用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010 HKCEE 名校尖子人數統計
go

2010 HKCEE 名校尖子人數統計 [複製鏈接]

2010 HKCEE名校尖子(6 A's andabove) 人數統計:

St Paul Co-Edu:33
La Salle:30
Queen’s:24
St Joseph聖若瑟英文:18
Lam Woo:16

Anyone knows
DGS ?
DBS ?
St  Paul Convent?
Maryknoll Convent?
Good Hope?
Ying Wah Girls?
Belilos?
St Mary?
Marymount?
St Stephen Girls?
HK Wah Yan?
Cheung Chuk Shan?
etc

0    0    0    0

原帖由 LittleKidult 於 10-9-18 00:07 發表

其實大家唔使太介意, 有差既學校先反映到名校既價值.
雖然ssc成績唔算理想, 大部份老師非常好, 同同學好玩得埋, 有d係好緊張佢地成績.........

St. Stephen's College 我都鍾意呀!除咗學費和宿費開支稍大外,如果子女讀得開心,又無學壞,巳經很令人羨慕。有能力和上進的學生大有機會升讀大學,今日唔知聽日事,邊間名校點谷都唔保證將來呢班人100%入大學啦,始終都睇學生個人的能力和態度嘛。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

絕對同意, 而且是在自己學校網頁, 都唔係宣傳jee!
原帖由 hui3328 於 10-8-19 23:38 發表
教署並沒有規定香港中學要把公開試的成績公開, 目前採取的是自願披露. 有些學校會將其成績登在網站. 對於想知道多些資訊的家長和學生, 是一件好事. 對於取得優異成績的學生, 也是一種鼓勵.

增加資訊透明度. 好處總 ...

冇聖心.... ?

回復 6# judy 的帖子

原帖由 judy 於 10-9-18 10:12 發表

SPCC轉直資時,成績也有退一點兒,近年回升。DGS轉直資,但變動比SPCC還大,佢擴了一班,又重建校舍。成績應会受到丁點影响。有說,DGS的成績,一向是一年高一點兒,一年低一點兒。去年高,今年就低。但我覺得DGS應像SPCC一樣,呢幾年還會退一點兒。

套用大陸好流行一句說話"做大做强", 做大咗, 再做强, 需要時間磨合. 一間學校, 多些10A, 多些拔尖, 固然係實力體現, 但整體嘅平均成績更加能說明間學校的水平.

原帖由 youma 於 10-9-17 22:03 發表

會唔會有些dgs叻女係f2-f4時早已出國或轉入int school?

何止呀? 有些很出色的叻女在高小階段已因上述原因離校了:(

小兒強於音樂/數理, 本人絕對鼓勵佢讀.
但如果佢想入Julia讀音樂, hku讀精算, 整體成績一定要極之非常好.

Sum up:

St Paul Co-Edu:33 (09: 24)
La Salle:30 (09: 29)
Queen’s:24  (09: 18)
DBS 21 (09: 26)
Maryknoll: ? (09:23)
Lam Woo:20 (09: 11)
DGS 18 (09: 20)
St Joseph聖若瑟英文:18 (09: 12)
Kings: 17 (09: 4)
BPS: 15 (09: 10)
St. Marys: 12
Tsang shiu tim: 12
HK Wah Yan:  11
Tang Hin : 10 (09:12)
Po Leung Kuk No.1 :10
李兆基 : ? (09: 9)
荃官: ? (09: 8)
Pui Ching: 8
Cheung Chuk Shan : 8 (09: 5)
聖言: 8
英華: 8
True Light (ymt) ? (09:5)
True Light, HK 3
LMC, Shatin 1 or 2 (09:2)

我從02年開始有留意名校的會考成績,印像中大體上是跌居多。例如皇仁和庇罹氏,我见過有平均1.8A的,但後來少有此好成績。不止傳统名校,地區名校也不見進步(10A有份,整體退步),例如荃官,這幾年無影無踪。

SPCC轉直資時,成績 ...

Do you remember which year changed from 5 bands to 3 bands? This may be the main reason of the declined HKCEE results, some original band 2 students became new band 1 to lower the average standard of the school.

Even they opt for DSS, they still need 5 years and we can see their throughput and results, this may be the reason why DGS needs some time to bounce back.

Updated info.
2004, the banding changed from 5 to 3.
Year of DSS school - SPCC (2002); DBS (2003) and DGS (2004)

我從02年開始有留意名校的會考成績,印像中大體上是跌居多。例如皇仁和庇罹氏,我见過有平均1.8A的,但後來少有此好成績。不止傳统名校,地區名校也不見進步(10A有份,整體退步),例如荃官,這幾年無影無踪。

SPCC轉直資時,成績 ...

間間學校D成績都係一年年唔同...有時好D有時冇噤好

原帖由 LittleKidult 於 10-9-18 00:07 發表
如果你子女既理想係入藝術/音樂呢d等, 你會比佢讀嗎?
有個故事講父母為考名校想佢個女大個做醫生, 所以就算冇興趣細個都要個女學琴博多個技能, 到讀大學時個女對音樂有興趣要讀, 但父母就唔比佢讀, 咁係對佢好嗎?
...

