用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 歡迎光臨..Form 2 無頭痕
go

歡迎光臨..Form 2 無頭痕 [複製鏈接]

jazzmama:

開檔了!Thank you very much!

29/8我約了以前住公共屋村的街坊聚會!
我地這次都是這20年來第一次攪'甘"大型的活動了!
妳地玩得開心D啦!

Innmama:

我們會為妳囡囡禱告!妳自己也可以向耶穌--我們的神禱告,他必聽禱告!

原帖由 jazzmama 於 10-8-7 10:29 發表
各位
因場地問題。目前暫定8/29在馬鞍山某屋苑club house 敍會。
預計全個下晝先啦,請各位盡快確定人數,個樹可以游水、乒乓球、籃球、單車。

嘩!睇嚟你地真係意猶未盡喎!我要看看校曆表,才敢覆大家!

原帖由 hhma 於 10-9-1 12:05 發表
10月1 號 BBQ+踩單車

JSCfamily : 1大2小
Fion : 1大1小
hhma : 2大2小

我都好想join,但係阿仔學校d活動又係"話嚟就嚟"開學才三日,昨天便要去apm出席NBA球星Show,我囝當然一日答應啦!(未問過我),所以昨日下午就泡湯了. 而且11月他要考7級小提琴,阿sir話佢仲未練好. 如果去玩了一整天我怕.....
所以我仲係考慮下先!

jazzmama:
嘩!你囝對腳又真係幾大喎!
我囝著40號皮鞋,上次去NBA show送籃球鞋,佢話8.5號都是"arm,arm"好! 我諗好快又會唔"arm"著了!

原帖由 jazzmama 於 10-9-8 17:48 發表
溝啦溝啦...呀仔話老師今日講左要溝仔雞啦
仲要有3種仔比佢地任溝...
番去睇完再問你地意見吓

JP:
我地dF.2仔都無聽聞要買機喎?唔知幾時要用呢?反而我最近成日聽班DBS媽咪講,不過佢地學校買那個是1千幾元的,聽講話可以劃Graph,而且唔可以考公開試,真係"搵笨"!

帖由 JP 於 10-9-11 18:39 發表

我仔用第1款--功能勁D,考評局比入試埸。

無錯啦!朋友個囝今年F.2,舊年巳買了一部9XX元的計數機,今年出新款,$1,XXX,佢阿Sir竟然話最好就換啦! 有錢都唔係"甘"晒嘛!

原帖由 M&A Mom 於 10-9-13 17:03 發表
禁容乜易考公開試唔識用部 cheap 野!你要我買多部 cheap 無所謂,但家下F.2未禁著重畫 Graph,買左遲2年又話有部仲新仲勁,又要追款! ...

我囝學校終於對買計數機一事有反應,學校遲d會有書商到校賣機,我問佢老師有無指定那一款,他說沒有,而FX-50FH買$148,好抵!

係呀!今日天公也待我們不錯,雖然未必有月亮,但總算可以到外面走走,祝大家中秋節快樂!

M&A Mom:

係囉,做"mud"甘激氣?

原帖由 M&A Mom 於 10-9-24 16:34 發表
JSCfamily>>Candy:麻煩你問下你同事(亞仔讀何官個位)對呢間學校有乜感想?
真係對呢間d老師無乜好感 激鬼氣:;pppp:

M&A Mom:
matthew轉咗校咩!

'甘"而家老師罰佢咩?而老師有無教他下次遇到同樣事情時應該點樣做?

原帖由 M&A Mom 於 10-9-27 15:58 發表
matthew 話早會排隊時,後面攪佢/打佢 pat pat,禁佢米拍/撥走隻手,係前面個訓導主任見到就兩個都罰晒 matthew 解釋,佢話 matthew 有打人隻手都係有罪 禁呢d自然反應佢地都可入罪我真係無野好講 ...

M&A Mom:
我仲以為是胡少熾添!我囝學校唔知係唔係男校呢,所以唔會太嚴厲對待這些問題,我囝F.1試過與幾個同學在門頂放張紙巾,等同學開門時跌在他們身上,比班主任罰500字用英文寫悔改書!

