用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 5/8 首日Fun Day PN,有乜睇法?
go

York 5/8 首日Fun Day PN,有乜睇法? [複製鏈接]

今日同阿女第一天上York's適應班本人覺得最好是個NET(男老師),超攪笑和互動,阿女走時真係好開心,過D中文老師有時中,有時英,有D另人好混亂,重聽到有位老師介绍Magician 做Magic Man, 我知道這是否錯呢....你哋又覺得如何啊!大家分享吓啊!

0    0    0    0

same here....  I don't like the three local teacher using Chinglish.... I am okay if they speak full cantonese...

Other than that, I am satisfy with their performance yesterday...

BTW, will there be a manadrain teacher?

我囡囡都好開心, 尤其是排隊+唱歌去廁所時

我c6話同個friend都話d老師好似做show咁...好浮誇....

我女係下午班, 我覺得個一男一女NET TEACHER 最OK, 特別係男的, 好多動作同識得引 D 小朋友注意.  我女排隊去廁所時最開心, 因為新鮮未試過, 見到佢地一個一個搭膊頭排隊行去廁所好得意.

不過其實有少少危險啦, 個女廁出面有兩級樓梯架, 要 D 小朋友搭住行唔係咁好囉, 因為好多兩歲小朋友仲未可以唔洗扶住野就可以好穩咁上落樓梯囉.

仲有其實我想問 PN 班, MRS FUNG 有無講過係INTERNATIONAL 班?  如果係, 我就唔LIKE 佢所以LOCAL 老師係到講晒廣東話囉.  如果係普通班, 就唔洗比成四千幾去YORK 啦, 一般屋村N 班三千幾就得啦.  係呢到有 D 唔LIKE 囉~

同意, 個兩級樓梯真係危險, 我之前返個間都唔會叫d少朋友搭膊頭行, 只會叫佢地手放係后面, 一個跟一個咁行, 因為佢地未識性, 貼得太埋好容易全部跌低, 佢地始終第一年攪pn, 班老師教開k1, 可能真係會無咁好經驗

另外, pn講明係international班, 都唔知點解佢地會講中文, 如果係咁你就講明係主流班,唔好話係國際班囉,呢一點我都好失望, 我個仔之前讀開另一間pn的international stream, 人地全net全英, 而local stream則講中英, 人地分得好清楚

另外,家長陪同日得4天,而且仲隔咗星期六日,佢地咁細個未必咁快適應到,感覺佢地好多嘢係安排上都唔係做得咁細心.

原帖由 Tazman 於 10-8-6 13:51 發表
我女係下午班, 我覺得個一男一女NET TEACHER 最OK, 特別係男的, 好多動作同識得引 D 小朋友注意.  我女排隊去廁所時最開心, 因為新鮮未試過, 見到佢地一個一個搭膊頭排隊行去廁所好得意.

不過其實有少少危險啦, 個 ...

我就係記得佢好似講過係 INTERNALTIONAL 英普班, 不過又唔SURE, 廢事鬧錯人地啦.

如果係, 咁佢唔應該講講東話囉, 我無聽到老師講普通話/英文呀.  我女其實由細都大, 都係比一個講普通話既印尼姐姐湊, 而我係屋企又係用普通話同姐姐溝通, 平日返 PLAYGROUP 就係英文 & 普通話, 所以呢兩日佢去 YORK 上堂, 聽到老師講廣東話, 佢唔知發生咩事咁.

希望 FUN DAY 先係咁啦, 到九月正式上堂後唔好係咁囉, 唔係四千幾學費就真係搵苯喇~

原帖由 cwongkl 於 10-8-7 07:33 發表
同意, 個兩級樓梯真係危險, 我之前返個間都唔會叫d少朋友搭膊頭行, 只會叫佢地手放係后面, 一個跟一個咁行, 因為佢地未識性, 貼得太埋好容易全部跌低, 佢地始終第一年攪pn, 班老師教開k1, 可能真係會無咁好經驗

另 ...

As I understand, the PN class is an "international class" and will have 雙班主任, 1 Cantonese and 1 NET.  For non-international stream, they'll only have one local class teacher and some English sessions.  Actually this was what I expected too.

But, I do think it is a big problem for the local teacher to speak Chinglish.  A classic example that I heard, was the teacher asking the students after Magic Chris' demonstration : "頭先個teacher响個box度攞咗d咩嘢animals出嚟呀?"    OMG, am I too outdated? is this normal practice of kindergartens nowadays? I prefer Cantonese teacher speaking Cantonese and NET teacher speaking English, but not the mix

I really hope they only speak mainly one language per one teacher, can we complain about that and ask them to change? Also, I don't like them to speak the baby language, e.g.水水.  Oh no, even myself is not professional also will not say that to my baby, not good for their future development. They don't need to learn this kind of baby langauage.  I really hope they can improve about that.

我都覺得課室出面果兩級樓梯好危險, 另外滑梯隔離重有5-6級樓梯(向下), 更加危險, 超擔心小朋友會滾下去! 我星期一要向老師講講

本地老師d 英語真係唔多掂, 唔明學校點解可以以英語佳為賣點?? 算吧, 打算讀完n1就走

真擔心小朋友星期三會發顛大哭, 唔知d 老師睇唔睇得掂咁多個小朋友...

我都幾鐘意個男既net teacher,
3個net入面最多小朋友坐定定咁望住果個就係佢..
另外本地既老師完全唔得...
我番playgroup既先生都仲好過佢好多....
佢地最唔好就係一句句子入面又中又英....
好影響小朋友,如果又中又英我都識啦...
唔係全英都唔緊要,最緊要唔好又中又英..
呢一點真係好難令人接受

我覺得佢地係新開pn好多野都未有經驗,所以我讚成有乜意見同佢地反映,希望可以幫到我地嘅小朋友~

還可以.

我都有點失望,講明係國際班,以英普為主,佢地太多廣東話啦, 其他學校國際班,好以劍鳴樂基中文係用國語教架,係唔講廣東話架,咁同主流班有嘜分別,廣東話我都識教啦

Can anyone talk to York to avoid the use of Chinglish during class.  If they cannot speak fluent English, please use complete Cantonese…  

I am a working mama and only a maid will be accompanying my kid to got to the class today.
‹ 上一主題|下一主題