LittleKidult,

我都係咁諗。最近看了一本好像叫"美國是如何培育精英的" 的書。書中提到全球化過程中,一方面摧倒國內受保护階層(如繼續保护,全民受苦),一方面建立超強階層。這一階層的特點是不去追求財富,財富却追着他們來。他舉出許多為興趣、為玩耍而成巨富的例子,相信大家都知道。

但孩兒100歲,長憂99。阿女考完會考,我突然十分担心佢嘅前途,怕呢樣、怕嗰樣,仲因選科和佢冲突。過後,我都有啲討厭自己。

有啲好奇, 今年之會考生應是DGS轉直資第一批畢業生, 成績反而冇舊年勁, 就計學生質素應比舊年好架, 係乜原因呢?

SPCC轉直資時,成績也有退一點兒,近年回升。DGS轉直資,但變動比SPCC還大,佢擴了一班,又重建校舍。成績應会受到丁點影响。有說,DGS的成績,一向是一年高一點兒,一年低一點兒。去年高,今年就低。但我覺得DGS應像SPCC一樣,呢幾年還會退一點兒。

對我來說,學校成績好壞其次,最重要是学生要有進步(即比中一的位置進步)。

原帖由 hui3328 於 10-9-17 23:03 發表
這點我完成同意. 小學階段, 培養良好的習慣, 發掘個人興趣, 建立自信. 但到了高中階段, 還不催谷成績, 將會影響一生前途.

如果會考只得五六分, 或十分八分, 在今時今日的香港可以做什麼? 隨時淪落為雙失青年.

成 ...

totally agree ..... very true ar

成績好不一定會成功. 但起碼可以走較平坦的路. 考到好的大學或科目, 將來做醫生, 律師, 會計師, 教師, 銀行, 大公司, 政府工等.<-----really true ... many students from famous sch (with gd academic performance) like QC, BPS, and cheung chuk shan etc ... become professionals ....

成績差不一定無出路. 很多有成就的人當年會考分數都不高. 但要成功, 要走一條相當崎嶇的路.<-----
so many examples in reality ....

原帖由 youma 於 10-9-17 22:00 發表

唔點谷成績既學校, 唔見得學生一定開心成長喎!
而且成績唔好, 入唔到理想大學/學系, 你認為學生都會開心?

如果你子女既理想係入藝術/音樂呢d等, 你會比佢讀嗎?
有個故事講父母為考名校想佢個女大個做醫生, 所以就算冇興趣細個都要個女學琴博多個技能, 到讀大學時個女對音樂有興趣要讀, 但父母就唔比佢讀, 咁係對佢好嗎?
其實大家唔使太介意, 有差既學校先反映到名校既價值.
雖然ssc成績唔算理想, 大部份老師非常好, 同同學好玩得埋, 有d係好緊張佢地成績......

原帖由 hui3328 於 10-9-17 23:03 發表
這點我完成同意. 小學階段, 培養良好的習慣, 發掘個人興趣, 建立自信. 但到了高中階段, 還不催谷成績, 將會影響一生前途.

如果會考只得五六分, 或十分八分, 在今時今日的香港可以做什麼? 隨時淪落為雙失青年.

成 ...

每人都有自諗法, 我唔會限制自已d仔大個做咩做咩, 實際上細個時已經同佢地講過大個唔好做醫生/律師呢兩樣工作, 呢兩行壓力太大, 我建議到大個先諗鐘意做乜先讀乜.
冇錯, 每位父母都想仔女讀好書, 搵到錢, 但咁就要死谷佢讀書? 同埋名校就=谷讀書嗎? 我細仔讀果間都算名校, 但我唔覺佢多功課喎. 反而我唔係好鐘意佢同d同學既態度, 太過自我.
總之, ssc好多人都唔鐘意, 佢有政策我地都唔認同, 但以環境及學校生活黎講, 就幾適合佢.

成績好不一定會成功. 但起碼可以走較平坦的路. 考到好的大學或科目, 將來做醫生, 律師, 會計師, 教師, 銀行, 大公司, 政府工等.

成績差不一定無出路. 很多有成就的人當年會考分數都不高. 但要成功, 要走一條相當崎嶇的路.

原帖由 youma 於 10-9-17 22:00 發表

而且成績唔好, 入唔到理想大學/學系, 你認為學生都會開心?

原帖由 candytl 於 10-9-17 17:44 發表

有啲好奇, 今年之會考生應是DGS轉直資第一批畢業生, 成績反而冇舊年勁, 就計學生質素應比舊年好架, 係乜原因呢?

會唔會有些dgs叻女係f2-f4時早已出國或轉入int school?

原帖由 LittleKidult 於 10-9-17 19:02 發表

學校點解要谷成績呢? 令學生開心成長唔好咩?

原帖由 LittleKidult 於 10-9-17 11:49 發表

多過14分約50%, 第一階段83個學生原校升(90個中六位), 分數多數係18~20分, 6A以上好似得一個定兩個, 理科得一個位收左個24分既外生
高考成績都好似唔太差, 15個考pure maths 有7個有A ...

多謝你的寶貴意見!
‹ 上一主題|下一主題