我覺得如果只是"手郁郁",又無打鬥,唔洗罰甘重啫!mouth:" />

原帖由 M&A Mom 於 10-9-28 16:54 發表
你知家下呢個年紀男仔,佢難真心聽我地哦!怕佢比人教唆諗Y左,就真係多得佢地呢d老師

xiaohahaxiao:
多謝妳的分享! 我們都需要不時互相的提醒!

原帖由 xiaohahaxiao 於 10-10-18 15:29 發表
青春期的青少年多數時間喜歡父母把他們當大人看待,
不再喜歡大人們把他們當小孩般揉揉抱抱和長篇大論,
前一段時間我還不懂, 也沒適應過來, 弄得很不開心,
原來做父母的也需要時間去適應孩子們已長大的事實,
我們要 ...

今日開始測驗,昨晚仍因欠交功課被罰抄!

今次真係考天才啦!

jazzmama:
係呀!抄中文(要背默的課文)
無法啦!唔罰吓佢地佢地就永遠都係果句:哎呀!唔記得添!

終於測完了!本來應輕鬆吓先!不過阿囝下星期便要考小提琴,所以都要"keep住佢",下星期一唔準練籃球(怕佢受傷),希望唔會前功盡棄可以pass啦!

原帖由 jazzmama 於 10-11-3 09:32 發表
mayc

中學都要罸抄...唔係化 ?!

JP:
多謝祝福!係呀,今天放假,阿囝同學約踢波--唔準去!:-x
約打籃球---NO!:-x
不過Uncle在美國回港約打網球,無得say NO!
所以上午練琴,下午去打Tennis!

jazzmama:
剛測完驗,卷都未派喎!"甘"快補,我怕佢地流鼻血喎!

原帖由 JP 於 10-11-5 15:04 發表

mayc,
預祝matthew考小提琴成功!
Next Monday 係school holiday可以practise 多D!
Check pm!

我囝是聖誕節後考試,所以唔洗"甘"急補,但好似我朋友囝讀DBS,佢地7/12考試,進補都係時候了! 妳地囝囡幾時考試?

M&Mom:
"甘"妳咪好快做奶奶!  

原帖由 M&A Mom 於 10-11-12 14:57 發表
有支參比佢地,佢地都灘凍晒先黎食,乜效都無啦!

衰仔仲日日fb 同人談情

jazzmama:
"甘"妳問吓佢考d範圍,睇吓我地d測驗卷"arm"唔"arm"洗!

原帖由 jazzmama 於 10-11-17 08:52 發表
我仔 12/7 開始考啦
所以係時間要補身啦

有感而發
昨晚放工在地鐵站踫見一中一家長,(由小學部升上來的),他抱怨學校沒有好的學習氣氛,投訴學校出未能培養出優秀的學生(他指9,10)!他的兒子很聰明,讀書好OK,尤其是數學,小學時巳在多個奧數比賽獲獎無數,但其實他並不願意參加的,因為他最鍾意是留在家裡打機!
現在他升上中學,他什麼都不參加,每天放學便趕回家打機,(我囝甚至話佢一早起身便打機,打到夠鍾才返學),剛測完驗,他的成績也不錯,但他沒有溫書(他爸話),他爸爸知道長此下去,他的兒子一定不能成為最Top的學生.
其實小學時他爸巳話過只要他成績OK,他就容許他兒子打機,而他兒子也在不需要父母的幫助下,成績OK,年年精英班,(所以今天他兒子這樣,其實是他一手培養出來的,不能怪誰!)
我們一直傾到見到他兒子,學校要求每一個中一學生要學一種樂器(除了鋼琴),所以他兒子便要學大提琴,我問個細佬拉大提琴好唔好玩,個細佬點頭,他阿爸立即話晒時間”,我心諗:佢打機咪仲晒時間,現在學校迫佢學樂器,比佢在屋企打機好啦,你又話晒時間,!真難想像自己不管好自己的孩子,反投訴學校不教好孩子!

Jazzmama:
Please check PM!

hhma:
係咪妳的回答有內涵,有見地呀?所以咪比人誤會囉!
原帖由 hhma 於 10-12-7 12:20 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2254813
答吓小學問題, 比人以為我係老師呀
‹ 上一主題|下一主題