reply me, if you are not the one, pls don't make such comment & just omit my wording!!!

As we know that, BK is the place for us ask ask ask....and even keep asking. If nobody answer such question, never mind.....,but who have the right to allow people don't "ASK".

原帖由 NICOLE123 於 10-8-14 15:20 發表

你想知多D 點解你唔睇多D POST 只係識問呢?
你問既野之前既POST 已經答哂你. 如果人人上來都係一開口就問. 你估有幾多個有心人會一次又一次回答呢 ...

原帖由 vic6 於 10-8-19 16:16 發表
NICOLE123,
Sorry to waste your time. If you don't have time or patience, pls don't reply me anyway. I want to ask for the people who like to reply me, if you are not the one, pls don't make such comme ...

hi vic6

我唔同意 "As we know that, BK is the place for us ask ask ask....and even keep asking."

如果人人都係keep on asking 真係有無人不厭其煩不停回答問題.
你既問題我係呢個topic 已經講過 . 而你同時係呢個topic 再問. 確實令人苦惱.
我不時都收到pm有人問我問題.我唔介意回應
只要對方係有做過功課 真心發問.
你可能覺得我無禮. 不過我只係直言
如果令你不快 只好講聲 sorry

原帖由 lsftsang 於 10-8-16 11:45 發表
其實小朋友未識講野,毫無準備下會否替他報 SC 拿經驗?如果下年再報會否有 BAD RECORD?THX。

其實我估唔會
一來一年收幾千個申請
我唔相信佢會check番之前一年既record
另外再報都只係表示你有心入呢間學校

原帖由 ChristinaH 於 10-8-16 11:50 發表
唉, 我想問下呢, 呀 b 未識講野去 interview 會吾會好尷尬呢? 咁先生問佢乜佢都吾識答架啦, 我都吾知點好...好鬼煩惱

唔去就一定無機會
去左唔得都當拎經驗者
父母為左子女 幾尷尬都會做啦
可能到時有意外驚喜呢
加油

其實我都讚同 nicole123 所講

如果大家能做到先刨文後發問,成個 forum 的功效會好好多。

當然大定會認為邊有時間刨咁多文,其實正正就係因為好多人都唔願意花點時間去刨文,一入來就發問,令到個 forum 有好多不斷重複發問的相同問題,加長左大家刨文的時間。簡單 d 講,呢個係惡性循環......

Nicole 123, 你講得 arm, 我應該對呀 b 仔有信心, 可能到時會有驚喜. 我都寄左application form 去幾間學校.
因為有 d 開始接受郵寄報名
原帖由 NICOLE123 於 10-8-19 16:35 發表

唔去就一定無機會
去左唔得都當拎經驗者
父母為左子女 幾尷尬都會做啦
可能到時有意外驚喜呢
加油

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-19 16:38 發表
其實我都讚同 nicole123 所講

如果大家能做到先刨文後發問,成個 forum 的功效會好好多。

當然大定會認為邊有時間刨咁多文,其實正正就係因為好多人都唔願意花點時間去刨文,一入來就發問,令到個 forum 有好多不斷重複發 ...

其實我同時希望我既仔仔唔會係一個只懂發問而不懂自己找尋答案既小朋友.
所以身為父母更需要作好榜樣.

原帖由 ChristinaH 於 10-8-19 16:42 發表
Nicole 123, 你講得 arm, 我應該對呀 b 仔有信心, 可能到時會有驚喜. 我都寄左application form 去幾間學校.
因為有 d 開始接受郵寄報名

再提下你一樣野可以做既
就係in 完即時第2天寄thank you letter 比校長
要親手寫 會有用的

哦, 原來要做呢 d 野既...我而家先知, 吾該晒你呀.
原帖由 NICOLE123 於 10-8-19 16:57 發表

再提下你一樣野可以做既
就係in 完即時第2天寄thank you letter 比校長
要親手寫 會有用的

醒目開學勳章

原帖由 ChristinaH 於 10-8-16 11:50 發表

其實~ 有d小朋友識講嘢, 但臨場都啞哂架!
所以.. 我真係覺得無乜問題, 俾到反應就ok

原帖由 ChristinaH 於 10-8-19 17:05 發表
哦, 原來要做呢 d 野既...我而家先知, 吾該晒你呀.

唔係要做 係"可以"做
‹ 上一主題|下一主題